Toyota Corolla Cross (2022.)

Cross je ključna riječ – Toyota sve svoje modele 'podiže' i pretvara i veće ili manje SUV-e. Nakon Ayga i Yarisa na red je stigla i Corolla. Očekuje se da bi na naše tržište trebala stići u jesen 2022.

Oslanjajući se na Toyotinu filozofiju TNGA (Toyota Global New Architecture), Corolla Cross se ponosi najnovijom izvedbom platforme GA-C s pogodnostima dizajna, rasporeda, tehnologije i vozne dinamike ovog vozila. Corolla Cross je dugačka 4460, široka 1825 i visoka 1620 mm, uz osovinski razmak od 2640 mm. Smještena je između Toyote C-HR i RAV4 u središtu europskog segmenta C-SUV u kojem vlada izuzetna konkurencija.

Corolla Cross je prvi Toyotin model u koji će se ugrađivati nova, peta generacija hibridnog sustava. Toyotina peta generacija punog hibridnog pogonskog sklopa s automatskim punjenjem i pogonom na prednje kotače (FWD) ili pametnim pogonom na sve kotače (AWD-i) oslanja se na svoje prethodnike uz veći okretni moment, veću snagu elektromotora, veću učinkovitost i veći užitak u vožnji.

Odlikujući se najnovijim izvedbama litij-ionskih baterija, novi baterijski paket je snažniji i 40 posto lakši nego prije. I elektromotor i benzinski motor su poboljšani, pa je ukupna najveća snaga cijelog sustava povećana za više od 8 posto. Novi dvolitreni hibridni pogonski sklop s pogonom na prednje kotače daje 197 KS, a ubrzanje 0-100 km/h traje 8,1 s. Izvedba AWD-i se odlikuje dodatnim, snažnim elektromotorom na stražnjoj osovini snage od 30,6 kW. Stražnji elektromotor se automatski uključuje radi postizanja boljeg prijenosa snage na kolnik.

U Corollu Cross se ugrađuju brojne napredne tehnologije. Tu se ističe, prije svega, unapređeno strojno sučelje (HMI – Human Machine Interface) s najnovijom multimedijskom tehnologijom, a raspored pokazivača je posebno prilagođen europskom tržištu i odlikuje se potpuno novom višestrukom konfiguracijom, digitalnom pločom s instrumentima od 12,3“ i središnjim zaslonom multimedijskog sustava od 10,5“.

Digitalnu ploču s instrumentima od 12,3“ čine potpuno novi hardver i softver. Zahvaljujući novom, bržem procesoru, najnoviji HD dodirni zaslon multimedije od 10,5“ pruža mogućnost bežičnog povezivanja putem Apple CarPlaya, odnosno putem žice za Android Auto, kao i paket Toyota Smart Connect. U Toyota Corolla Cross vozači mogu iskusiti praktičnost navigacije putem oblaka, primanja prometnih obavijesti, glasovnih uputa i osvježavanja preko zraka.

Planirani početak prodaje u Hrvatskoj zakazan je za jesen 2022. godine, a cijene još nisu formirane.