Usporedni test Alfa Romeo Stelvio, Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLC, Porsche Macan, Volvo XC60

Kako bismo otkrili koji je najbolji premium SUV srednje klase, usporedili smo šest najpoželjnijih modela dostupnih na tržištu. Nije jednostavno...

Mercedes – najslabiji, ali gotovo jednako brz

Okupiti ovu šestorku nije bilo jednostavno, poglavito u četverocilindarskim dizelskim izvedbama kakve su kupcima najzanimljivije. Istina, Porsche ionako nije dostupan s motorom manjim od trolitrenog šestcilindraša, no unatoč tome, smatramo da usporedni test premium SUV-a bez njega ne bi bio potpun. S druge strane, najnoviji BMW nudi se i s četiri cilindra, ali kao takav nije bio dostupan za testiranje, koje smo održali prije službenog početka prodaje, pa ovdje ima dva ‘viška’.

Preostala četiri modela pokreću četverocilindraši, koji su u slučaju Volva, recimo, ionako jedini izbor. Svim su SUV-ima zajednički automatski mjenjači i pogon na sve kotače, a kao i na papiru, razlike u vožnji i nisu toliko velike koliko biste očekivali. Da, X3 i Macan vidno su brži od ostalih, ali četverocilindraši ne zaostaju mnogo, pa čak ni Mercedes koji je ovdje najslabiji. O napretku četverocilindraša govori i njihova uglađenost kojom gotovo nimalo ne zaostaju za motorima s dva cilindra više. Iznimka je tek naprosto suviše bučan i nerafiniran 2,2-litreni dizelaš Alfa Romea, prava šteta s obzirom na vrlo responzivan, brz i ugodan osmobrzinski automatik. Jednak broj stupnjeva prijenosa uz još dojmljivije i uglađenije karakteristike izmjena imaju BMW-ov i Volvov mjenjač, Mercedesov devetbrzinski umjesto brzine kao prioritet stavlja mekoću izmjena, a Audi i Porsche, svaki s po sedam brzina, jednako su neprimjetni kao GLC-ov, a brzi poput onog u X3. Pored sličnih performansi, bitno se ne razlikuje ni prosječna potrošnja ovih modela koja se na testu kretala između šest i 7,5 l/100 km.

Petar Santini, Saša Kapetanovič

Volvo – posebniji interijer od drugih

Redovno iskakanje iz jednog u drugi automobil omogućilo nam je podrobnije upoznavanje s njihovim interijerima. Prema vozaču usredotočen kokpit novog X3 ne donosi velika iznenađenja, ergonomija je gotovo bezgrešna, digitalna instrumentna ploča testiranog primjerka moderno je i dobrodošlo rješenje koje nude tek rijetki u klasi, a kvaliteta i završna obrada materijala očekivano su besprijekorni. U potonjem je pogledu impresivniji tek novi Q5 čiji se interijer čini solidnim i dugovječnim te kao isklesan iz granita, dizajn je jednostavan i čist, a tu se kao opcija nude i digitalni instrumenti. GLC zasad još uvijek ima klasične instrumente, kvalitetu na razini očekivanoj od Mercedesa te uvelike elegantniji dizajn interijera u usporedbi s glavnim konkurentima iz Münchena i Ingolstadta. Više germanskim nego talijanskim dizajnom interijera ističe se Stelvio, pohvalno je pokoje posebno rješenje, poput aluminijskih polugica za izmjene stupnjeva prijenosa, a općeniti dojam kvalitete je vrlo solidan, premda ne i na razini prethodno spomenute njemačke trojke. Interijer koji djeluje posebnije od drugih pripada novom XC60, koji se, osim visokokvalitetnim materijalima i završnoj obradi, izdvaja i digitalnim instrumentima. Macan ima kokpit koji kao da se omotava oko vozača, a sportskom dojmu pridonose i visok središnji tunel s nebrojenim tipkama te središnje pozicioniran okretomjer.

Iako svaki od kompaktnih SUV-a ima pohvalna sjedala, po udobnosti se ističu Volvova, a držanju u zavojima Porscheova. S druge strane, iako straga nudi najmanje prostora za putnike, Macan je adekvatno udoban, dok ostali modeli raspolažu s osjetno, ali ne i značajno više mjesta za noge i glave putnika. Uspoređeni SUV-i sličniji su, primjerice, po veličinama prtljažnika – variraju od 500 do 550 litara s podignutim, odnosno od 1432 do 1600 l sa spuštenim stražnjim sjedalima.

Audi – poznati MMI-infotainment

Mogućnosti i lakoća rukovanja infotainment sustavom danas su važan dio života sa svakim modernim automobilom, pa tako i uspoređenim kompaktnim SUV-ima. Volvo se u ovom pogledu jasno ističe kao najbolji – njegov golem te posred središnje konzole pozicioniran LCD-zaslon jedini je postavljen vertikalno, vrlo je pregledan, lako čitljiv iz svakog kuta te poprilično otporan na otiske prstiju. Korisničko sučelje infotainmenta švedske marke istovjetno je onom u većem XC90, lako razumljivo i bit će vrlo intuitivno svakome tko je navikao na suvremene smartphone. LCD-zaslon Audijeva MMI infotainment sustava nešto je manji, ali visokorazlučiv te vrlo pregledan. S druge strane, umjesto da je prirodno integriran u središnju konzolu, pomalo djeluje kao da je naknadno nalijepljen na vrh armature. Unatoč tome, korisničko sučelje je lako razumljivo i putem poznatog okruglog kontrolera jednostavno za korištenje. Zaslon BMW-ova iDrive infotainment sustava također ‘raste’ iz armature, no barem djeluje nešto prirodnije nego kod drugih. LCD je visoke razlučivosti i izvrsne čitljivosti iz svih kuteva, a samo upravljanje izvrsnim sučeljem intuitivno. Alfin infotainment sustav, poput tri glavna njemačka konkurenta, za upravljanje sučeljem također koristi okrugli kontroler, a poveći LCD-zaslon skladnije je integriran u središnju konzolu. Njegova razlučivost, međutim, nije na razini najboljih, niti je korištenje sučelja osobito ni intuitivno ni brzo. Još manji i slabije razlučiv zaslon te naizgled starije sučelje nalazi se u Porscheu, čiji infotainment sustav nije ništa intuitivniji, a ni ugodniji za korištenje. Svi kompaktni SUV-i omogućuju jednostavno povezivanje smartphonea putem Bluetootha za hands-free telefonske razgovore, raspolažu s jednim ili više USB-ulaza za punjenje elektroničkih uređaja te podržavaju vrlo korisne sustave Apple CarPlay i Android Auto. Pored infotainmenta za zabavu, svi imaju i elektronske anđele u obliku sustava asistencije od kojih je svakako najkorisniji adaptivni tempomat.

BMW – moderno oblikovan dizajn

Iako se inače nastojimo držati one stare o tome kako se ‘o ukusima ne raspravlja’, jer je dizajn automobila tema o kojoj je često nezahvalno raspravljati, dopustit ćemo si pretpostavku da bi se većini najviše svidio izgled Macana. Premda je riječ o najstarijem automobilu u usporedbi (lansiran je 2014., a ove će godine biti redizajniran), manji od Porscheova dva SUV-a vizualno je kompaktniji i dinamičniji od konkurenata te više djeluje kao povišeni sportski automobil nego ‘vozilo za slobodno vrijeme’.

BMW je najnoviji model u usporedbi, no iako očito vrlo moderno dizajniran i svjež, u cjelini se ne čini kao značajna vizualna evolucija u odnosu na prethodnika. Novi X3 svakako izgleda poželjno, no odvažno i uzbudljivo baš i ne.

Vrlo zanimljivo, s druge strane, izgleda Alfa Romeo. Stelvio, poput Macana, ima optimalne proporcije i sve karakteristike marke koje ga čine trenutačno prepoznatljivim. Ovaj SUV zasigurno nećete zamijeniti za bilo koji drugi na cesti.

Novi Q5 biste, međutim, premda izdaleka i na trenutak, mogli zamijeniti za veći Q7. Za razliku od BMW-a, Audijeva dizajnerska evolucija primjetna je u odnosu na prethodnika, ponajprije zahvaljujući napetijim linijama te toj istaknutijoj jednodijelnoj maski.

Još jedan ‘starac’ u usporedbi je GLC, lansiran 2015., čiji dizajn, doduše, izgleda jednako moderno kao i prvog dana. Mercedesovi dizajneri učinili su dobar posao stvorivši elegantan i očito dugovječan dizajn koji svježinom nimalo ne zaostaje za novijim konkurentima.

Kao što je slučaj s Q5, novi XC60 na prvi pogled djeluje kao umanjena verzija većeg brata. No u usporedbi s XC90, manji SUV djeluje dinamičnije, skladnije i kompaktnije te se ističe švedskim karakterom koji će mu nesumnjivo pomoći pri osvajanju kupaca.

Alfa Romeo – vrlo dobar ovjes

Koliko su različiti dizajnom, toliko su drukčiji u vožnji. Na posebno osmišljenoj ruti u okolici Ljubljane, koja je uključivala sve – od vožnje kroz manja mjesta i autoceste do zavojitih otvorenih cesta – imali smo priliku isprobati i izravno usporediti sve modele. Stelvio je očekivano dinamičan, brzo i precizno reagira na svaki unos upravljačem koji potom na autocesti nije suviše nervozan za smireno održavanje smjera. Poput testiranih Audija i Mercedesa, a za razliku od ostalih SUV-a, Alfa nije imala adaptivni ovjes, ali se svejedno vrlo dobro nosila i s gorim cestama na ruti te se nije dala uznemiravati ni poprečnim neravninama. S druge strane, unatoč više no dojmljivim performansama 210 KS snažnog dizelaša, Alfin četverocilindraš uvijek je iznova iritirao neprihvatljivom neuglađenošću i bukom.

Za razliku od Stelvija, novi XC60 iznimno je uglađen i tih, a sa 190 KS snažnim D4 motorom uvjerljivo brz. Doda li se tome lagani upravljač te općenito lagodan karakter, to je automobil kao stvoren za svakodnevnu ugodnu vožnju. Pod uvjetom da su ceste dobro održavane i savršeno glatke, Volvov ovjes uspijeva ponuditi i podatnost kojoj može parirati malo koji drugi konkurent. Međutim, čim naiđete na goru cestu, XC-ov ovjes postaje nespretan, bučan i nespreman za svladavanje neravnina, a katkad djeluje lomljivo i osjetljivo.

GLC-ov se ovjes uvelike bolje nosi s rupama i izbočinama, nudeći udobnost tipičnu za Mercedesove modele, dok precizan upravljač, ako poželite, jamči i samopouzdanje kod dinamičnije vožnje. Sa 170 KS ovo je najslabiji SUV u usporedbi, no za upravljačem to ne biste primijetili, toliko su dobre performanse kojima nedvojbeno pridonosi i izvrsno proračunat devetstupanjski automatik.

Nevjerojatnom uglađenošću ističe se Q5 čiji je dizelaš od 190 KS gotovo nečujan u većini raspona okretaja. Vrlo dobre performanse i vrlo učinkovit mjenjač dobitna su kombinacija za lagodnu, bezbrižnu i udobnu vožnju, dok ovjes, iako za nijansu tvrđe namješten nego Mercedesov i Volvov, odlično svladava i manje nego idealne prometnice.

Porsche – sportski auto među SUV-ima

Preciznošću upravljača, odazivom mjenjača, snažnim kočnicama i ovjesom optimalnim za sve vrste prometnica, novi X3 većinu konkurenata barem malo zasjenjuje iskustvom u vožnji. S druge strane, unatoč dodatnom paru cilindara 258 KS snažnog motora, kada je uglađenost u pitanju, razlika u odnosu na četverocilindraše nije značajna.

Nije velika ni razlika koju Porsche postiže u odnosu na modele u cilindarskom manjku, barem što se uglađenosti vožnje tiče. No u svakom drugom vozačkom pogledu, Macan nema premca. Samopouzdanje koje pruža u vožnji, neovisno o tome vozite li gradom ili jurite prema moru, te način i smirenost kojima napada i svladava zavoje, čine ga nalik pravom sportskom automobilu među SUV-ima.

Naš zaključak otkriva konačan zbroj bodova, no koji je od ovih SUV-a najbolji za vas, ponajprije će ovisiti o vašim potrebama i željama. Svi modeli u ovom usporednom testu vrijedni su razmatranja, a svestranošću dokazuju zašto su baš premium kompaktni SUV-i najpoželjniji automobili na tržištu.