Audi nam je otkrio kako driftati po ledu s pogonom na sve kotače?

Fantastični relijaški drift prolasci po snijegu izgledaju kao nemoguća misija? Ta vještina i nije toliko komplicirana. Brzo ćete naučiti jedan zavoj tako proći, ali nauka je u povezivanju i čitavom plesu kojeg smo odradili s Audijem S4. Evo prvih 5 točaka kako početi!

Nećemo se lagati. Kada padne snijeg prazna parkirališta posjećuju i auti vrijedni milijun kuna. Crne limuzine “rade krafne”, a oni spretniji vozači odlaze u posjet nepoznatoj rodbini u Delnicama, u Čabru, Mrkoplju… Sve kako bi pronašli put kojim je jednom prošla ralica, pa napravila snježne zidove koji će spriječiti veliku štetu na automobilu. Taj ambijent stvara plesni podij na kojem se vozač i automobil upoznaju na najvišoj razini.

Pogon quatto je savršen za ovakve vježbe

Omiljeni narodni plesači su Subaru Impreza, Mitsubishi Evo, ali premium igrači koji na najvišoj razini izvode piruete svakako su neki od quattro modela. S takvima smo bili u Finskoj, i to s novim modelom S4, na prestižnom treningu Audi driving experience, gdje smo pri brzinama do 120 km/h na kraju programa driftali poput Colina McRae, Mattiasa Extrema, Juhe Kankkunena.

SMANJI BRZINU I USPJET ĆEŠ jer brzina se stvara na izlasku iz zavoja

Ok, na trenutke je nam se barem činilo tako. Uglavnom, evo glavnih trikova kako dobiti auto u dugački i siguran sile, bok, drift, klizanje, proklizavanje, šrekanje… Sve smo to naučili za volanom novog Audija S4 o kojem sve možete doznati na linku. Inače, Audi S4 promijeniti će sve što mislite o dizelima. Zašto? Zato što pored klasične turbine ima i električnu koji ga rješava problema s disanjem. Zaslužio je nositi oznaku S, zaista jest sa svih 347 KS.

1. Kako stvoriti grip?

Tehnički, što je veća masa na kotačima veći je i grip ili trakcija pod njima. I zato, tijekom vožnje grip pod određenim kotačima možete povećati otpuštanjem gasa, dodavanjem kočnice ili volanom. Grip je vezan i uz površinu kojom guma dodiruje podlogu. Što je ona veća i grip je veći, a površina je najveća kad se gume kotrljaju ravno.

 

 

 

 

(veće slike pogledajte u galeriji na glavnoj slici)

Dakle, na ulasku u zavoj nije poželjno držati gas jer se auto tad propinje, smanjuje se trakcija pod prednjim kotačima i nećete moći toliko dobro skrenuti. Dok ne skrenete popuštajte papučicu gasa ili lagano “ližite” kočnicu. Opcija je svakako prethodno zanošenje auta pokretima volana i gasa u pravi kut za zavoj, ali to je napredniji dio.

2. Što ide prvo?

Na ulasku u zavoj, zlatno je pravilo, uvijek prvo treba odrediti smjer, a tek onda dodati gas. Dakle, prvo volan, a onda papučica gasa. U suprotnom, ako prvo dodate gas, probit ćete krug trenja ili granicu prianjanja pod kotačima i nećete moći odrediti smjer vožnje.

3. Nikada ne kočiti zavoju?

Baš suprotno, vrlo nježno dodirivanje kočnice u zavoju stvorit će veći kut drifta i prolazak učiniti atraktivnijim. Međutim, za to treba biti ispunjeno nekoliko preduvjeta. Nikako ne smijete biti prebrzi jer ćete kočenjem samo proširiti putanju proklizavanja prednjih kotača. Vozit ćete se “kao baba” s prednjim pogonom. Ne smijete biti ni prespori jer ćete stati. Zapravo trebate kočiti, a gotovo ne gubiti brzinu. Tako će se rasteretiti stražnji kraj i izaći u širu putanju, a prednji će kotači dobiti dodatnog gripa da prenesu smjer kretanja. Naravno, granica prijanjanja se može probiti osim nabijanjem gasa i presnažnim kočenjem.

4. Tajno pravilo pogleda?

Godine vožnje učinile su svoje na svakom vozaču. Vjerojatno ste primijetili kako neki čim pogledaju desno, automatski skrenu desno. To je prirodno i to treba iskoristit. Zato treba vježbati da je pogled uvijek usmjeren u smjer u kojem želite voziti. Koliko god čudno bilo, ruke će tad prirodno pratiti i okretati volan u tom smjeru. Uz pravilno doziranje gasa novi Audi S4 se uvijek kretao u pravom smjeru.

5. Savršeni prolazak?

Jedna od vježbi izgledala je ovako. Na zavoj dolazite odmjerenom brzinom. Kočite toliko da ostane brzine za maksimalno brz prolazak kroz zavoj, aproces kočenja (usporavanja) morate završiti u točci u kojoj želite da drift počne. To nije vezano uz špic-apex zavoja kao na pisti na kojoj lovite vrijeme.

AKO PREVIŠE OKREĆEŠ VOLAN SIGURNO GRIJEŠIŠ

Ta točka može biti na početku zavoja. Ako ste pravilno završili kočenje auto će u njoj biti zapiknut u tangentu zavoja pod kutem od 45 stupnjeva, a vi ćete početi dodavati gas. Paralelno ćete ravni volan i prenositi zakret kotača u “kontru”. Uz pravilno dodavanje gasa produžavat ćete drift i kut sve do izlaska. Trebali bi po obodu zavoja voziti s ravno postavljenim kotačima, uz korekcije.

Kako dalje i koje su sve tajne snježne vožnje, ali i kako smo završili utrku odmah iza Jure Šebalja i Danijela Šaškina, moći ćete pročitati u sljedećem broju Auto motor i sporta koji će se na kioscima naći 11. ožujka.