BMW Serije 1 – zadnji komapkt sa stražnjim pogonom

Nije ovo prvi BMW s prednjim pogonom, ali "jedinica" je dosad bila zadnji kompaktni auto sa stražnjim pogonom... A promijenilo se još puno toga

I dosad je BMW Serije 1 na neki način stanovao u kompaktnom razredu. Ali, bio je autsajder jer skučena karoserija i stražnji pogon jednostavno nisu bili dio narodnog recepta za svakodnevicu. Entuzijastima i šminkerima, ali i pravim vozačima to se dopadalo, ali takva kuhinja očigledno nije bila dovoljno tražena, pa BMW s novom Serijom 1 započinje novu fazu u svom životu.

Onu u kojoj će kompaktni BMW biti pogonjen preko prednjeg para kotača. Dakle, službeno je, više nema kompaktnog automobila sa stražnjim pogonom. Ponuda je, dakako, vrlo slična onoj koju nude Mercedes i Audi.

Stigli i manji motori koji će se ugrađivati POPREČNO, bit će mjesta

Novi pogon se direktno odrazio na arhitekturu „jedinice“, pa nove proporcije prvo otkrivaju kraći poklopac motora. Ode još jedan zaštitni znak… No dobro, nema više šestaka pa će pod njega morati stati samo 3- i 4- cilindarski motori. Stražnji kraj vozila dobio je dužu liniju krova, širi je i stoji na mišićavim ramenima.

Na koncu, osjetno veću prostranost kabine treba zahvaliti novim poprečno postavljenim motorima.

Malo manja, puno prostranija

Na račun upotrebe aluminija, koji je korišten za izradu poklopca motora i prtljažnika, ali i visokočvrstih čelika nova „jedinica“ je lakša oko 30 kg uz osjetno višu torzijsku krutost karoserije. Dužina karoserije, uz veću prostranost, je pogođena za klasu. Nova Serija 1 tako je svega 5 mm kraća od prethodnice i dugačka je 4319 mm.

Viša je 13 mm, pa se treća generacija najznačajnije proširila, čak 34 mm, ali je međuosovinski skraćen 20 mm.

Njemačke stilske koincidencije

Kao što vidite, iz daljine, i bubrezi su narasli baš kao i na drugim novim BMW-ovim modelima. Sada izgleda kao da su preveliki, ali naučili smo da nam takve novosti na BMW-ovim modelima sjedaju s vremenom. No, hoće li vam sjesti maska koja je vrlo slična kao na novijim Mercedesovim modelima.

Naime, model M135i xDrive nema klasičnu rešetku hladnjaka s prečkama već nešto potpuno novo s istaknutim kromiranim dijelovima, nešto kao Mercedesov dijamantni izgled maske. Potpuno nova su i svjetla koja su izgubila 4-očni pogled već su tu sada dvije cjelovite i jasne svjetlosne grupe.

Rodio se bavarski premium Golf?

Na stražnjoj klupi pronaći ćete čak 33 mm više prostora za koljena, dok je i za glavu (ako nema staklenog panoramskog krova) dostupno 19 mm više nego u prethodnom modelu. U predjelu laktova na stražnjim sjedalima pronašlo se novih 13 mm, a putnici sprijeda dobili su čak 42 mm. I prtljažnik je uhvatio priključak, jer narastao je za 20 na 380 litara i rođen je dobar, dovoljno prostran BMW-ov kompakt.

I digitalizacija je na razini…

Novi je i dizajn kabine koji se prilično naslanja i oponaša rješenja iz najnovije Serije 3 (G20), a svakako i kad je riječ o infotainmentu BMW Operating System 7.0 koji nudi i opcijsko upravljanje gestama – za one koji vole mahati rukama u autu. U tom je slučajem riječ o ekranu dijagonale 10,25-inča, dok se doplatiti može i opcijski 9,2 inčni head-up ekran u boji visoke razlučivosti s kojim vozač doslovno ne mora spuštati pogled s ceste za bilo koju informaciju.

To ipak nisu bazna rješenja jer bez doplata BMW Serije jedan na povezivanje s pametnim telefonima stoji spreman s 5,1-inčnim ekranom, u vrlo ugodnom formatu 4:3. U ponudi su i tri različite vrste sjedala i uređenja kabine koja se provlače od bazne, preko linije Sport Line i Luxury Line. Na koncu, tu je i M Sport kao standardna specifikacija za model M135i xDrive kojem je podvozje u startu spušteno za 10 mm.

Top izvedba M135i xDrive opremljena je moćnim 2.0-litrenim benzincem koji svojih 306 KS razvija od 5000 do 6250 o/min uz TwinPower Turbo tehnologiju. Upravo je zbog nje okretni moment od 450 Nm raspoloživ od 1750 do 4500 okretaja. Takav M135i do stotke stiže za samo 4,8 sekundi, 4,7 uz paket M Performance, dok je najviša brzina limitirana na 250 km/h.

Dizeli su tu s nama, od tri cilindra

S potpuno druge strane cjenika pronaći ćete 116d (116 KS i 270 Nm) u kojem je 1.5-litreni dizel sa 3 cilindra koji udovoljava najstrožim ekološkim standardima uz emisiju CO2 od svega 100-110 g/km. Već je takav dovoljan za najvišu brzinu od 200 km/h i ubrzanje od 10,3 sekundi ili 10,1 uz opcijski 7-stupanjski automatik s dvije spojke.

Prvi sljedeći jest 118d i takav je snažan 150 KS i 350 Nm, što je dovoljno za najvišu brzinu od 218 km/h i ubrzanje za 8,5 sekundi. Model BMW 120d koristi 4-cilindarski 2.0 dizelski agregat, dolazi s pogonom na sve kotače, ali i 8-stupanjskim mjenjačem, snažan je 190 KS i 400 Nm te postiže 230 km/h, dok ubrzava za 7 sekundi.

Slično i s benzincima

Dostupni su i 3- i 4- cilindarski dizelski motori slične nomenklature i mogućnosti. Sve počinje sa 118i modelom koji koristi 1,5 litreni 3-cilindarski turbo agregat sa 140 KS raspoloživih široko između 4600 i 6500 okretaja. Moment od 220 Nm dostupan je od 1480 do 4200 okretaja i zato je dojam snage gotovo uvijek impresivniji no što bi očekivali na prvu. U konačnici 118i postiže 213 km/h i ubrzava za 8,5 sekundi.

Opremljenost, mogućnosti, a pogotovo visok stupanj aktivne sigurnosne opreme i poluautonomne vožnje, prati standarde koje je nametnula još raskošnija Serija 3.