Toyota Camry dostupna je od 266 tisuća kuna, a vozili smo ju okolicom Šibenika

Sjećate li se kockastih Toyota Camry s početka 1980-ih ili onih golemih koje su bile aktualne kroz devedesetih. Duh tih modela samo je u tragovima prisutan u novom Camryju koji se nakon 14 godina ponovno vraća u Europu - ne po pravilima struke, već po potrebama tržištaToyotu Camry

Iako slogan „nećemo više proizvoditi dosadne automobile“ Toyota veže i uz novi model Camry temelja za njega ipak nema kao u slučaju novog modela RAV4 ili Corolle – koja je nadmašila sva očekivanja. Očigledno je kako je Camry globalni proizvod, sa snažnom aromom američkih limuzina, ali nam je vrlo brzo postalo jasno da je riječ o nevjerojatno inteligentnom i promišljenom proizvodu koji udovoljava modernim prohtjevima tržišta, pogotovo poslovnim kupcima, te daje vrlo konkretan odgovor i jasnu uslugu.

Sve kao RAV4 hybrid?

Za početak, iz ponude Toyote izostao je Avensis, koji je dijelom kompenziran uvođenjem Corolle sedan, male limuzine s jedne strane, a s druge upravo modelom Camry dugačkim 4885 mm. I da ne okolišamo, Toyota nije komplicirala ponudu raznim opcijama, konfiguratorom i alternativnim pogonima. Ne, Camry je zamišljen s četiri osnovna paketa opreme i jedinstvenim pogonom, dakako ne dizelskim već hibridnim.

toyota camry je hibrid baš kao novi rav4 s identičnom logikom korištenja

Da stvar bude bolja, Camry platformu dijeli (globalna modularna platforma TNGA) s izuzetno uspješnim novim modelom RAV4, pa je banalno riječ o spuštenom hibridu RAV4, koji spaja 2,5-litarski Atkinsonov benzinac s poznatim elektromotorom. Benzinac je snažan 177 KS, dok elektromotor opisuje nazivna snaga od 120 KS. Samo, budući da se snage tih dvaju sustava ne zbrajaju banalnom računicom, ukupna snaga pogona na kotačima iznosi 218 KS, dok je okretni moment od 221 Nm raspoloživ u rasponu od 2600 do 5200 okretaja. To je modelu Camry dovoljno za elektronski ograničenu brzinu od 180 km/h (kao i RAV4), a ubrzanje do stotke iznosi 8,3 sekundi. Odnosno, Camry je kao limuzina izuzetno zanimljiv i zbog niske emisije CO2 koja po WLTP-ciklusu mjerenja iznosi svega 98 g/km što odgovora prosječnoj potrošnji od 4,3 litre.

Netipična raskoš

Ima nešto šarmantno u dizajnu nove najveće Toyotine limuzine. Nešto što podilazi sportskim linijama, ali ne i onom agresivnom trkaćem stilu. Riječ je o japanskom nabrijanoj formi koja dobro prolazi i na Bliskom istoku i u Americi, a kod nas će svakako donijeti svježu alternativu.

Prije par godina bismo ga poželjeli voziti s dizelskim motorom, ali danas se baš ovakav hibridni pogon čini najboljim izborom. Jer, motor je dovoljno velik, pogotovo uz elektromotor, da Camry može prezentirati onaj dominantni start i u ulazak u brzine kao ozbiljna limuzina, a snage mu ne nedostaje niti kasnije. Kad ga ozbiljno pritisnete sustav moćno povlači i ne posustaje sve do maksimalne brzine. A sad, je li to baš u rangu 218 KS? Dojmovno možda čak i nije, ali prvenstveno zbog linearnog ubrzanja i izostanka mjenjača sa stupnjevima koji bi naglasio ubrzanje.

Namjenska limuzina

Camry ima CVT bez stupnjeva s kojim je sve „popeglano“ i uglađeno, a isto tako je činjenica da Camry stotku skida debelo ispod 9 sekundi. Odnosno, tako velik i težak model bolje ne bi ubrzavao niti da mu je pod poklopcem kakav turbobenzinac s oko 200 KS.

A najviša brzina? Neće nam nedostajati jer njegovih je 180 km/h upotrebljivo i dovoljno za naša ograničenja. Odnosno, ovo je limuzina s kojom ćete biti ekonomični u gradu s potrošnjom do 6,5 litara, i ostat ćete štedljivi sve dok ne pređete 120 km/h. Dotad je Camry možda čak i najštedljivija limuzina na tržištu, da bi nakon toga (od 120 do 150 km/h) Camry postao prosječno ekonomičan. Tek pri brzinama iznad 150 km/h potrošnja izlazi iz okvira ekonomičnosti. Drugim riječima, dame i gospodo, dobili smo zanimljivu namjensku limuzinu. Mogli bismo ju nazvati radno-poslovnom, ali ne i šljakerskom. Baš suprotno, jer Camry je krcat opremom, uz zanimljivu i nesvakidašnju prezentaciju te egzotičnu poslovnu poruku koja je dostupna od 266 tisuća kuna.

Nije atraktivan kao najmodernije europske limuzine, pa ni japanske, ali ima nešto specifično u tom japansko-američko-globalnom dizajnu, pa možda sama činjenica što je drukčiji i netipičan na ovim prostorima
Pogled na instrumente otkriva jednostavnost korištenja. Moguće je izabrati nekoliko osnovnih modova te za vrijeme dobre napunjenosti baterije postići vožnju isključivo na električni pogon
Prtljažnik obujma 524 litre nije nešto što ćete zamjeritit najvećoj limuzini u programu Toyote
Stražnja klupa je izuzetno prostrana čak i kad sprijeda sjedi visok vozač ili suvozač, pa će to biti moćan argument poslovne limuzine