Toyota Yaris Cross 1,5 VVT-i hybrid (2021.)

Yaris Cross sve je uzorito preuzeo od gradskog brata - dinamičan ovjes, savršen hibridni sustav, zabavu u vožnji... No iako je veći u kabini, ne donosi i više prostora. Što smo sve još otkrili o Toyotinom hit modelu, otkriva naš test

Postoji stara narodna poslovica koja mudro govori – ‘Veži konja gdje ti gazda kaže’. Ne treba uvijek pametovati, treba slijediti i poštovati zakone. Pa zato nećemo ni mi previše pametovati, jer već svi odavno znaju da je SUV ‘vruća roba’. A Toyota se tome možda i prva dovinula, njezina ‘Ravica’ kao model egzistira na tržištu već 30-ak godina. Pa tako i danas, Toyota nudi spektar što manjih, što većih SUV-a ili crossovera. Sjećate li se modela Toyota Urban Cruiser? Možda ne? Možda i bolje da ne. Ali posljednja dva izdanka iz Toyotinog pogona su mali gradski SUV-i iz A-segmenta – Toyota Aygo X i Toyota Yaris Cross koji smo upravo testirali. I oni će sigurno, za razliku od urbanog kruzera, pogoditi nit tržišta.

Iz poslovice s početka teksta, oni koji vežu konja su proizvođači automobila, a gazda je naravno – tržište, odnosno kupci. A oni žele crossovere i SUV-e pa bi uz ovo dobro pristajali stihovi Zdravka Čolića ‘Pusti, pusti modu…’.

Dakle, da krenemo od dimenzija. Yaris Cross dijeli svoju mehaniku i međuosovinski razmak s klasičnim Yarisom. No on je veći od gradskog brata, viši 125 mm, širi 20 te duži 240 mm. Koristi istu TNGA-platformu što je kao i drugim Toyotama koje na njoj dolaze, dalo dinamičnije vozne osobine od Toyotinih modela prošlih godina. Ta platforma ujedno donosi i 1,5-litrenog trocilindraša uz zgodan hibridni sustav. Dijeljenje platforme i tehnikalija s gradskim bratom zapravo je izvrsna ideja, jer su dojmovi s prvog testa Yarisa još uvijek svježi, a i činjenica da je bio europski auto godine 2021. daje na ukupnom dojmu. Dakle, nije se samo nama svidio.

Neistine u službenim podacima

I vidno je pri prvim kilometrima da Yaris Cross dijeli gene s klasičnim modelom, ima želju voziti se zavojitim cestama, a kombinacija spomenutog trocilindraša i hibridnog sustava ovdje radi bez greške. Japanci iz Aichija su tijekom godina svoj hibridni brak između benzinaca, baterijskih komponenti i elektromotora doveli do savršenstva. Prema službenim podacima iz kataloga Yaris Cross u prosjeku prema WLTP-u troši ravno pet litara na 100 km. Lažu! Nama je u prosjeku trošio samo 4,2 l/100 km. A uputno je reći kako smo većinu vožnji odradili po gradu. Dakle, na otvorenoj prometnici se brojka može dodatno smanjiti.

Kombinacija spomenutog sustava i CVT-mjenjača u nekim prijašnjim godinama nije blistala, podizanje okretaja znalo je stvarati iritantnu buku u kabini vozila, a da se pritom na performansama to ne bi previše osjetilo. Danas, kod Yaris Crossa svih 92 KS iz benzinskog motora, plus 80 KS e-motora (sistemska snaga 116 KS) te ukupno 120 Nm okretnog momenta, oslobađaju se vrlo spontano čim snažnije pritisnete desnu papučicu. Na otvorenoj cesti to znači da možete imati potpuno povjerenje u mogućnosti prestizanja, što nije uvijek bilo tako.

I zapravo odluka da se kod Yaris Crossa nudi samo jedan motor, nije nužno loša. Na raspolaganju imate dva načina vožnje, mod ECO i PWR, sve je vrlo jednostavno, elektronika će sama odlučiti koliko može voziti isključivo na struju. Mi smo uspijevali uz lakšu nogu na gasu na gradskim prometnicama uloviti čak 70 km/h, a da bi trocilindraš još bio na zasluženom odmoru. Što u prijevodu znači, gradskim se prometnicama može voziti vrlo ekološki i štedljivo.

Kabina ista, prtljažnik veći

Kako smo rekli, Yaris Cross i klasični Yaris dijele isti međuosovinski razmak, što će u prijevodu značiti da se u Crossu sjedi identično kao i u Yarisu. Naravno, nešto povišenije (25 mm), ali i na prednjim i stražnjim sjedalima nudi istu prostranost. Straga će se tako svi do 180 cm visine osjećati ugodno, neće koljenima doticati prednja sjedala, a niti glavom tkaninu stropa. Ono gdje je Cross profitirao jest prtljažnik koji mjeri gotovo 400 l obujma (397 l). Dvostruka podnica daje prtljažniku dubinu, pa će manja obitelj bez problema spakirati sve što im je potrebno za jednotjedni odmor na moru. Stražnja sjedala mogu se preklapati u omjeru 40:20:40, što dodatno povećava praktičnost.

Lagan i okretan

U vožnji ćete odmah osjetiti nasljedstvo manjeg gradskog brata, Cross je lagan, upravljiv i okretan te traži vozača da ga se vozi. Tu mu svakako pomaže i masa ispod 1200 kg, on će trenutačno poslušati vaše komande na upravljaču i podizati vaše samopouzdanje na otvorenoj cesti ili u gradu. Jasno, njegova povišena karoserija uzima svoj danak, što dokazuje da crossoveri ipak ne mogu biti zabavni za vožnju poput njihove hatchback braće na kojima su bazirani.

Što se udobnosti tiče, tu će Cross pokazati odlučnije upijanje, nekima se to može učiniti grubljim, ali mi smo stava da kada amortizeri i opruge suvereno odrade posao manja je mogućnost ljuljanja karoserije, stoga pozdravljamo nešto tvrđe podešen ovjes.

U unutrašnjosti će vozač naći poznato okruženje, sve je identično i preslikano iz Yarisa, osim pokazivača koji kod Yarisa ‘glume’ one klasične, iako su ustvari digitalni, dok kod Crossa i nalazimo poznatu Toyotinu ikonografiju. Kombinacija mekih i gumiranih materijala i tvrđe plastike je dobro odabrana, dojam kvalitete je na visokom nivou i sigurno u interijeru Yarisa Crossa i nakon dulje eksploatacije nećete čuti ‘cvrčke’.

Testni je Yaris Cross bio opremljen opremom Adventure koja serijski donosi bi-tone dvobojnu karoseriju i kao takav do registracije stoji 218.900 kuna. Početni model hibridnog Yarisa Crossa pak stoji 164.900 kuna. Oprema Adventure, između ostalog, donosi 18-inčne naplatke, upozorenje vibracijom na upravljaču o napuštanju trake, krovne nosače, grijano vjetrobransko staklo i sportska grijana prednja sjedala. Toyotina odluka da od početnog paketa kod svojih modela ugrađuju kompletan sustav asistencije za vozača je nešto što bi trebali raditi svi proizvođači.

Sustavi rade besprijekorno, ‘Lane Assist’, primjerice, vozilo uvijek održava u sredini trake, bilo da se radi o vožnji gradom, magistralom ili na autocesti. Vibrirajuće upozorenje na volanu zna ponekad biti dosta hektično, ali tome se lako doskoči isključivanjem rada tipkom na upravljaču.

Cijena testnog Yarisa Crossa može se na prvu činiti visokom, ali u njegovu obranu moramo reći kako se ovdje radi o kompletno opremljenom gradskom kompaktnom SUV-u, koji koristi izbrušenu i provjerenu hibridnu tehnologiju.

Ocjena: 4 zvjezdice

Toyota Yaris Cross svojim će karakterom pogoditi tržišnu nit. Uz to, donosi uštede zahvaljujući sjajnoj hibridnoj tehnologiji, kvalitetom izrade je iznad konkurencije, a i zabavan je za voziti. Da je samo barem malo jeftiniji.

TEHNIČKI PODACI I MJERENJA

Model Toyota Yaris Cross 1,5 VVT-i hybrid

Pogon

Motor Redni trocilindarski benzinski motor, četiri ventila po cilindru, permanentni sinkroni motor, litij-ionska baterija 0,8 kWh

Snaga kW(KS) 68 (92) pri 5500 o/min

Obujam 1490 ccm

Okretni moment 120 Nm pri 3600 o/min

Snaga elektromotora kW(KS) 59 (80 KS)

Okretni moment e-motora 141 Nm

Sistemska snaga kW(KS) 85 (116)

Najviša brzina 170 km/h

CO2-norma (WLTP) 113 g/km

Masa/dimenzije

Masa praznog/nosivost kg 1175/439

Dužina/širina/visina mm 4180/1765/1595

Međuosovinski razmak mm 2560

Krug okretanja lijevi/desni m 11,0/11,1

Prtljažnik l 397-1097

Potrošnja

Potrošnja na testu l/100 km (prosjek) 4,2

Mjerenja

Ubrzanje 0-100 km 11,7 s

Međuubrzanja

60-100 km/h 6,8 s

80-120 km/h 9,2 s

Put kočenja (100 – 0 km/h) 35,7 m

Buka u kabini pri 100130 km/h 69/72 dB

Cijena

Cijena početnog modela 164.900 kn

Cijena testnog modela 218.900 kn