Vozili smo Tesla Model3

Pukovnik ili pokojnik? Unatoč brojnim avansnim uplatama i narudžbama, Model 3 nikako da ispuni zadane proizvodne ciljeve. Budući da mu u Europi ne možete primirisati, preletjeli smo Atlantik i napokon se provozali u njemu

Bezbroj smo se puta dosad uvjerili da logika ponekad ne upravlja univerzumom. Autoindustrija je često potvrđivala ovu tezu, scenarij se ponekad ‘vrtio’ izvan svakog racionalnog poimanja. Jer primjerice, kako drukčije objasniti da jedna mlada marka poput Tesle u vrlo kratkom vremenu bolje kotira na tržištu kapitala od 110 godina starog giganta General Motorsa. Konkretno, procijenjena vrijednost Tesle je prošle godine bila oko 65 milijardi američkih dolara, dok je GM u isto vrijeme vrijedio – 50 milijardi. Teslina je povijest stara tek 15 godina, a u cijelom svom radnom vijeku proizveli su 350.000 vozila i ni na jednom dosad nisu ostvarili profit. GM? Četvrti proizvođač automobila na svijetu je s Voltom/Amperom bio i jedan od pionira velikoserijskog hibridno-električnog vala, no unatoč tome Tesla je – ispred njega.
Dakle, život je još jednom dokazao da David može pobijediti Golijata, no vjerojatno vas zanima kako je do toga uopće došlo. Tesla je prije svega pokazao da posjeduje izniman marketinški know-how koji je od potencijalnih kupaca napravio lojalne ‘sektaše’, a laike uvjerio da su njihovi e-auti alfa i omega te scene. S druge strane, velike automobilske korporacije sa svojim ‘kravatašima’ kao ambasadorima brenda djeluju poput antialkoholičara na rock koncertu – bezglavo i izgubljeno.
Dakle, Tesla je u ovo krucijalno vrijeme velike preobrazbe autoindustrije uspio zaokružiti cijeli proces kao ni jedna marka dosad. S naglaskom ‘dosad’, jer svjedoci smo vremena kada se – prema svemu sudeći – velika ideja Elona Muska počela topiti poput leda u viskiju.
A glavni pokretač problema u Tesli je upravo Model 3, automobil koji je trebao biti najvažniji i najprodavaniji u njihovoj modelskoj gami. E-limuzina u formatu BMW-ove serije 3 s cijenom od 35.000 dolara (oko 210.000 kuna) za zadatak je imala otvoriti eru masovne komercijalizacije Teslinih automobila. Trebala je okupiti znatno veću ciljanu grupu od prvih dvaju modela (S i X), elektrificirati jednu sasvim novu, mladu ekipu kupaca. No to se nije dogodilo jer u Tesli imaju problem organizacije proizvodnog procesa, isporuke kasne, sve je više razočaranih koji odustaju od kupnje. Od jeseni 2017. proizvodi se tek nešto manje od tisuću Modela 3 mjesečno, a obećano je – 5000 tjedno! Budući da su stvari izmaknule kontroli, umiješao se i Elon Musk osobno (navodno spava u firmi), tvrdeći da će planirana proizvodnja profunkcionirati sredinom ove godine. U jednom od svojih ‘twitova’ taknuo je u srž problema – autobiznis je težak i okrutan!
Raspoloženje je bilo sasvim drukčije kada je početkom 2016. primio 500.000 avansnih uplata za Model 3 te uprihodovao nevjerojatnih 17 milijardi dolara. Neki kupci u Europi već dvije godine čekaju na Model 3, a da pritom ne znaju točnu cijenu i rok isporuke, a Tesla i dalje – šuti. Budući da testnih automobila u Europi još uvijek nema, odletjeli smo u Ameriku i posudili jedan isporučeni, privatni automobil ne bismo li isprobali Teslu koju svi očekuju (doslovce).

S velikim baterijskim paketom Tesla Model 3 može prevesti i do 500 km. Ili to može barem po ovim proljetnim temperaturama koje su vladale u L.A.-u tijekom naše testne vožnje

Nastup?
Limuzina u snježnobijeloj boji duga 4,70 metara stoji parkirana u Beverly Hillsu, na ugodnom kalifornijskom prijepodnevnom suncu. Djeluje spljošteno i sportski, sprijeda i straga nema nepotrebnih prevjesa, a Model 3 oslobođen je i razigranih udubljenja i oštrih rubova. Sve djeluje vrlo čisto, komad lima koji kao da je sada ispao iz kalupa. ‘Luftovi’ između pojedinih dijelova karoserije? Ne znamo je li sve to zajedno drsko ili hrabro, no činjenica je da ponegdje zjapi prst prostora, dok u neke procjepe ne stane ni vlas kose.
Odlučujući faktor štedljivosti je bez ikakve dvojbe nevjerojatno niski koeficijent otpora zraka (Cw) od 0,23. Debeli 19-colni naplatci odaju da je riječ o bogatijem paketu opreme koji krasi većinu Modela 3 isporučenih u SAD-u. Isti uključuje električno podesiva i grijana premium sjedala sprijeda, dva USB-utora i snažniju bateriju od 75 kWh koju Tesla naziva ‘long range’ (veći doseg). Ove i mnoge druge informacije mogu se pronaći na stranici ‘Tesla USA’, no ne može se pronaći kakva je unutrašnjost Modela 3. Je li prozračna, na što se svodi, koliko je prostora straga…?
Prava vježba za prste je savršeno integrirana kvaka na vratima koju možete otvoriti tek kada savijete šaku. Premium sjedala podešavaju se brzo i jednostavno, osjećaj prozračnosti u prednjem redu sjedala je sjajan, prije svega zahvaljujući eliminaciji brojnih tipki na minimalističkom središnjem grebenu. Nema ni jednog prekidača, a čak su i klasični otvori za zrak dobro skriveni. Dakle, u unutrašnjosti dominira debeli i jednostavni upravljač s dva kontrolera te 15-inčni ekran u boji koji je postavljen na vrh središnjeg grebena.
Preko ekrana osjetljivog na dodir vozač upravlja gotovo svim funkcijama Modela 3 – od svjetla, brisača, podešavanja bočnih ogledala i upravljača, klime, navigacije, otpora upravljača (tri moda), audio-uređaja pa sve do intenziteta ventilacije te njezina usmjeravanja.

Prekidači? Otišli u muzej. Sve komande izvode se preko 15-inčnog ekrana u boji, što je neobično iskustvo, ali dobro funkcionira. Faktor odvraćanja pažnje s ceste ni u jednom trenu nije za podcjenjivanje

Zvuči preopsežno? I jest, u početku vas sve to zbunjuje i nervira, no s vremenom se (valjda) naviknete. Uz to, veliki je i nedostatak što sve te funkcije na velikom ekranu skreću pogled s ceste pa bi head-up displej (kojeg nema u ponudi) bio od velike koristi. Vlasnici Modela 3 se na raznim forumima žale na otkazivanje (kvar) velikog ekrana, drugi pak prizivaju praktičniji i pregledniji meni, no svi odreda su oduševljeni Teslinim ‘keyless-sustavom’. Dovoljno je da, kako je to uobičajeno, u džepu imate ključ-karticu ili da se jednostavno umrežite s automobilom preko svog smartphonea. Pitanje za milijun dolara – gdje je prekidač za pokretanje/start? Nema ga, već je dovoljno da polugicu koja se nalazi iza upravljača, na desnoj strani, pritisnete prema dolje i tako ste aktivirali elektromotor. Na istoj se poluzi aktivira i hod unazad, kao i autonomni mod.
Mali Tesla nas je odmah na startu naučio da voli nježan dodir papučice gasa, budući da 525 Nm okretnog momenta nije šala. Nečujno i uglađeno klizimo avenijama Beverly Hillsa prošaranima ‘ležećim policajcima’. Uf, nije to baš ugodno iskustvo, automobil nervozno poskakuje, drugi to nesumnjivo čine kudikamo uglađenije i neprimjetnije. Pri prvom startu sa semafora, zakucali smo papučicu gasa do poda i doživjeli preobražaj decentne Tesle u agresivnog sportaša. Od nule do stotke treba mu manje od šest sekundi, što je respektabilan rezultat.

Handling?
Izvrstan! Budući da su sve baterijske ćelije smještene ispod vaših nogu, težište 1,7 tona teškog e-auta poprilično je nisko, što itekako pozitivno utječe na njegove vozne osobine, odakle i karakter svojevrstan sportskim automobilima. Potpuno u koordinaciji s time je i upravljački sklop, koji munjevito reagira na svaki vozačev impuls. Ako vam je takva izravna postavka upravljača suviše naporna, kraj ‘sporta’ na raspolaganju su vam još dva moda -Normal i Comfort. Podešavati možete i rekuperaciju e-motora, u kojoj je moment kočenja motora osrednji ili snažan.

Krasne kvake koje traže osjećaja u prstima i zglobovima. Prostor za prtljagu je sprijeda i straga, ukupnog volumena 425 litara. Unutrašnjost? Prozračna, s reduciranim komandama

A koliki je doseg?
S velikim baterijskim paketom Tesla Model 3 može prevesti i do 500 km. Ili to može barem po ovim proljetnim temperaturama koje su vladale u L.A.-u tijekom naše testne vožnje. Potvrdio nam je to i Tony Siress, vlasnik ove Tesle 3. Ako su baterije prazne, potrebno je 40 minuta na ‘superchargeru’ (punjenje se naplaćuje) da bi ih napunili do maksimuma.
Što nas je još oduševilo ili iznenadilo? Cjelokupan dojam koji je na nas ostavila ova e-limuzina – od izobilja snage, mrtve tišine, velikog dosega pa sve do prostranosti u unutrašnjosti i prtljažniku (425 litara). Nasuprot tome, ublažavanje ovjesa je katastrofalno kao i kvaliteta završne obrade – što je pravilo na svim Teslama. No to Tesline kupce očigledno ne smeta, za njih je ona odavno kudikamo više od običnog automobila, svojevrsna relikvija s okusom budućnosti. Samo, pitanje je – ima li Tesla uz ovako gubitaško poslovanje uopće budućnost? S nestrpljenjem očekujemo odgovore koji će stići brže no što mislimo.

Stakleni krov unosi svjetlost u unutrašnjost, ali i podiže temperaturu u njoj. Kamera za vožnju unazad je obavezna

ZAKLJUČAK


Model 3 je daleko od savršenstva, no i takav može oduševiti ljubitelje ove marke ili e-mobilnosti općenito. Doseg i snaga nam se jako dopadaju, upravljač ima okus sintetičke budućnosti, a sučelje infotainmenta je svakako stvar subjektivna ukusa. Ako Model 3 prevlada poteškoće oko procesa proizvodnje, nedvojbeno ima budućnost. No ne dogodi li se to, bojimo se da je ni Tesla neće imati.