Vozili smo: Hyundai Kona Hybrid u klasu donosi novi gušt u vožnji

Nakon benzinske, dizelske i električne, popularna Kona dobila je i hibridnu inačicu snažnu 141 KS, a Hyundai je istaknuo kako će već 2020. elektrificirati 75 posto game, dakle tri četvrtine kućnih modela uskoro će 'imati elektrone pod haubom'

Hyundai već raspolaže s tehnologijom vodikovih gorivnih ćelija (fuel cell) u modelu Nexo, zatim potpuno električnim sustavom pogona, kao i hibridnim i plug-in hibridnim pogonskim sklopovima u trima inačicama modela Ioniq.

Sjajna kao dizelaš, vrlo zanimljiva i upotrebljiva kao električni model s jačom baterijomm (ima dvije), Kona kao hibrid je najupotrebljivija i svestranija

Stoga su spremni za sve izazove koje nosi sutrašnjica, jer navedene sustave pogona polako počinju ugrađivati u ostale (konvencionalne) modele. Najnoviji primjer je hibridna inačica modela Kona, popularnog crossovera koji je od 2017. prodan u 120.000 primjeraka.

Nema sumnje da će potencijalnim kupcima Kona sada postati još zanimljivija, jer pored benzinske i dizelske, kao i potpuno električne, sada mogu odabrati i onu hibridnu. Konkretno, riječ je o pogonskom sklopu poznatom iz modela Ioniq Hybrid, koji se temelji na suradnji 1,6-litarskog atmosferskog benzinca snage 105 KS, elektromotora snage 32 kW i litij-polimer baterije kapaciteta 1,56 kWh.

Interijer je istovjetan konvencionalnom modelu, izuzev instrumenata s ekonometrom, a tu je i novi središnji info-zaslon od 10,25 inča koji ostavlja dojam pravog televizora u boji

Snaga sustava iznosi sasvim pristojnih 141 KS i 265 Nm, a vršne performanse u potpunosti odgovaraju karakteru vozila – do 100 km/h stiže za 11 s, uz najvišu brzinu od 160 km/h.

Na premijernim vožnjama Amsterdamom i okolicom posebno nas je oduševila uglađenost prijenosa snage. Naime, za razliku od drugih proizvođača hibridnih vozila koji koriste bestupanjski automatski mjenjač (CVT), Hyundai je ugradio 6-stupanjski automatik s dvostrukom spojkom.

U praksi, to znači da u kabinu ne dopire onaj neugodni ‘skuteraški’ zvuk, već je dojam kao da vozite benzinca s automatikom, a stupnjeve možete mijenjati kada god poželite, bilo pomicanjem ručice mjenjača naprijed-nazad, bilo korištenjem polugica iza upravljača.

Odgovor na ono najosjetljivije pitanje, koje s tiče cijene, nažalost nismo uspjeli dobiti jer su kalkulacije još uvijek u tijeku. Službena objava cjenika za hrvatsko tržište očekuje se krajem rujna.

Na mješovitoj ruti od 110 km nismo se trudili biti osobito štedljivima, a putno je računalo ispisivalo prosjek između 5 i 5,5 l/100 km. Sasvim prihvatljivo za automobil snage 141 KS!