Stigli prvi punjači na hrvatske autoceste

Dugo smo čekali, ali zahvaljujući projektu NEXT-E i punionicama Tifon od danas na hrvatskim autocestama možete napuniti svoj električni automobil, a mreža se nastavlja širiti

Prije nekoliko mjeseci smo s Nissanom Leafom krenuli na put od Zagreba do Makarske i trebalo nam je gotovo 20 sati. Vozili smo se čitavu vječnost jer u tom trenutku na hrvatskim autocestama nije bilo punionica. Odnosno, na punionicama koje smo mogli naći uz magistralnu cestu bile su samo spori punjači. E to se sada mijenja iz temelja i to zahvaljujući Tifonu.

Prva punionica na autocesti

Tifon je upravo danas u rad pustio prvi punjač za električna vozila postavljen na svojoj punionici u Draganiću, A1 Zagreb-Karlovac, i to s obje strane autoceste.

Siniša Komenović svečano je pustio punionicu u pogon i pritom spojio model BMW-a i3

Riječ je o punionici koja na sebi nosi dva brza DC punjača CCS i CHAdeMO snage 50 kW te jednom sporom AC punjaču Typ2 snage 22 kW. Kao i na sličnim punjačima u Zagrebu, na punjaču se u isto vrijeme mogu puniti dva vozila, ali se u isto vrijeme ne mogu koristiti dva brza punjača već jedan 50 kW i drugi od 22 kW.

Spremni za turiste i prema Splitu

Pored punjača u Draganiću s obje strane autoceste istovremeno je u rad puštena i punionica u Ravnoj Gori. Drugim riječima, sada se gotovo sva električna vozila mogu upustiti na putovanje od Zagreba do Rijeke ili obrnuto. No, tu nije kraj, jer osim što Tifon planira otvoriti benzinsku postaju u Splitu, općenito planira pojačati svoju prisutnost na samom jugu Hrvatske.

Spomenuti uređaji dio su projekta NEXT-E koji se sufinancira kroz program Europske unije pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF), a u kojem Tifon sudjeluje kao član MOL Grupe.

Bez obzira punite li bateriju samo 10 minuta ili čekate dva sata kako bi se napunila od vrha punjenje ćete platiti jednako. Država i HEP su ti koja bi trebali pomoći manjim nametima ako želimo jeftinije i pravednije punjenje

Za početak će vožnju električnim autom do Splita učiniti mogućom postavljenjem punionica u Jasenicama, u blizini Zadra. Struja bi na tim lokacijama trebala biti dostupna prije ljeta.

Koji je proces punjenja?

Budući da u Hrvatskoj nisu svi ovlašteni za prodaju električne energije protokol i naplata punjenja bit će slična ostavljanju auta u autopraonici. Odnosno, neće biti kartica i upisivanja pinova već ćete jednostavno dovesti auto na punjač i jednokratno plaćati 54,90 kuna za spajanje na spori punjač, odnosno 74,90 kn za brzi punjač. Koliko god struje uzeli to će biti jedinična cijena. Po dolasku na punionicu samo se treba javiti Tifonovom djelatniku.

„Na četiri prodajna mjesta u Zagrebu Tifon vlasnicima električnih vozila nudi uslugu brzog punjenja, a prvi smo u Hrvatskoj doveli brze punionice za električna vozila i na ključne hrvatske prometne koridore, autoceste A1 i A6. Dio je to naše strategije razvoja kao člana konzorcija uključenog u projekt NEXT-E, ali i naše namjere da korisnicima pružimo vrhunsku kvalitetu prateći svjetske trendove, posebice na polju zaštite okoliša. Od početka ove godine pristižu nam upiti naših korisnika iz cijele Europe o povezivanju obale i kontinenta punionicama za električna vozila, zbog čega smo iznimno ponosni što ćemo im to od danas i omogućiti. Veliki je ovo događaj za hrvatski turizam i gospodarstvo u cjelini, baš kao i veliki korak naprijed u odgovornom i učinkovitom upravljanju energijom i smanjenju emisija CO2, čemu Tifon, kao odgovorna kompanija, i teži“, istaknuo je predsjednik Uprave Tifona.