Ima li nade za male proizvođače automobila?

E pa upravo bi engleska tvrtka Watt Electric Vehicles mogla udahnuti novi život umirućoj industriji izrade karoserija

Radi se o ideji da se malim proizvođačima ponudi EV modularna platforma po sistemu ključ u ruke. Njihova tehnologija može podržati širok spektar automobila. Watt platformu naziva PACES, skraćenica koja označava Passenger i Commercial EV Skateboard. Kao što i samo ime govori, arhitektura u jedan uredan paket integrira bateriju, pogonski zupčanik, svu elektroniku i osnovnu strukturu; nedostaje samo tijelo. Izrađena je od aluminija kako bi nadoknadio težinu baterije, a može podržati mnoštvo vozila u rasponu od malog sportskog automobila do velikog autobusa, prema Watt-u.

Izradili su, kao što vidite na fotografijama, platformu koja podržava arhitekturu Porscheovog legendarnog modela 356, kako bi demonstrirali prilagodljivost PACES platforme. Moguće su konfiguracije prednjeg, stražnjeg i pogona na sve kotače, a potonji vjerojatno koristi dva elektromotora. Tehnologija baterija dolazi od onoga što je tvrtka nazivala “vodećim svjetskim OEM-om”. Još nema riječi o tome odakle tvrtka nabavlja svoje motore, niti mogu li kupci zatražiti određenu izlaznu snagu.

Watt ne čeka da mali proizvođači pokucaju na njihova vrata kako bi počeli izrađivati platformu. Upotrijebit će je za izradu kupea nazvanog Coupe s dizajnom nadahnutim 50-im godinama, zelenoljubivim će se entuzijastima ponuditi raspodjela težine od 50:50 i šasiju prilagođenu performansama. Elektromotor je povezan s litij-ionskom baterijom kapaciteta 40 kWh i bit će dostupan u dvije razine snage, a Watt navodi doseg od 230 milja, što bi odgovaralo oko 370 km.