Vozili smo Mercedes-AMG A45 S i CLA45 S. Đavolja djeca s bečkom školom ponašanja

Od Audija RS3 snažniji je 21 KS, a od nove najjače BMW serije 1, modela M135i xDrive čak 115 KS. Novi Mercedes-AMG A45S i limuzina CLA45 S postavili su novu ljestvicu učinkovitosti i brzine.

Do 100 km/h ubrzava za 3,9 sekundi, a najviša brzina mu je elektronski limitirana na 250 km/h. To je AMG A45 S, dok limuzinska izvedba CLA45 S malo sporije ubrzava (4,0 s), ali joj je brzina limitirana na 270 km/h. Pa ipak je to najaerodinamičnija mala limuzina na svijetu.

Novi 2.0 M136 razvija 421 KS pri 6750 o/min, a raspolaže i sa 500 Nm. Takva A-klasa je teška svega 1585 kg, dok CLA ima svega 15 kg više

Pet programa vožnje, solidna telemetrija za vožnju stazom tijekom track-day evenata, a onda i potrošnja ispod 10 l/100 km dok se vozite po ograničenjima… Sve to najmanje članove AMG-obitelji čini iznimno upotrebljivim. Možete ih očekivati krajem godine s početnom cijenom oko 75 tisuća eura (neslužbeno). Puno? Ok, ali to su sada automobili koji mogu pobjeći BMW-u M3…

Na naše iznenađenje novi motor nije tek izvedenica prethodnog, također najjačeg 2.0-litrenog benzinca na svijetu. U odnosu na taj motor tvorničke oznake M133 sada je zapravo sve novo. Čak i blok! Postavljen mu je veći turbopunjač koji sada radi s tlakom od 2,1 bar, ali i brojna druga tehnički naprednija rješenja.

Tehnološki to su potpuno drukčiji automobili od svojih osnova, ali je ona suštinska baza ipak ista

Druga ključna stavka su ukrute karoserije, a onda je tu i potpuno novi stražnji diferencijal. Naizgled, pogon na sve kotače kakvog koriste ovi modeli nije sportskog pedigrea, ali kad ga probate voziti potpuno je jasno da radi na visokoj sportskoj razini.

Kompletnu recenziju i detaljnu analizu novih AMG-modela pročitajte u magazinu Auto motor i sport za mjesec kolovoz.