Piaggio MP3 530 Exclusive – Sigurnost i povjerenje

Posljednjim izmjenama ZSPC-a vlasnicima B-kategorije omogućeno je upravljanje motoriziranim trokotačima. Uz neovisan prednji ovjes i dvostruko više gripa, Piaggio MP3 idealna je premosnica između automobila i skutera

Ponosni ste vlasnik automobila, ali čeznete za posjedovanjem skutera, spasonosnog rješenja za prometne gužve? U takvom scenariju obično postoje dvije prepreke. Prva je pravne naravi jer za skutere iznad 50 ccm treba polagati vozački ispit, a druga je psihološke naravi jer mnogi strahuju od padova i eventualnih ozljeda. U posljednjim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama navedeno je kako “vozačke dozvole izdane za kategoriju B vrijede za motorne tricikle, a iznimno motornim triciklima snage veće od 15 kW smije upravljati vozač kojem je izdana vozačka dozvola kategorije B i koji je navršio 21 godinu”.

Dakle, pravna prepreka je uklonjena, a onu psihološku još od 2006. poništava treći kotač. Piaggio MP3 je i pionir i veteran klase, uskoro će doživjeti tržišnu punoljetnost i čest je gost na prometnicama europskih metropola. Njegova je ciljana skupina specifična i prije svega nastoji vrbovati kupce iz segmenta automobila, dok mu se tradicionalni motociklisti podsmjehuju. A nema razloga za time, jer MP3 u top verziji dolazi s motorom obujma 530 ccm i snagom od 44 KS, pa je itekako sposoban za jurnjavu do maksimalnih 150 km/h.

Da, ima i tempomat, ali i senzore za objekte u mrtvom kutu, ABS i kontrolu proklizavanja, baš kao moderni automobili. Još jedna poveznica s vozilima na četiri kotača je ‘rikverc’, jer ovdje govorimo o vozilu mase 280 kg koje nije tako lako odgurivati nogama unazad. Što ga još veže uz automobile? Pa recimo da nudi zavjetrinu skoro kao u kabrioletu, a pod sjedalom je prostor obujma kao u nekom roadsteru kada je krov sklopljen.

S druge strane, kroz gradske gužve probija se kao i svaki drugi maksi-skuter, nema potrebe za traženjem slobodnog mjesta za parkiranje te nudi sveprisutan osjećaj slobode, odnosno vjetra u kosi. A njegov najveći adut je stabilnost u nagibu, jer sprijeda imamo dvostruko veću kontaktnu površinu, odnosno dvostruko više gripa nego na usporedivom skuteru ili motociklu. Paralelogramski ovjes ne stvara nikakav otpor i osjećaj upravljanja je gotovo identičan motoriziranim dvokotačima, samo što je MP3 ‘cijepljen protiv padavice’.

Dobro znamo da svako cjepivo nema učinkovitost od 100 posto, ali gledajući iz motociklističkog kuta teško je zamisliti što bi vozač trebao izvesti da izgubi ravnotežu i padne. Tim više što uz ABS i kontrolu trakcije imamo tri gume renomiranog proizvođača (Michelin City Grip 2), pa ni kratkotrajno proklizavanje prednjih kotača neće završiti neslavno. Stabilnost na kočenju je upravo maestralna, a zgodno je što pored klasičnih polugica na upravljaču (lijevo stražnja, desno prednja kočnica) postoji i papučica za kombinirano kočenje koja se aktivira desnim stopalom.

Unatoč činjenici da je punih sedam kg lakši od prethodnika, MP3 530 težak je 280 kg pa mu treba pristupiti s dozom respekta, jer riječ je o masi usporedivoj s velikim adventure motociklima i teškim cruiserima. Zato ubrzanja iz mjesta nisu strelovita, ipak je potrebno pričekati nekoliko sekundi da jednocilindarski motor svlada početnu inerciju. No, međuubrzanja su dosta poletna i sva zahtjevnija pretjecanja na otvorenoj cesti odrađuju se bez puno taktiziranja.

Također, ne treba taktizirati ni o vremenskoj prognozi, jer MP3 izgrađuje samopouzdanje tijekom vožnje na mokroj podlozi, dok u hladnijim danima možete uživati u elementima dodatne opreme kao što su grijane ručice ili termo prekrivač za noge, popularno zvana ‘dekica’.

TEHNIČKI PODACI

Motor
Tekućinom hlađeni, četverotaktni, jednocilindarski, jedna bregasta osovina u glavi pokretana lancem, četiri ventila, ubrizgavanje goriva, regulirani katalizator (Euro 5), CVT (variomatski prijenos), završni prijenos zupčastim remenom
Promjer x hod 97,5 x 71 mm
Obujam 530 ccm
Snaga 44 KS (32,5 kW) pri 7250 o/min
Okretni moment 50 Nm pri 5250 o/min

Okvir i ovjes
Čelični cjevasti okvir, sprijeda neovisan paralelogramski ovjes hoda 85 mm, straga dva hidraulička amortizera hoda 108 mm, podesivi u četiri stupnja predopterećenja opruge

Kočnice
Sprijeda diskovi promjera 258 mm, straga disk promjera 240 mm, ABS, kontrola trakcije ASR

Gume
Sprijeda 110/70-13, straga 140/70-14

Masa i dimenzije
Međuosovinski razmak 1550 mm, dužina vozila 2160 mm, širina vozila 815 mm, visina sjedala 790 mm, masa sa svim tekućinama 280 kg, spremnik goriva 13,7 l

Garancija dvije godine
Boje plava, siva, crna

Cijena

13.499 eura (101.647 kn)