Suptilni facelift nove Opel Insignije započinje sa 203.000 kuna

Insignija je od 2008. ukupno prodana u 1,2 milijuna jedinica, što ju svrstava na listu najuspješnijih Opelovih automobila. Nakon samo tri godine prošla je kroz blago zatezanje bora koje uključuje učinkovitija LED-matrix svjetla, štedljivije motore i modernije sigurnosne sustave

Samo tri godine nakon što je predstavljena u ovoj formi, Opel Insignija prolazi kroz decentni facelift. Dizajnerske promjene druge generacije Opelove limuzine su vrlo suptilne, tako da će ih prepoznati tek vrsni ljubitelji marke.

Svi motori dostupni su u limuzini i karavanu

Ipak, najlakše ćete ju zamijetiti po novoj poziciji prednjeg LED-potpisa, koji je od sada na dnu fara (prije je bio gore). Širi gril i nova svjetla za maglu bi pak trebali naglasiti veću korpulentnost vozila.

Top-izvedbu GSi pogoni dvolitreni turbobenzinac snage 230 KS, pogon 4x4 je serijski. Tu su i podvozje Flex-Ride, sportska sjedala, kočnice Brembo...

Kad smo već spomenuli svjetla, recimo da su ona LED-tehnologije od sada serijska, dok se ona matrix nadoplaćuju. Riječ je o potpuno novom sustavu inteligentnih svjetala koja se nazivaju ‘Intellilux LED Pixel’ a koja namjesto dosadašnjih 16 jedinica imaju – 84.

Početna oprema uključuje LED-svjetla, dvozonsku klimu…

Dakako, veliki je to napredak koji otvara potpuno novo poglavlje sigurnosti po kojem je Opel već postao prepoznatljiv čak i u gradskoj klasi automobila (Corsa).

Napredak se bilježi i u pomoći pri parkiranju, pa tako Insignija nudi novu kameru (oštrija slika) te efikasniji sustav radaskih senzora (pokrivaju kut od 90 stupnjeva s lijeve i desne strane vozila, unazad 20 metara).

Naravno i sigurnosni sustavi poput aktivnog tempomata, upozorenja od mogućnosti sudara, park-assista, upozorenja za mrtvi kut itd. su prošli kroz tehnički update.

Najznačajnije izmjene ipak bilježimo po pitanju motorizacije. Naime, Opel je temeljito osvježio ponudu svojih dizelskih i benzinskih motora, te nadodao automatski mjenjač s devet stupnjeva. Bazni turbobenzinac je obujma dvije litre i razvija 200 KS i 350 Nm, dok u izvedbi GSi snaga raste na 230 KS (okretni moment je nepromijenjen).

Ponuda dizela započinje s 1,5-litrenim turbodizelom koji razvija 122 KS i 300 Nm te slovi kao vrlo štedljiv, dok onaj obujma dvije litre pak razvija 174 KS i 380 Nm. Svi motori su dostupni u Grand Sportu (limuzina) i Sports Toureru (karavan).

Ulazni model Insignije pod nazivom Edition 1,5 D (122 KS, MT6) započinje s cijenom od 203.092 kune te u paketu uključuje opremu poput LED-svjetala (automatsko prebacivanje dugo/kratko), dvozonske klime, aktivnog zadržavanja trake, sustava zaštite pješaka, sportskih sjedala…

Ipak, za hrvatsko je tržište ipak puno zanimljivija izvedba GS Elegance sa 174 KS i automatskim mjenjačem sa osam stupnjeva. Dolazi s kožnim upravljačem i 17-colnim alu-naplatcima, a cijena joj je 236.648 kuna.