Toyota Mirai srušila rekord

Više od tisuću kilometara s jednim tankom vodika? Moguće je! Toyota Mirai oborila je rekord kod automobila s pogonom na vodik prevalivši 1003 km. U rušenju rekorda je korišten zeleni vodik, a prosječna potrošnja goriva je bila 0,55 kg/100 km, dok je u spremnik Miraija moguće smjestiti 5,6 kg vodika

Kada su u pitanju automobili pogonjeni alternativnom energijom poput primjerice onih na struju, puno se koplja lomi oko problema njihovih dosega i trajanja ponovnog punjenja. Međutim, vozila koja energiju za pogon crpe iz vodika putem gorivnih ćelija izgleda da nemaju sličan problem. Naime, Toyota Mirai upravo je oborila rekord prešavši 1003 km krećući se javnim cestama južno od Pariza.

Poput nekog dizelaša, ali jasno bez crnog oblaka dima iza vozila, Mirai je ispuštavši samo paru iz ispušnog sustava odradila veliku dionicu uz velik osmijeh planeta Zemlje. A što je još zanimljivije, neka pobornici električnih vozila sada začepe uši, Mirai je za nastavak putovanja bio spreman za samo pet minuta, koliko je bilo potrebno da se njegov tank ponovo napuni.

Udaljenost i potrošnju potvrdila su neovisna tijela koja su sudjelovala u obaranju rekorda. Toyota je tako demonstrirala tehnologiju vodikovih gorivnih ćelija kao vodeću kada su u pitanju alternativni pogoni. U obaranju rekorda sudjelovalo je četiri vozača, koji su dakako vozili s lakom nogom na gasu. Procjena je da bi Mirai u klasičnom režimu vožnje bez problema prevalio oko 650 km.