Mastertest electric 2022. – Cupra Born

Dobrodošli u verziju s produženim dosegom koji osigurava baterija kapaciteta 77 kWh

Ovako konfigurirana Cupra Born otvara neku sasvim novu dimenziju, iako na stražnjoj klupi nalazimo samo dva sjedeća mjesta, jer je veća baterija malo uzurpirala prostor u putničkoj kabini. No, Cupra će i ovaj detalj brzo ispraviti. Kao i u slučaju bratskog modela Volkswagen ID.3, riječ je o karoseriji koja može poslužiti kao ogledni primjer optimalno iskorištenog prostora. Ugodno će smjestiti putnike bez obzira na njihov stas, a vozilo pritom nije ni preveliko, ni preširoko, ni previsoko.

Čak je i prtljažni prostor vrlo reprezentativan, posebno kad se ukloni pomična podnica. Zanimljivo, na raspolaganju je čak nešto veći obujam prtljažnika nego kod ID.3, a posebno veseli vozačka ergonomija i kroj prednjih sjedala. Cupra Born je neobično svestran e-automobil s nenadmašnim omjerom veličine i prostranosti, gotovo bez ikakvih kompromisa. Istovremeno je i jedan od najzabavnijih za vožnju, i potpuno je pogrešna pretpostavka da je ovo ID.3 s drugom značkom. Karakterne razlike su itekako primjetne, u nekim segmentima neočekivano velike, pa i goleme. Zasigurno u cijeloj priči svoj obol daje dodatna snaga, jer verzija e-Boost podiže snagu na 231 KS, no ima tu još bitnih detalja. Promjer kočnih diskova veći je za 10 mm, tu je i adaptivni ovjes, a na naplatcima nalazimo gume Michelin Pilot Sport EV koje povećavaju učinkovitost vožnje, ali i faktor zabave osiguravajući dodatnu dozu gripa.

U svakodnevici, Cupra Born je izuzetno prijateljski nastrojen e-automobil, jednostavan za upravljanje i dovoljno okretan. No, u rukavu skriva još aduta, odnosno slobodnog prostora da se u bližoj budućnosti pojavi još snažnija varijanta koja će žrtvovati dio učinkovitosti i maksimalnog dosega, a zauzvrat ponuditi još više uzbuđenja. Već ovako konfiguriranu Cupru Born neobično je lako voziti brzo. Slikovito rečeno, slalom kroz čunjeve odrađuje kao da nema utege na gležnjevima, zbog čega vrlo lako mijenja smjer, uz dovoljno informativan, ali ne i besprijekoran osjećaj na upravljaču. Također, stražnji kraj je taman dovoljno razigran, a ne zakovan za podlogu, što Cupri daje jasan sportski predznak. Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 160 km/h što je u 99 posto slučajeva sasvim dovoljno.

Što se tiče dugoprugaškoj potencijala, baterija od 77 kWh osigurava doseg s jednim punjenjem od 600 km u gradskom okruženju, odnosno 440 km u kombiniranom režimu ako vozite u normalnom ritmu i predviđate situacije u prometu. Kod putovanja na veće udaljenosti dobro je znati da baterija podržava punjenje snagom od 150 kW pa će usputna zaustavljanja biti kraća. Odaberete li manju bateriju od 58 kWh u varijanti e-boost snaga punjenja ograničena je na 120 kW, dok standardna verzija s elektromotorom snage 204 KS dolazi u kombinaciji s maksimalnom snagom punjenja baterije od 100 kW. Dakle, i ovdje je lako pronaći idealnu konfiguraciju, a s manjom baterijom u konačnici se može i uštedjeti.

CUPRA BORN PACK E-BOOST@RANGE
E-motor smješten straga. Maksimalna snaga: 170 kW (231 KS). Maksimalni okretni moment: 310 Nm. Litij-ionska baterija iskoristivog kapaciteta 77 kWh. Snaga punjenja do 11 kW AC i do 150 kW DC. Masa vozila 1.946 kg. Gume: 215/55 R18. Najviša brzina: 160 km/h. Ubrzanje 0-100 km/h: 7.0 s Prosječna potrošnja: 15.8 kWh/100 km. Autonomija: 546 km. Cijena od 44.000 eur (u Španjolskoj)

Sljedeći model u Mastertest electric usporednom testu je FORD MUSTANG MACH E