Tesla povlači više od pola milijuna automobila

Problem je, naime, u Boomboxu, funkciji u Teslinim vozilima koja služi zvučnom upozorenju na dolazak električnog vozila. Navodno je previše tih

Tesla će u SAD-u povući gotovo 579 tisuća vozila zbog Boomboxa, funkcije koja navodno radi suviše tiho. Nacionalna administracija za sigurnost autocesta (NHTSA) objavila je da Teslini automobili s ugrađenom funkcijom Boombox krše savezne sigurnosne standarde koji zahtijevaju da električni automobili, koji su gotovo bešumni u vožnji, emitiraju zvukovna upozorenja za pješake.

Pri većim brzinama ne postoji problem nečujnosti, jer je trenje guma znatno jače, a i veći je otpor zraka, a to su dvije komponente koje su naglasnije kod kretanja vozila nešto većim brzinama. No, pri brzinama manjim od 30 km/h Teslini pa tako i vozila drugih proizvođača električnih automobila gotovo su nečujni. Stoga su na ažuriranje softvera povučeni modeli X, S i Y, proizvedeni od 2020. do 2022. godine te dio Modela S proizvedenih u periodu od 2017. do 2022. godine.

Tesla je u posljednjih četiri mjeseca čak 10 puta vršila povlačenje određenog broja vozila na ažuriranje softvera. “Boombox”, uveden u prosincu 2020., koristi zvučnike koji služe upozoravanju pješaka na dolazak vozila i korisnici mogu prilagoditi jačinu i vrstu zvuka.