Honda HR-V e:HEV vs. Toyota Yaris Cross Hybrid – Pitanje prestiža

U širokom jazu između blagih hibrida i složenih plug-ina, dva klasična supkompaktna hibrida natječu se za naklonost i pobjedu - Honda HR-V i Toyota Yaris Cross

U USPOREDBI:
Honda HR-V
e:HEV: 131 KS,
pros. pot. 6,2 l/100 km,
eko-potrošnja 5,4 l/100 km,
od 243.990 kn

Toyota Yaris Cross
Hybrid: 116 KS,
pros. pot. 5,8 l/100 km,
eko-potrošnja 4,7 l/100 km,
od 178.200 kn

Kako je neromantično lako ovih dana poslati poruku voljenoj osobi, čak i ako ona sjedi uz Eiffelov toranj u Parizu. Nekoliko lijepih riječi i smajlića na ekranu pametnog telefona, pritisnemo ‘šalji’ i gotovo. Danas nitko ne bi izmislio sustav pisama kao prijenosa poruke, koja se morala napisati na papir što se potom ubacuje u sandučić, iz kojeg ga pošta uzima, nosi u vreći, sve dok se ne ukrca na avion za Pariz. I ondje se negdje iza Elizejskih poljana kotrlja poštansko dostavno vozilo koje će isporučiti ljubavno pismo.

U svega 20-ak godina slanje poruka/pisama stubokom se promijenilo, a u istom tom razdoblju dogodilo se još nešto. Pojavili su se hibridni pogoni, tehnologija koja se tada činila svemirskom. No prije dobra dva desetljeća Toyota i Honda, kao pioniri, uveli su ovu tehnologiju u serijsku proizvodnju modelima Prius i Insight.
Postoje oni i danas, nasljednici tih pionira, dakle govorimo o klasičnim hibridnim modelima. Unatoč usporedbama s automobilima s konvencionalnim pogonom ili onima koje pokreće struja, sada su pred nama dva nova supkompaktna SUV-a – Toyota Yaris Cross Hybrid i Honda HR-V, koji su dostupni samo s punim hibridnim pogonom. Sveukupno imaju pet motora (dva atmosferska benzinska, tri e-stroja) i dvije litij-ionske baterije, tako oskudnog kapaciteta da je njihova energija dovoljna samo za povremeno korištenje električne energije za pogon vozila.

Međutim, govorimo o nekoliko stotina metara čistog električnog rada, a ne o kilometrima.
Budući da je njihov e-doseg daleko, daleko ispod razine plug-in modela – koji od 1. siječnja moraju moći prijeći najmanje 60 km – klasični hibridi ionako imaju drukčiju filozofiju. No idemo vidjeti pogone. Kod Yarisa je to trocilindarski benzinski atmosferski motor obujma 1500 ccm s visokom kompresijom (14:1) i visokom brzinom izgaranja, što mu donosi 92 KS i, prema Toyoti, učinkovitost od 40 posto. Uz to, surađuje sa 580-voltnim e-sklopom koji se sastoji od elektromotora snage 59 kW/141 Nm, upravljačke jedinice te litij-ionske baterije.

Sklop ima masu od svega 27 kilograma i navodno pohranjuje dvostruko veću količinu energije u usporedbi s nikal-metal-hidridnom baterijom prethodne generacije Yarisa – rekuperacijom se puni kada električni motor radi kao generator, odnosno tijekom kočenja. Osim toga, baterija sada može pojačati električni motor sa 50 posto više snage pri ubrzavanju, a za prijenos snage brine se planetarni set zupčanika.

Dakle, to je samo jednostavnije od hibridnih konstrukcija. Sada na red dolazi Honda – ona koristi 1,5-litreni atmosferski benzinski motor sa 107 KS prvenstveno kao generator, koji daje energiju za električni motor. Zauzvrat svoju energiju opskrbljuje drugom elektromotoru, koji pokreće prednje kotače. Međutim, pri konstantno visokoj brzini kretanja, četverocilindraš se izravno spaja s pogonom. Litij-ionska baterija pohranjuje 0,9 kWh energije, koje se obnavlja rekuperacijom.
Baterija ‘bunkerira’ višak proizvedene energije i stavlja ga na raspolaganje elektromotoru, tako da se HR-V može nakratko voziti samo na struju. O tome ne samo da se mogu pisati pisma, već i cijele doktorske disertacije, no sve funkcionira vrlo jednostavno.

Litre istine

Samo se valja prilagoditi sustavima – oba rade najučinkovitije i najugodnije kod defenzivnog stila vožnje. Kod HR-V-a motor s unutarnjim izgaranjem bruji u pozadini, dok onaj kod Yarisa može biti nešto tiši. Kod oba modela, što se pogona tiče, možemo reći da sam rad sustava i oporavak, odnosno nadopunjavanje baterije rade vrlo meko i neprimjetno. Kod oba se intenzitet rekuperacije može podesiti u B-razini prijenosa snage, dok kod Honde možete polugicama iza upravljača određivati intenzitet rekuperacije, što je izuzetno praktično.
S druge strane, viši okretaji tjeraju motor s unutarnjim izgaranjem da bude dosta glasan, što se protivi potencijalu uštede sustava i ne dovodi vas mnogo brže do cilja kamo god krenuli. Sa 5,8 l/100 km Yaris je čak ekonomičniji od HR-V-a u prosjeku testa.

Njegova testna potrošnja od 6,2 l/100 km nešto je viša s obzirom na uvjete vožnje – a njegov je potencijal učinkovitosti manji, što pokazuje eko-runda. HR-V s potrošnjom od 5,4 l/100 km, dok Yarisu, pak treba 4,7 l/100 km. Pri čemu bi štedljivost također trebala biti jedna od vrlina njezina vlasnika. Jer HR-V nudi znatno više u gotovo svim ostalim kriterijima. Tu se najprije možemo uhvatiti prostranosti, naime kod dimenzija u interijeru Honda to čini mnogo izdašnije – straga je standardna površina za sjedenje 12 cm veća od one u Yarisu. On prima putnike na tanko obloženom stražnjem sjedalu, koje uz to ima i strmo položen naslon. Ovdje je dosta gužve s dva putnika straga, a trećeg bi teško mogli smjestiti. Vozač i suvozač sjede blizu jedan drugome, ni prednja sjedala nisu oblikom najsretnije riješena, iako su funkcionalnost i odabir materijala dobri, sve zajedno u Crossu vlada izuzetno ugodan ambijent.

Toyota nas je mnogo puta uvjerila da zna biti ozbiljna, ali i opuštena, vesela, spremna za neozbiljnu ekstravaganciju – osobito s modelom GR, dakle Yarisom koji ima pogon na sve kotače, troja vrata, turbopunjač… Kažu da su s ‘običnog’ modela željeli preuzeti samo sedam stavki – dva vanjska retrovizora, dva prednja svjetla, dva stražnja svjetla i peraja antene na krovu.

Doseg? Manjak!

Koliko se Cross rastegnuo u odnosu na klasičan Yaris sa svojih 17 cm udaljenosti od tla, 24 cm većom dužinom te 9,5 cm većom visinom, ostaje vidljivo već na prvi pogled. Temelji se na Toyotinoj globalnoj arhitekturi malih automobila (TNGA-B). Istu takvu, ali s određenim modifikacijama koristi novi Aygo X, koji također karakterizira crossoverski dizajn. Iako je hibrid, Yaris Cross ima samo 1250 kg. Ali to Toyoti uspijeva samo zato što su materijali na vratima od mršavih panela do tankih vanjskih ploča koje idealiziraju težnju za lakoćom, što je za automobil od blizu 200 tisuća kuna početne cijene tik do granice škrtosti – unatoč izdržljivosti koju Yaris gaji, ne samo zbog Toyotine reputacije za besprijekornu pouzdanost, već zato što prstenasta struktura elemenata te posebno čvrsto vezani spojevi povećavaju krutost karoserije.

Kada je u pitanju udobnost, Yaris također ima tvrđi pristup. Sa svojim 18-inčnim kotačima ionako se oštro kotrlja, a ovjes mu reagira bezosjećajno, posebno nailazeći na kratke neravnine – za što je zaslužan kraći hod amortizera. S takvom postavkom dojam je da Toyota ima malo čvršće kretnje karoserije koje drži pod kontrolom, ali to u zavojima s Yarisom više nije romansa. Uz preciznost i dovoljno povratnih informacija o upravljanju solidno manevrira kroz zavoje, ostaje siguran u vožnji, ali ne toliko suvereno kao Honda.

Kod HR-V-a ćete vrlo brzo spoznati vozački potencijal. Honda se preciznije navodi kroz zavoje, obavještava vas što se događa između pogonskih kotača i asfalta s manje upitnika te bolje kontrolira rad ovjesa kad je cesta neravna. Osim toga, njegova se karoserija čini još čvršćom nego kod već ionako dobro zavarenog Yarisa. Na kraju krajeva, HR-V ima 133 kg veću masu i sveukupan dojam je solidniji. Honda također svoj kompaktni SUV oprema znatno kvalitetnije – s kromiranim kotačima i lijepim ukrasima.

Međutim, njegov privlačan način upravljanja multimedijom nije uređen u istoj samoobjašnjavajućoj strogosti kao kod Toyote. Morate se malo naviknuti na to prije nego što prebrodite dobro funkcionirajući odjel infotainmenta u HR-V, koji je širok kao i u Yarisu. A što se sustava asistencije za vozača tiče, tu su oba automobila također u egalu. Bogat paket opreme čini oba vozila vrlo sigurnima te svi sustavi funkcioniraju gotovo besprijekorno.

Troškovi-podrška-izračun

Oba modela u standardnoj opremi imaju pravo malo bogatstvo stavki – nešto što donedavno u ovoj klasi automobila nije baš bilo za očekivati. To donekle stavlja visoke cijene u drukčiju perspektivu. Jer testiranim verzijama Yarisa Crossa i HR-V-a konkurenciju predstavljaju veći plug-in hibridi (koji se uklapaju u državne subvencije) kao što su Ford Kuga, Kia XCeed, Mercedes B-klase, Mini Countryman, Peugeot 308 Break, Škoda Octavia Combi ili VW Golf. Stoga morate biti iznimno uvjereni u ideju potpunog hibrida da biste ga odmah kupili. Svatko tko može skupiti entuzijazam potreban za to, s Hondom HR-V će dobiti možda najpametniji potpuni hibrid koji će ikad postojati.