Tesla Model Y – U naponu snage

Teslin model Y dostupan je našim kupcima u dvije izvedbe – Long Range i Perfomance. Početni model možete kupiti za 499.990 kuna, dok snažnija verzija stoji 549.990 kuna. Mi smo ga odlučili provozati. Donosimo prve dojmove

Iako je na našim cestama rijeđa pojava od Rimčeve Nevere, ovaj se model dojmi nekako poznato, je li tako? Znate zašto? Naši su se kupci već dobrano upoznali s Modelom 3, kojeg više nije rijetkost vidjeti na našim prometnicama. A Model Y izgleda upravo poput napuhanog Modela 3. Od njega je viši za 18, duži za šest i širi za sedam cm. Novi kompaktni SUV dijeli s njim dvije trećine komponenata, a kokpit s čistim šarmom velikog zaslona izravna je kopija. Stoga je ergonomija vrlo slična: s funkcijama navigacije, glazbe i punjenja intuitivan je i jednostavan, s klasičnim funkcijama kao što su svjetlo, računalo itd.

U osnovi ovo se odnosi i na pogon većeg brata. Svi kotači zaduženi su za mahnita ubrzanja američkog električara. Dosta snage potrebno je da bi se pokrenula dvotonska karoserija. Uz to, kod električnih automobila često postoji veća razlika između kontinuiranih i kratkoročnih performansi. Tesla očekuje da će njegovi motori na kratko imati vrlo snažnu struju, tako da se preko 450 KS smatra sigurnim. Vjerojatno asinkroni prednji motor ima snagu od 147 kW i sinkroni motor na stražnjoj osovini 211 kW, što u kombinaciji daje ukupno 487 KS.

Široki 21-inčni kotači i Pirelli P-Zero gume zaduženi su da svu snagu prenesu na asfalt. No je li to moguće? Hm, da! Dobrodošli u tipičan Teslin katapult. Model Y suvereno, bez zastajkivanja, grabi prema 100 km/h u treptaj oka, a ne popušta ni poslije. I tako sve do maksimalne brzine od 241 km/h, kod Perfomance modela. Rijetkost kod električnih vozila, no Tesla ima drugačiju filozofiju – nikad ne limitiraju maksimalnu brzinu.

Izvedba Performance je glede dosega najbolja u klasi i prema WLTP-u bi u igri trebalo biti oko 480 km. Tako nešto je ostvarivo uz prosječnu brzinu od 46,6 km/h te s isključenim klima-uređajem. Naša smo mjerenja izvodili pri vanjskoj temperaturi od 20 stupnjeva, na 60 km dugoj testnoj ruti koja je dio zatvorena poligona. Vozili smo promjenjivim tempom, ubrzavali i usporavali, kretali se u okvirima od 50 do 130 km/h te na koncu zabilježili prosječnu brzinu kretanja od 70 km/h.

Model Y je pritom trošio, prema putnom računalu, 19 kWh/100 km. Općenito, sve manje od 20 kWh je vrhunski rezultat, tako da po tom pitanju nisu potrebna dodatna pojašnjenja. Baterija je vrlo vjerojatno 70 kWh (neto), tj. 80 kWh bruto energijske pohrane. Kažemo ‘vrlo vjerojatno’ jer tvornički podaci jednostavno ne postoje, odnosno nisu deklarirani. Prema izračunu na osnovi naših mjerenja, u svakom je slučaju moguć doseg od 400 km.

Koliko je Model Y dobro promišljen automobil, pokazuje i njegova aerodinamika. Zahvaljujući cw-u od svega 0,23, niska potrošnja ostvariva je i pri visokim brzinama. No izražena dinamička promjena tempa vožnje drastično smanjuje doseg Modela Y.

Ponuda prostora u unutrašnjosti znatno je izdašnija no u Modelu 3, osobito u predjelu glave što podjednako vrijedi za putnike sprijeda i straga.

Ipak najveću razliku čini prtljažni prostor u kojem se prema želji mogu pronaći i dva dodatna sjedala (opcija). Ako preklopite stražnji naslon, dolazite do volumena od ukupno 1900 litara, a tu je i dvostruka podnica koja otvara dodatne mogućnosti. Naravno, budući da je riječ o električaru, smještaj prtljage moguć je i ispod prednjeg poklopca, tzv. ‘frunka’ (front trunk – prednji prtljažnik).

S druge strane, mnogi ozbiljni ljubitelji automobila Tesli su zamjerali završnu obradu i kvalitetu. Je li se situacija na Modelu Y poboljšala? Konkretno u našem slučaju, baš i ne. Na gotovo pa novom automobilu podešavanje prednjeg sjedala nije bilo moguće (kvar), na kožnim sjedalima već su vidljivi tragovi habanja, stražnja vrata imaju ‘lufta’, tepisi u unutrašnjosti se ne mogu učvrstiti, spojevi na većini dijelova karoserije su traljavo odrađeni…

Jednom kada naručite Model Y, ukoliko ste se odlučili za Long Range izvedbu, za isporuku ćete morati pričekati mjesec rujan. Tesla će za Performance model svoje prve isporuke kupcima odraditi s početkom 2022. godine. Tesla svoj kompaktni električni SUV Model Y isporučuje u SAD-u od sredine ožujka 2020. godine – model za američko tržište gradi se u glavnom Teslinom pogonu u Fremontu u Kaliforniji.

One Tesle Y koje će primiti naši kupci, pa tako i svi kupci Starog kontinenta, silaze pak s trake Gigafactory tvornice u Kini. Očito s tamošnjih traka trenutno silazi dovoljno modela koji također udovoljavaju potrebama tržišta izvan Kine, a automobili se prevoze brodom. Čini se da se prijevoz iz SAD-a Tesli ne isplati, a za modele Y proizvedene u Kini trenutno se govori da su kvalitetniji od američkih modela.

Model Y postaje prvi Tesla koji se suočava s ozbiljnom konkurencijom u svom segmentu. Napokon, Audi već nudi isključivo električni pogon Q4 E-Tron, a VW je ovdje s ID.4. Prednost Tesle: Gigafactory je postavljen na izuzetno velike količine i Tesla nije imao problema s osiguranjem dovoljno baterija. Konkurencija može mnogo naučiti od Modela Y, poglavito po pitanju dosega, učinkovitosti, dinamike te prostranosti. Ostalo? Šlampava završna obrada i manjkavost kvalitete pojedinih komponenti (nažalost) ostaju Teslina prepoznatljivost i na Modelu Y.