Yamaha proizvodi vodikov V8 za Toyotu

Krajem 2021. Toyota je pokrenula savez na temu e-goriva s japanskim partnerima. Partner iz Alijanse Yamaha sada predstavlja V8 motor na vodik

Iako Toyota, kao i mnogi drugi proizvođači automobila, sada koristi baterijske električne pogone, također drži alternative otvorenima. U tu svrhu, proizvođač automobila osnovao je savez sa svojim partnerima Mazdom, Subaruom i proizvođačima motocikala Kawasaki i Yamaha u studenom 2021. godine. Partner iz Alijanse Yamaha sada je predstavio prvi izdanak mladog partnerstva. U ime Toyote, proizvođač motocikala je razvio V8 motor koji radi kao motor s unutarnjim izgaranjem s vodikom kao gorivom.

Motor od pet litara temelji se na 5,0 litrenom motoru iz luksuznog sportskog kupea Lexus RC F. Kako bi koristio vodik kao gorivo, Yamaha je između ostalog modificirala sustav ubrizgavanja i prilagodila glave cilindra i usisnu granu. Zaključak je da bi vodikov V8 trebao isporučiti do 450 KS pri 6800 o/min i maksimalnih 540 Nm okretnog momenta pri 3600 o/min. Za benzinsku verziju u Lexusu Japanci navode 464 KS pri 7100 o/min i 520 Nm pri 4800 o/min.

“Radimo na postizanju neutralnosti ugljika do 2050.”, rekao je Yoshihiro Hidaka, predsjednik Yamaha Motora. “Istovremeno, ‘motor’ je u nazivu naše tvrtke i stoga imamo veliku strast prema motoru s unutarnjim izgaranjem. Motori na vodik imaju potencijal da budu CO2 neutralni, dok u isto vrijeme zadržavamo našu strast prema motoru s unutarnjim izgaranjem živom.”

Motor s izgaranjem na vodik ne samo da radi CO2 neutralno, već nudi i velik potencijal. Izgaranje je brže nego kod usporedivih benzinskih motora, što dovodi do znatno boljeg odziva motora. Osim toga, vibracije su smanjene – doživljaj vožnje i povratna informacija vozila se povećavaju, a karakterističan zvuk motora s unutarnjim izgaranjem se zadržava. Japanci još nisu otkrili gdje će se koristiti novi vodikov V8. No, vjerojatno će debitirati u trkaćem automobilu. Sama Toyota je već pretvorila trocilindrični turbo motor u Yarisu GR na pogon na vodik.