Studija električne Mercedes S-klase je mrak, ali plug-in hibrid u GLE će biti hit

Mercedes je u Frankfurtu izložio čak pet novih plug-in hibrida, a pored svih ostalih novog GLE Coupea te novu generaciju električnih gradskih automobila Smart

Zahvaljujući snazi od više od 350 kW I zakretnom momentu od oko 760 Nm, raspoloživom u djeliću sekunde, VISION EQS ubrzava 0-100 km/h za manje od 4,5 sekundi. Concept ima vrlo udoban vozni doseg do 700 km prema WLTP-u. Uz pretpostavku učinkovitosti punjenja od 350 kW, koncept puni baterije do 80% u znatno manje od 20 minuta.

Kapacitet baterije iznosit će oko 100 kW, a pogon će biti na sve kotače

Tehnološke futurističke značajke uključuju Digital Light prednja svjetla, svako s dvije holografske leće, integrirane u kontinuiranom 360 stupanjskom svjetlosnom pojasu. To ne samo da daje vozilu spokojan pogled tako tipičan za Mercedes, već omogućava i gotovo neograničen broj svjetlosnih varijacija.

Digitalna prednja maska koja stvara svjetlosnu matricu koja se sastoji od 188 pojedinačnih LED dioda, po prvi puta pruža novu razinu precizne signalizacije. Nakon što crna ploča oživi, naizgled slobodno lebdeća zvijezda i pikselu stvaraju fascinantan, trodimenzionalni efekt.

VISION EQS predstavlja veliku unutarnju skulpturu kao pozornicu budućnosti: digitalni sadržaj može se doživjeti uranjanjem u čitavu površinu što stvara sveobuhvatnu atmosferu. Miješanje materijala i informacija ilustrira moguću intuitivnu interakciju u budućnosti.

GLE 350 de – hibrid kojem neće smetati brzina

Najveći član nove strujom i ekologijom osviještene Mercedesove obitelji svakako je GLE, a najzanimljivija izvedba svakako e plug-in hibrid nazvan 350 de. To je jedan od 20 plug-in modela koje će Mercedes izbaciti kroz 2020.

Zanimljivo, nije turbobenzinac, već koristi 2.0-litreni turbodizelski motor snage 192 KS u kombinaciji s elektromotorom (134 KS) i baterijom kapaciteta 31,2 kWh. Već na prvu to se čini fantastičnom kombinacijom. Jer, dizel je vrlo snažan i štedljiv, a ovako se performanse popravljaju u svim smjerovima.

Ukupna snaga sustava iznosi 316 KS i čak 700 Nm, što je dovoljno za 6,8 sekundi do stotke i najvišu brzinu od 210 km/h. Samom na struju GLE 350 de moći će voziti oko 100 km

Smart EQ ForTwo

Opisuju ih kao „radikalno jednostavne“! Novi Smart ForTwo po prvi puta ima drukčiji izgled prednjeg kraja od većeg brata Forfour. Full LED prednja svjetla su opcija, potpuno je revidiran i kokpit, ali ipak ono najvažnije je iznad stražnje osovine.

Straga je u EQ modelima smješten električni motor snage 80 KS koji do 100 km/h ubrzava za oko 11,7 sekundi. Proizvodit će se i kao kabrio, a isti električni pogon naći će se i u većem modelu ForFour. Najviša brzina u svim modelima iznosi 110 km/h, a baterija je kapaciteta 17,6 kWh.