Test Audi A4 35 TDI S tronic Advanced+

Ako ne volite sterilnu poslovnost Audi A4 bi vas mogao osvojiti eventualno interijerom, ali ako tražite hladan i učinkovit stroj – ovo je prava stvar. Pogotovo s novim mild-hibridnim dizelom iza oznake 35 TDI

Ako ste ikad slagali konfiguraciju boljeg poslovnog automobila koja ne smije ući u višu klasu onda ste sigurno u finalu na stolu imali ponudu Audija A4. Pustimo sad „birtijašku“ percepciju koja Audi klasificira kao „skupi Volkswagen“ ili – potpuno suprotno – koja ga glorificira.

Kriteriji su drukčiji kad mjesečno radite 3000 km

Kad je riječ o poslovnom autu s kojim treba voziti puno kilometara, pa onda riješiti i „obiteljske zahtjeve“ vikendom kriteriji su puno drukčiji. Tad nema ćaskanja o stražnjem pogonu, osjećajima… Tad je na stolu računica, a kriteriji su: siguran pri brzoj vožnji, siguran po kiši, dobra sjedala, dovoljno velik prtljažnik i dovoljno velik budžet poslodavca. I da, mora biti automatik.

Legitimno je ako se pitate – pa zar novi model Audija A4 nije predstavljen prije oko godinu dana. Jest, 2018. godine, a ovo je izvedba koja je postala aktualna s krajem 2019. Promijene su vrlo male, ali lako ga je prepoznati – ako ste fan Audija.

Oznaka 35 TDI znači da je riječ o izvedbi 2.0 TDI sa 163 KS, dok 30 TDI razvija samo 136 KS

Ključni detalj kod raspoznavanja novog modela s boka su oštre, urezane linije iznad kotača koje zalaze u predio vrata. Isto je i na stražnjem kraju, a potpuno su nova i svjetla sada serijski u LED-tehnologiji. Da, izgledaju pitomo, odnosno, mogla bi biti agresivnija – to volimo.

Najlakše ga je ipak prepoznati po tome što je na prethodnom modelu velika maska hladnjaka dodirivala poklopac motora, a sada je vizualno odvojena. Određeni paketi opreme tu mogu imati kao mali tanki usisnik – kao na manjem Audiju A1.

Ipak, nije točno da je ovo samo malo drukčije pakiranje jer vozač-kupac s početka priče će itekako osjetiti razliku između novog i starog modela. I to ne samo zato što nema onog selektora ispred lijepe ručice mjenjača. Tamo su sad pretinci, a najveća novost iznutra je plivajući tablet i novi Infotainment sustav. A još veće razlike će osjetiti s motorom.

Testirani model nažalost nije imao izvrsna Matrix svjetla

Ne sviđa vam se kokpit. Dosadan vam je iznutra. To se smije izgovoriti jedino subjektivno jer Audi iznutra nudi prvoklasnu izvedbu i meke materijale. Ok, ima detalja koji bi mogli biti bolji nego u Volkswagenu, digitalni instrumenti su postali dio serijske opreme

… a ni par drugih detalja

Čudno jest što testirani model, unatoč finom zaslonu, nema kameru za vožnju unazad, nema navigacije S time bi ovaj paket bio fantastičan. Za navigaciju pripremite 15.943 kn, 4131 kn za kameru za vožnju unazad i 8249 kn za metalik lak. Mi bismo dodali još 2747 kn za bolja sjedala koja se zovu sportskima, ali i 23 mm niže, sportsko podvozje za 2488 kn.

Dobra je stvar što je Audi Drive Select (s programima comfort, sport, eco…) dio serijske opreme, ali treba znati da se njime može podesiti sve, ali ne i tvrdoća podvozja.

Ok, skupite još 5504 kn za 18 colne kotače jer silueti novog A4 jako dobro stoje i još cca 3000 kn za sitnice. Uglavnom tad biste dobili model poput testiranog, koji bi imao i navigaciju i kameru za vožnju unazad, po cijeni od kojih 375 tisuća kuna. Ovom sa slika, te dvije stvari nažalost nedostaju.

Ok, neki osvajaju emocijom, ali to nije karta na koju Audi igra. Strogo poslovno – molim

Kad uđete u konfigurator mogli biste pomisliti da je početna cijena ovog modela 287 tisuća kuna, no to je izvedba motora 2.0 TDI sa 136 KS, a ovaj ima 163 KS. Ne 150 već 163 i to je prvi model Audija A4 s mild-hibridnim pogonom koji kombinira dizelski motor s 12 voltnom tehnologijom.

Tako brzo i jeftino juriti ne može puno limuzina

Mild-hibrid znači da je remenicom na motor vezan starter generator koji pomaže pri startu, djelom u vožnji, a svakako pali start-stop sustav puno prije nego li se u potpunosti zaustavite. U početku smo se čudili zašto motor tako fino, bolje nego do sada, šalta i ubrzava, a razlog je upravo u tom sustavu.

Dugo vremena 2.0 TDI sa 150 KS bio je dizelski motor koji vam je mogao ponuditi sve što vam treba. Međutim, kroz period dizelske afere kao da mu je uzmanjkalo malo elegancije i jasnoće u radu, a upravo je ovo motor s kojim se sve vratilo u sferu superlativa.

Prtljažnik i ponuda prostora straga nisu među najboljima u klasi

Ne brzajte sa zaključcima, jer kultivirani rad i jasna prezentacija snage koju ovaj motor sa 380 Nm stavlja pred vozača je besprijekorna. Ako ga izvedete na autocestu, a tražite nešto slično – zaljubit ćete se.

Ne sjećamo se dizela koji snagu razvija pri nižim okretajima, pri samo 3250 o/min, pa kad to zbrojite sa S tronic automatikom (7 stupnjeva) koji je dobro nasjeckao radno područje, možete samo zamisliti kako ide. Kao da jurite s trećinom gasa, a više vam ne treba.

Ne vuče eksplozivno, ali nije ni uspavan, već brzinu nabire moćno. Toliko je uglađen da vam ćete shvatiti koliko je brz tek kad pogledate na brzinomjer. Dakako, tomu u korist ide i odlična zvučna izolacija kabine.

Na koncu, o aerodinamici karoserije i učinkovitosti motora dovoljno govore i performanse od 228 km/h najviše brzine i ubrzanje do 100 km/h sa 8,2 sekunde. To je u klasi 150-170 KS odličan rezultat.

Uz kokpit novi mild-hibrid je najbolji dio ovog auta

Test smo završili uz prosjek od svega 6,6 litara, a ova se limuzina s lakoćom može voziti i sa samo 5 litara. Preko 8 l/100 km zapravo je nemoguće zabilježiti u prosjeku.

Kakve su vozne osobine?

Ljudi vole reći da Audi klizi. E pa ovaj klizi bolje nego prethodne generacije i zavojima se vodi jako precizno. Dobar je na volanu i sa samo prednjim pogonom teško može puno bolje. Ipak, ne bi ga profilirali kao sportski model. Najljepše je što informacijom na volanu i sjedalu ulijeva povjerenje i što je predvidljiv na granici. A tko ju napipa po zavojima trebao bi kupiti pravog sportaša.

Kada bi mogli reći da je stražnja klupa prostrana kao u Passata i da je prtljažnik malo veći, odnosno da je otvor širi, manu bi mu teško našli. Ovako, ako su vam komfor i praktičnost ovog auta dovoljni, teško ćete mu naći zamjerku. Dakako, govorimo o objektivnim nedostacima. A ako vam je previše hladan, ili previše služben – takav treba biti.

Veću količinu emocija s početnim paketom opreme možete pronaći uz malo atraktivnije felge, ali u ponudi nema čak ni uzbudljivijih boja. To je, selektivno, sačuvano za opremu S line+. Odnosno, tad je raspoloživa atraktivna Turbo plava – po istoj cijeni kao i druge, pa je jasno da je profiliranje Audija A4 takvo da bude prvenstveno uzorni poslovnjak. Bez pretjerivanja i kerefeka.