BMW-ovi ključevi na iPhoneu

Apple nudi novu funkciju ključa za automobil za pametne telefone. BMW je prvi proizvođač koji nudi funkciju otključavanja, zaključavanja i pokretanja motora uz Apple. Uskoro će se suradnja proširiti i na većinu modela bavarske tvrtke

Jednog dana funkcije naših pametnih telefona zamijenit će kompletni sijaset stvari kojima svakodnevno rukujemo, od ključeva stana, funkcija rada kuhinje i soba u našem stanu, do upravljanja funkcijama automobila. Mnoštvo sitnica kojima rukujemo već su zamijenili pametni telefoni: Bankovne kartice, plaćanje parkinga, mobilno bankarstvo, itd…

Apple je osmislio punopravni digitalni ključ automobila, kompatabilni telefoni zasad su modeli XR i XS, kao i Aplleov Smart Watch iz serije 5. Ova funkcija će premijeru doživjeti u novim BMW modelima, a zanimljiva činjenica je da bi ona trebala funkcionirati i kada je baterija telefona prazna i bez da se korisnik svaki put mora identificirati prepoznavanjem lica.

Istovremeno, Apple je na konferenciji najavio da će BMW biti prva marka automobila koja će koristiti novu značajku. Tvrtka sa sjedištem u Münchenu uvodi Digital Key u 45 zemalja i u gotovo cijelom njihovom asortimanu; samo su serije 7, koje će uskoro zamijeniti novi model, i modeli X ispod X5 zasad izostavljeni. Međutim, da bi mogao koristiti tu funkciju, odgovarajući automobil mora biti proizveden nakon 1. srpnja 2020.

Da biste otključali i zaključali automobil, dovoljno je držati iPhone blizu kvake vrata. Da biste pokrenuli motor, morate pritisnuti u pretincu pametnog telefona tipku za pokretanje. Digitalni ključ također se može dijeliti s još pet osoba. Članovi obitelji mogli bi, na primjer, koristiti svoj vlastiti iPhone kao ključ automobila. Konfiguracijom za vozače početnike snaga motora, maksimalna brzina i glasnoća radija mogu biti ograničeni.

Izlaskom na tržište električnog SUV-a BMW iX, digitalni ključ bit će predstavljen u daljnjem razvijenom obliku. Funkcija će se tada nazivati BMW Digital Key Plus.