ŽENEVA Novi Clio stiže i kao hibrid

Zvijezda Renaultovog štanda svakako je novi Clio, najznačajniji model francuskog proizvođača, koji će već sljedeće godine dobiti i svoju hibridnu izvedbu

Renault je na prezentaciji jasno dao na znanje kako novi Clio donosi evoluciju vanjskog dizanja i puno značajniju revoluciju kokpita. Ključan je novi 9,3-inčni zaslon multimedije, za kojeg kažu da je površinom dvostruko veći od dosadašnje 7-inčne inačice, i najveći u Renaultovoj gami dosad. Zakrenut je prema vozaču i uključuje novi sustav povezivanja s pametnim telefonima Easy Link, ali pred vozačem je i dosadašnju sustav personaliziranja Multi-Sense. Prvi puta dosad novi Clio dolazi s digitalnim umjesto analognog brzinomjera, a tu je tehnologiju dobio direktno iz luksuznijeg dijela game. Novi TFT-ekran veličine je od 7 do 10-inča i može se personalizirati prema željama vozača, a uključivat će i prikaz navigacije.

Novi Clio je kraći 12 mm, pa je dugačak 4050 mm, niži je od 8 do 48 mm, ali mu je karoserija u konačnici ipak prostranija. Vidi se to i na prtljažniku koji je povećan na 391 litru što znači da je najprostraniji u klasi, pa čak i veći od nekih u kompaktnom segmentu.

Ponuda motora će biti zanimljivija nego ikad. Tu je 1.3 TCE FAP, benzinac sa 130 KS i 240 Nm, kakav se ugrađuje u Kadjara, Qashqaija i druge veće modele u koncernu, pa i u modele Mercedesa. Bit će vezan uz automatik sa 7 stupnjeva s dvije spojke. Dizelska ponuda je i dalje sjajni 1,5-litreni dCi sa 85 i 115 KS koji performanse i ekonomičnost objedinjuje na superioran način.