Toyota bZ4X predstavljena domaćim novinarima

Ovaj je model prvi Toyotin potpuno električni automobil, početna cijena uz paket opreme Elegant koji sadrži bogat paket aktivne sigurnosti kao i automatski dvozonski klima uređaj za FWD iznosi 412.100 kuna, dok bZ4X s pogonom na sve kotače stoji 434.600 kn

Model bZ4X prvo je i potpuno novo Toyotino baterijsko električno vozilo (BEV). Donosi revoluciju i tržištu predstavlja novu filozofiju marke bZ (eng. „Beyond Zero”) ili „Dalje od nulte emisije”. Toyota bZ4X dostupna je u verziji s pogonom na prednje i na sva četiri kotača. FWD ima sprijeda montiran eAxle od 150 kW, snage 204 KS i s maksimalnim okretnim momentom od 265 Nm.

Model s pogonom na sva četiri kotača ima eAxle od 80 kW i sprijeda i straga, koji zajedno donose snagu od 218 KS i okretni moment od 366 Nm. Vodeće u klasi „off-road” performanse omogućuje sustav AWD, koji u kombinaciji sa sustavom X-MODE jamči sigurne i stabilne performanse po blatu i snijegu.

Kapacitet litij-ionske baterije iznosi 71,4 kWh, a baterija ima 96 ćelija s vodenim hlađenjem, dok sustav neprekidno nadzire svaku ćeliju i detektira sve znakove neuobičajenog rada ili smanjenih funkcija. Toyota bZ4X ima službeni doseg vožnje (prema standardu WLTP) do 516 km (FWD) ili do 470 (AWD).

Brzo punjenje do 80 posto kapaciteta baterije postiže se nakon otprilike 30 minuta u uvjetima normalne temperature. U trenutku plasiranja na tržište vozilo ima ugrađen punjač od 6,6 kW. Automobili proizvedeni pred kraj 2022. godine imat će ugrađen punjač od 11 kW za još brže punjenje.

Kompletan cjenik možete iščitati ovdje, a naše prve dojmove iz vožnje s međunarodne prezentacije putem sljedećeg linka. https://ams.hr/toyota-bz4x-2022-ev-vozili-smo-teren-kao-dodana-vrijednost/