Audi će od 2026. proizvoditi samo ‘električare’

Prema riječima šefa Audija Markusa Duesmanna modeli A3, A4 i A6 od 2026. više neće imati nasljednika s motorom s unutarnjim izgaranjem. Posljednji 'Mohikanac' s klasičnim pogonom proizvest će se u 2026. i bit će SUV

U intervjuu za Auto motor und sport Markus Duesmann potvrdio je da se model TT svakako gasi. “Segment se smanjuje i pod velikim je pritiskom. (…) Rekao bih da je nije vjerojatno da TT ima izravnog nasljednika”, riječi su šefa Audija. Duesmann je najavio da će za posljednje četiri godine započeti proizvodnja posljednjeg potpuno novog Audijevog motora s unutrašnjim izgaranjem, a od 2026. premium marka na svjetsko tržište donosit će samo modele koji su isključivo na električni pogon. Kao dio strateškog prestrojavanja, Audi ubrzava prelazak na e-mobilnost.

Prema vlastitim informacijama, proizvođač će postupno ukidati proizvodnju motora s unutrašnjim izgaranjem do 2033. godine. Najkasnije do 2050. Audi bi u bilanci trebao biti ugljično neutralan. Točan datum završetka ponuda motora s unutarnjim izgaranjem u Audiju će na kraju odrediti kupci i zakoni. U Kini se očekuje da će se potražnja nastaviti i nakon 2033. godine, zbog čega bi tamo mogla ostati ponuda vozila s klasičnim pogonom. Očito, Audi više planira za seriju s neparnim oznakama kao na primjer za kupee s četverim vratima A5 i A7 da ostanu u ponudi s benzinskim i dizelskim inačicama.

Istodobno, Audi će uvelike proširiti svoju paletu potpuno električnih modela. Primjerice, za 2023. Audi je najavio A6 e-tron, koji će vjerojatno zamijeniti trenutni A6 (generacija C8) sa svojim benzinskim, dizelskim i hibridnim motorima. Ipak, Audi želi uložiti svu svoju energiju u razvoj posljednjeg motora s unutarnjim izgaranjem. Postojeće generacije motora dodatno će se poboljšati prema većoj učinkovitosti uz velike koristi za kupca. Jer jedno je jasno: “Posljednji Audijev motor s unutarnjim izgaranjem bit će najbolji koji smo ikad izgradili”, rekao je Duesmann.

S novim modelima e-tron GT, Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron, Audi ove godine na tržište već donosi više električnih automobila nego modela s klasičnim pogonom. Marka želi imati više od 20 e-modela u ponudi do 2025. godine. “Ovim putokazom stvaramo potrebnu jasnoću za odlučan i snažan prijelaz u električno doba. Naš signal: Audi je spreman”, rekao je Markus Duesmann.