Električni ‘Kinez’ pao na ‘crash-testu’

Model Suda SA01 povoljan je (10.000 eura) električni automobil s dosegom od 200 km i može prevesti četiri odrasle osobe uz vrlo solidnu zapreminu prtljažnika. Zvuči vrlo obećavajuće, no kako zaista stoje stvari

Punopravni električni automobil koji, umanjen za sve subvencije, košta tek oko 10.000 eura i vozi 200 kilometara po punjenju – zvuči malo predobro da bi bilo istina, zar ne? Automobil u ovom cjenovnom segmentu zasigurno bi bio koristan za daljnje širenje elektromobilnosti. Luksuzni električni i snažni automobili jednostavno nisu za svakoga, ali kupci ovdje ne plaćaju samo cijenu Sude SA01 iz Kine novcem. Plaćaju je i u najgorem slučaju s ozbiljnim ozljedama.

Foto: ADAC

O čemu se radi? U Njemačkoj je čak i uvezeno 200 jedinica ovog ‘električara’, pa je tako Suda najpovoljnije električno vozilo na njihovom tržištu. Homologacija je moguća samo zato jer je model SA01 proizveden u maloj seriji. Maksimalna brzina je nešto preko 130 km/h, ali s obzirom na ponašanje automobila vožnje većom brzinom ne bi bile preporučljive. ABS sustav je ugrađen, ali na ESP nemojte računati. Ni upitna kvaliteta guma na testu nisu bile od velike pomoći.

Pri sudaru vam se neće otvoriti niti jedan zračni jastuk, jer ih Suda jednostavno – nema! Njemački ADAC je testirao kako se Suda ponaša pri klasičnom frontalnom sudaru pri brzini od 64 km/h, a AMS je testirao kvalitetu izrade i kako se SA01 ponaša u vožnji. Mislimo kako fotografije govore više od riječi pa slobodno prelistajte našu galeriju.

Uglavnom, rezultati su najbliže rečeno porazni. Suda će se pri kočenju sa 100 km/h zaustaviti tek nakon 44 m, a ni u slalomu između čunjeva, kao što sami možete vidjeti, nije se baš proslavila – porazno! Ako na stranu stavimo sasvim pristojnu multimediju i električni pogon, Suda SA01 vraća vas vremeplovom u neka davno prošla vremena s kraja prošlog stoljeća.