Novih 100 milijuna eura kazne za VW

Novi problemi za Volkswagen! Nakon što ih je afera dieselgate koštala 30 milijardi eura, najveći svjetski proizvođač automobila suočava se s novom novčanom kaznom. Kazna dolazi kao posljedica prekoračenja granične vrijednosti flotne emisije CO2 za 2020. godinu

‘Prosječne emisije CO2 unutar tržišta Europske unije smanjile su se za oko 20 posto (na 99,8 g/km), ali to je još uvijek 0,5 g/km iznad zadanog cilja’ – govore u Volkswagenu. Europska zakonodavna tijela za cilj su postavila drastično snižavanje emisije ispušnih plinova, prisiljavajući proizvođače automobila da potaknu razvoj tehnologije s niskim ili nula-emisijama.

Mnogi te ciljeve nisu uspjeli ispuniti pa se suočavaju s kaznom od 95 eura po gramu prekoračenja CO2 koji emitiraju. Naravno, penali tj. novčane kazne na kraju padaju na leđa kupaca, budući da se taj gubitak kompenzira većom cijenom automobila.

‘Za dlaku smo promašili cilj koji smo si zadali za 2020. godinu. Svakako, naše planove je osujetila i pandemija koronavirusa.’ – izjavio je generalni direktor koncerna Herbert Diess. Dodao je i kako se nada da će ciljevi biti ispunjeni ove godine budući da glavni brendovi VW-koncerna predstavljaju brojne nove električne modele koji će itekako smanjiti flotne vrijednosti CO2.

Jedan od najvažnijih je zasigurno i VW ID.4 čije prve dojmove iz vožnje možete pročitati u siječanjskom izdanju Auto motor i sporta (01/2021.)