Predstavljen VW ID.5 (2022.)

'Way to Zero' Volkswagenova je krilatica iza koje se krije elektifikacije cijelokupne game. Nakon ID.3 i ID.4, pred nama je sad i model ID.5, koji će se poput braće proizvoditi u tvornici u Zwickauu

Malo toga ga vizualno dijeli od modela ID.4, no to i nije previše bitno. Bitno je da će na tržište stići tijekom 2022. godine s tri verzije motora. Kod modela ID.5 elektromotor u stražnjem dijelu vozila nadležan je za pogon. U modelu ID.5 GTX po jedan e-motor na prednjoj i stražnjoj osovini tvore dvostruki motor za pogon na sve kotače. Putem serijskog kabela Mode 3 ovaj E-SUV-coupé i na putu se može puniti izmjeničnom strujom (AC) snage do 11 kW. Na stanici za brzo punjenje snaga punjenja serijski može iznositi do 135 kW.

Sve varijante motora modela ID.5 koriste se velikom baterijom prikladnom za vožnje dugim dionicama. Niske vrijednosti koeficijenta zračnog otpora od 0,26 odnosno 0,27 (ID.5 GTX) povoljno se odražavaju na potrošnju i doseg. Tomu doprinosi i integrirani spojler u aerodinamički oblikovanom stražnjem poklopcu sa širokim otvaranjem. Kako bi se osiguralo optimalno strujanje zraka, električne rešetke za zrak u prednjem dijelu vozila otvarat će se samo kada je to potrebno.

Unatoč obliku koji uvelike podsjeća na coupé, ID.5 u stražnjem dijelu vozila ima svega 12 mm manju unutrašnju visinu vozila od one u modelu Volkswagen ID.4. Dugački međuosovinski razmak od 2766 mm omogućava prostorne uvjete u unutrašnjosti koji se inače mogu pronaći samo u SUV vozilima iz viših segmenata vozila. Kapacitet prtljažnika iznosi do 549 l.

Nova softverska generacija 3.0 omogućava provedbu updatea i preuzimanje
dodatnih funkcija „Over-the-Air”, odnosno wireless. Tako će ID.5 dugo vremena moći raspolagati svim potrebnim aktualiziranjima. Inovativni sustavi potpora, kao što je Travel Assist sa zbirnim podacima, omogućavaju još opušteniji i prediktivniji doživljaj vožnje.

Do 2030. godine potpuno električna vozila morala bi biti zaslužna za najmanje
70 posto prodaje marke Volkswagen u Europi, što predstavlja vrijednost koja znatno premašuje broj od milijun vozila.