Stigli blizanci Mercedes A-klase limuzina i CLA Coupe

Mercedes je paralelno predstavio novu A-klasu sedan, najaerodinamičniju limuzinu na svijetu, ali i novi CLA Coupe koji se uslugom vožnje još više približio C-klasi

Bit će zbunjenih. To definitivno, a svjesni su toga i u Mercedesu jer nova generacija Mercedesa CLA Coupe izgleda vrlo slično limuzinskoj izvedbi A-klase. Mnogi se s pravom pitaju koji je uopće razlog paralelne prodaje dva tako bliska modela koja osim motora dijele i platformu nove A-klase?

odsad ga zovite CLA Coupe

Upravo je iz tog razloga prezentacija počela jasnim diferenciranjem modela, koliko je to moguće, i ukazivanjem na činjenicu kako će Mercedes proizvoditi automobile kakve tržište želi kupovati. Mercedes CLA je svakako jedan od takvih, jer prva je generacija prodana u oko 750.000 primjeraka, od čega je oko 50 posto potpuno novih kupaca u Mercedesovom dvorištu. I što je najbolje, istraživanje kaže kako oni planiraju i dalje ostati vjerni srebrenoj zvijezdi. Dakle, baš kao što je veliki CLS, tako je i mali CLA (koji je u svoj naziv sada dobio i oznaku Coupe) postao čista emocija i avangarda na njemački način. Nova aroma naspram umjerenije A-klase limuzine.

Najbolji na svijetu

Vrlo jednostavno, A-klasa sedan (ili limuzina) je produžena hatchback izvedba. Treći volumen joj je donesao novih 25 cm u dužinu, dok su ostale dimenzije gotovo identične. Odnosno, limuzina je tek 6 mm viša u petvratnog modela. Ali, vrlo važno, Mercedes je s njiome još jednom oborio rekord kad je riječ o aerodinamici, pa je A-klasa limuzina s koeficijentom otpora zraka od svega cw 0,22 najaerodinamičnija limuzina na svijetu.

Možda je dovoljno reći da promjena od samo 0,01 u tom koeficijentu pri višim brzinama znači potrošnju od oko 0,2 dcl. Drugim riječima, zbog takve aerodinamike motori su učinkovitiji, performanse bolje, a potrošnja niža.

Limuzina znači 50 l veći prtljažnik

Prtljažnik limuzine (420 l) od onoga u petvratnoj izvedbi veći je 50 litara, a na stražnjoj klupi mjesta ima na upotrebljivoj razini. Nije naročito komforno, ali je Mercedes spretnim oblikovanjem prednjih sjedala pronašao dovoljno prostora za koljena. Zapravo, A-sedan na stražnjoj klupi nudi više prostora nego novi CLA.

Novi A-sedan je u svemu na istom stupnju razvoja kao i postojeća A-klasa. Pritom mislimo na razrađenost MBUX-platforme, na ponudu motora i mjenjača, kao i sve opcije uređenja.

Početni benzinac razvija A180 136 KS, a prati ga A200 snažan 163 KS (226.875 kn). Iznad njega je A220 4Matic koji sa 190 KS, uz pogon na sve kotače, donosi i prestižne performanse, ali i cijenu od 276826 kn. Kruna ponude zasad je A250 4Matic sa 225 KS i početnom cijenom od 299.510 kn. Početni dizelski model jest A180d sa 1.5 litrenim dCi poznatim iz Renaulta, sa 115 KS i takav stoji 230.935 kn, a kasnije će mu se u prodaju pridružiti i moćnija izvedba. Cijena početnog benzinca u ovom trenutku nije poznata.

CLA Coupe radi svoj iskorak

Za razliku od A-sedana koji zapravo donosi samo treći volumen i malo drukčiju ideju, novi CLA Coupe je zapravo Mercedes nove generacije. U njemu je naprednija MBUX II platforma na kojoj se već počinju vidjeti učinci primjene umjetne inteligencije. Odnosno, u CLA ćete sustavu moći postaviti vrlo kompleksno pitanje poput: „Pronađi mi restoran za djecu koji nije kineski ili talijanski!“

POVEZIVANJE S PAMETNIM SATOM

Najnovija MBUX II platforma poveziva je s Garminovim satom koji zapravo prati stanje vašeg tijela. Bilježi vaš puls, temperaturu i način kretanja i to je nešto s čime se Mercedesov sustav „Wellnessa“, koji spaja ventilaciju, masažu, glazbu i rasvjetu, može spojiti kako bi ponudio još primjereniju uslugu ili čak odabrao primjereniju rutu vožnje.

U Mercedes CLA se također ugrađuju poznati motori, a cijene se kreću od 222.600 kn za benzinski model CLA 180 u kojem je 1,3 litreni turbobenzinac snage 136 KS. Jača je izvedba istog koji razvija 163 KS (241.560 kn), a jedini dizel u ponudi CLA 180d stoji 251.025 kn.