Citroën C3 vs. Dacia Sandero – ‘Vrhunska ljetna ponuda’ i nije tako vrhunska

Citroën je nedavno pripremio atraktivnu ponudu za novi Citroën C3. Poklon za sve fizičke osobe i male tvrtke je pet godina jamstva, a vrijedi bez obzira na način financiranja

No to nije sve – najprodavaniji model marke Citroën u ponudi je s pet godina jamstva te bogatom serijskom opremom. Citroën C3 Feel PureTech 83 s cijenom od 97.200 kuna nudi serijsku opremu koja uključuje Vision LED-svjetla, klima-uređaj, multifunkcijski upravljač i petoinčni tablet + DAB-ov audiosustav. Sve fizičke i pravne osobe pri kupnji novog Citroëna C3 na poklon dobivaju i članstvo u klubu vjernosti ‘Citroën zauvijek’, koji je namijenjen vlasnicima vozila marke Citroën svih godišta te nudi niz pogodnosti kojima omogućuje povoljnije održavanje u mreži ovlaštenih servisa.

Koliko je zaista ponuda atraktivna, provjerili smo kratkim istraživanjem tržišta. U kontekst Citroënove ponude postavili smo izravnog konkurenta, novi model Dacije Sandero, koja u opremi Essential s doplatom za multimedijski sustav sa zaslonom od osam inča te klima-uređajem stoji točno 100.000 kuna. Da, to je 2800 kuna više no Sandero koji pogoni snažniji motor ECO-G sa 100 KS, gdje se uz klasičan benzinski, može voziti i na plinski pogon. Dakle, uz istu opremu kao u Citroënu C3, dobivamo tvornički ugrađenu plinsku instalaciju, kudikamo veći doseg te naposljetku i snažniji turbobenzinski motor.

Citroën C3

plus: štedljiv i potentan motor, široke mogućnosti personalizacije

minus: snažno nabijanje stražnjeg ovjesa pri prelasku preko poprečnih neravnina, neprecizan mjenjač, udobnost sjedala, osjetljivost na bočni vjetar (autocesta)

Dacia Sandero ECO-G

plus: udobnost ovjesa, dobar odaziv na gas, performanse na plin, solidna ponuda prostora, doseg, tvornički ugrađena LPG-instalacija (s punim jamstvom)

minus: meka sjedala, neugledna plastika u interijeru, visok utovarni prag, nema rezervnog kotača