Toyota Yaris 1.5 Hybrid (2021): Totalni zaokret

Hibrid i zabava dva su pojma koja donedavno nisu mogla stajati u istoj rečenici. Četvrta generacija Yarisa mijenja ovu paradigmu i postaje istinski hibrid s dva lica

Supermini ostaje supermini! Međutim, Yaris u četvrtoj generaciji pod prefiksom ‘super’ donosi još neke benefite, prvenstveno one na vozačkoj strani priče. I to je itekako dobrodošla nova vrlina, jer prethodnicima je ipak nedostajalo ono malo vozačke oštrine da se profiliraju kao najbolji u vrlo zahtjevnom B-segmentu. Prva generacija uspješnu priču započela je sada već davne 1999. i publika je to znala prepoznati, dok je struka udarila pečat s titulama ‘International Engine of the Year 1999’ za jednolitreni benzinac s četiri cilindra, odnosno ‘European Car of the Year 2000’ za automobil u cjelini. Vjetar u leđa kakav se samo poželjeti može.

Pršti od stila

I dok su druga i treća generacija nastavile njegovati sve vrline koje donosi karoserija monovolumenskog prizvuka, ‘Yaris četvrti’ ima nižu siluetu i posljedično – nižu točku težišta. Nekako je prisniji s cestom i to ne samo u pogledu vizualnog dojma, već i u prenesenom značenju. Testni model stigao je u vrlo reprezentativnom izdanju, s atraktivnom dvobojnom karoserijom, LED svjetlima i 17-inčnim naplatcima, pa nimalo ne čudi količina pažnje koju izaziva kod prolaznika. Nekolicina je bila potpuno zbunjena pa su nas upitali – je li to onaj Yaris GR, aludirajući na WRC automobil s cestovnom homologacijom. Bez sumnje, riječ je o dizajnerskoj uspješnici, a Hrvati mogu biti posebno ponosni na činjenicu da vanjski dizajn novog Yarisa potpisuje upravo Mario Majdandžić, porijeklom iz Čepina. Inspiraciju je pronašao u skulpturi bika i priznajemo, Yaris zaista izgleda kao da je uvijek spreman na pokret.

Malen izvana, velik iznutra

Interijer po četvrti put zaslužuje palac gore. Vozač i suvozač uživaju u punom komforu, praktički na razini kompaktne klase, dok je stražnja klupa na prvi pogled ‘čisti kriminal’. No, pokazalo se da prvi dojam itekako može prevariti, jer iza vozača visine 184 cm može se ugodno smjestiti osoba iste visine. Ipak, za ulazak u drugi red potrebno je malo gimnastike, kako sa stopalima koje treba zavući pod vozačko sjedalo, tako i s glavom koju treba izraženije pognuti zbog neobično skrojenog C-nosača krova. Ali jednom kada se smjestite na stražnjoj klupi, mjesta je sasvim dovoljno za koljena koja nisu u škripcu između kvake vrata i bočnice vozačkog sjedala, a frizura još uvijek ne ‘liže’ stropnu oblogu.

Prtljažnik? Još treća generacija, koja je premijerno ponudila hibridni pogonski sklop, morala je napustiti koncept klizne stražnje klupe, jer pod njome se nalazi baterija. Isti je slučaj i ovdje, ali varijabilnost prtljažnika obujma 286 litara povećava asimetrično djeljiv naslon stražnje klupe, kao i pravilan oblik stranica. Bilo kako bilo, obujmom je dobrih 50-ak litara ‘kraći’ od najboljih u klasi, ali mnogi će reći – nije u litrama sve.

Neka bude hibrid!

Čak i manje upućenima u tematiku hibridnih vozila prva je asocijacija – Toyota. I baš nam je drago što na prvi test Yarisa dolazi upravo novi 1,5-litreni hibrid. I to s jednim cilindrom manje no prije. U njemu je utkana četvrtstoljetna ekspertiza započeta s komercijalizacijom Priusa prve generacije, a širenje hibridnog pogona po vertikali Toyotine game neočekivano se brzo spustila preko kompaktnog Aurisa sve do gradskog Yarisa. Bio je to pravi vizionarski potez, jer mnogi su s čuđenjem, da ne kažemo podsmijehom, te 2012. gledali na komercijalizaciju hibridnog automobila B-segmenta.

Dvostruki karakter

U astrologiji, svaki čovjek nosi jedan znak zodijaka i njemu sukladan karakter. Ako bismo vukli paralele, Yaris je po horoskopu prije svega ‘Ekolog’ i tako je od prve generacije. No četvrta generacija ima puno jači podznak ‘Sportaš’ i to postaje jasno nakon što muški odradite prvu seriju zavoja. Izveli smo ga na zahtjevnu dionicu Hrvatskog zagorja i kružili između Tuheljskih Toplica, Desinića i Kumrovca, uz zaista širok osmijeh na licu. Iako je riječ o trocilindarskom motoru, lijepo je znati da je to posve druga zvučna kulisa, miljama udaljena od ‘drndavih’ jednolitrenih mlinaca za kavu. Tri klipa šeću gore-dolje u valjcima obujma pola litre i to se osjeća. Litra i po’ je to!

Ekologija ne mora biti dosadna

Vozačka ergonomija ne ostavlja mjesta kritikama. Podešavanja upravljača i sjedala svakoga će postaviti u željeni položaj, a potpisniku ovih redaka posebno se sviđa povratak na staro u vidu digitalnih instrumenata koji krojem pomalo podsjećaju na motociklističke. Dvije plitke duplje sa zaslonima u boji, a između njih dodatni info zaslon – daleko bolje od konzervativnog stila treće generacije s predimenzioniranim analognim instrumentima koji podsjećaju na kombijevske. Sjedala nude dovoljno bočne potpore, a osvrćući se po kabini primjećujemo racionalan miks glede upotrebe različitih vrsta plastike. U cjelini sasvim korektno, a posebno hvalimo velik broj priručnih pretinaca, odnosno odlagališta za mobitel i sitnice. Yaris je oduvijek po tom pitanju nudio najviše i dobro da je tako i ostalo.

Ovjes za notes

Osim dobrog osjećaja za upravljačem, kojem ipak nedostaje malo povratnih informacija za potpuni doživljaj, ugodno nas je iznenadio rad ovjesa. Njegova podešenost jako dobro pomiruje dvije krajnosti, pa osim što podatno upija sve vrste neravnina, uključujući i poprečne, istovremeno pruža i solidnu podršku u dinamičnoj vožnji. Yaris četvrti neočekivano je zabavan automobil, lakonog i agilan. U vožnji ‘na rubu’ lako ga je kontrolirati, a slinave zagorske ceste u kombinaciji s nekoliko Celzijevih stupnjeva u zraku dodatno su podigle faktor zabave u trenutcima kada u zavoju naglim oduzimanjem gasa rasteretite stražnji kraj. No već na izlasku iz zavoja poželjeli bismo 20-30 KS više, ali se odmah tješimo – hej, pa ovo je hibrid s CVT mjenjačem, a ne verzija za ludovanje! Zato s nestrpljenjem očekujemo test klasične benzinske inačice od 125 KS u kombinaciji s ručnim mjenjačem.

Očekivano štedljiv

Iako obujmom skroman, spremnik goriva od 36 litara nije tako jednostavno isprazniti. Bez puno pažnje gradom smo vozili uz prosjek oko 4,5 l/100 km, a isto toliko trošili smo tijekom lagane vožnje magistralom, uz tempo između 60 i 90 km/h. Autocesta je teren od kojeg hibridi zaziru, ali poštujući ograničenja brzine, prosjek se bez problema može držati oko 6,5 l/100 km. Postavite li adaptivni tempomat na 140 km/h, Yaris će trošiti litru više, no i to ulazi u sferu prihvatljivog. A u sferu prihvatljivog odsad ulazi i zvučna kulisa koju režira bestupanjski automatik (e-CVT). Izgubljen je dobar dio uhu neugodne skuteraške monotonije tijekom ubrzavanja, a pohvaliti možemo i osjećaj na pedali kočnice, u kojem nalazimo sasvim dovoljno progresivnosti. Prije nego što podignemo električnu ručnu kočnicu i zaključimo te(k)st, valja istaknuti da Yaris od najniže razine opremljenosti nudi napredni sustav predsudarne zaštite s automatskim kočenjem, ali i praćenje kolničkih crta, nadzor mrtvog kuta, prepoznavanje pješaka, čitanje prometnih znakova i adaptivni radarski tempomat. Ukratko, sigurniji je i štedljiviji no ikad. I zabavniji no ikad! A ako vas zanima kako je prošao u direktnom ogledu s hibridnom izvedbom Renault Clija, usporedni test možete pročitati u sljedećem broj Auto motor i sporta (Ožujak 2021.).

TEHNIČKI PODACI

Toyota Yaris 1,5 VVT-i Hybrid Premiere Edition

Karoserija
DxŠxV 3940 x 1745 x 1500 mm, međuosovinski razmak 2560 mm, prtljažnik 286/947 l, masa 1150 kg, nosivost 450 kg

Motor
Benzinski, atmosferski, trocilindarski redni, obujam 1490 ccm, snaga 92 KS, sinkroni elektromotor s permanentnim magnetom, snaga 59 kW, litij-ionska baterija kapaciteta 4,3 Ah, ukupna snaga hibridnog pogona 116 KS

Prijenos
Automatski bestupanjski mjenjač (e-CVT), pogon na prednje kotače

Performanse
Najviša brzina………..175 km/h

Ubrzanje
0-50 km/h………………3,6 s
0-100 km/h…………….9,8 s
0-130 km/h…………….17,3 s

Međuubrzanje
60-100 km/h……………5,7 s
80-120 km/h……………7,6 s

Zaustavni put
sa 100 km/h hladne……….35,3 m
sa 100 km/h tople…………35,4 m

Potrošnja
WLTP-mješovito……4,3 l/100 km
na testu…………………5,1 l/100 km
ams-eco………………..3,8 l/100 km
teoretski doseg………705 km

Cijene
Početni model 1.0 VVT-i…………. 106.400 kn
Početni model 1.5 VVT-i…………. 114.600 kn
Početni model 1.5 Hybrid……….. 130.900 kn
Testni model……………………………162.900 kn

Ocjene
PLUS: stilski dojam, prostranost unutrašnjosti s obzirom na vanjske dimenzije, rad hibridnog sklopa, potrošnja goriva, faktor zabave

MINUS: otežan ulazak na stražnju klupu, obujam prtljažnika u odnosu na izravne konkurente, buka tijekom vožnje autocestom