Roadtrip za zeleniju budućnost, ali bez Toyote Mirai na hrvatskom tržištu

U organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Toyota Hrvatska d.o.o. Toyotinin će model pogonjen na tekući vodik prijeći put od Zagreba do Bruxellesa, kako bi se ukazalo na ovu vrlo ekološki prihvatljivu alternativu

Pogon na tekući vodik, gdje se pomoću njega preko gorivnih ćelija napaja elektromotor, možda je i najekološkiji od svih na tržištu. I upravo zato je ovaj događaj od velike važnosti, jer će po prvi puta jedan takav model voziti hrvatskim cestama.

U srijedu 18.09. Toyota Mirai krenut će put Graza i nastaviti preko Passaua, Geisewinda, Kolna do krajnjeg cilja u glavnom gradu Belgije. Cilj je podizanje svijesti o važnosti prelaska na čišći transport te potaknuti donošenje odluka na svim razinama gradske i državne uprave u Hrvatskoj.

Trenutno u Hrvatskoj ne postoji ni jedna punionica osim one na FSB-u, koja služi samo za punjenje bicikla s pogonom na tekući vodik. Plan je da se u razdoblju od 2021. do 2030. izrade dvije punionice, za usporedbu možemo navesti kako ih Njemačka već sada ima stotinu.