Novi Suzuki S-Cross za 147.237 kn (2022.)

Bestseller našeg tržišta dobio je nasljednika. Model za 2022. godinu uglavnom je dizajnerski vrlo bogato obnovljen, dok u unutrašnjosti novi S-Cross sada ima potpuno novi multimedijski sustav. Uskoro i u našim salonima uz početnu cijenu od 147 tisuća kuna

Druga generacija izgleda zrelije i ima više SUV karaktera od svog prethodnika. Tu je i novo ime, SX4 više ne stoji na zadnjici Suzukijevog uspješnika. Dizajn S-Crossa postao je mnogo robusniji od svog prethodnika. Tome pridonosi oblik s ravnim, gotovo okomitim površinama sprijeda i straga, ali i detalji poput znatno veće rešetke hladnjaka ili prepoznatljivih stražnjih svjetala koja su sada jasno izrezana iz karoserije.

Ništa se nije promijenilo kod dimenzija novog Suzuki S-Crossa; s 4.300 mm duljine i 1.785 mm širine, mjeri točno onoliko koliko i njegov prethodnik. Ništa se nije promijenilo ni po visini (1.585 mm). To sugerira da se ne očekuju promjene ni po pitanju prostora, utovarni volumen je 430 – 1.230 litara. Prethodnik je imao 39 litara. Općenito, cijela stvar više izgleda kao opsežni facelift, a ne kao promjena generacije.

Ovom dojmu doprinosi i pogled ispod haube. Ondje se i dalje nalazi već dobro poznati 1,4 litreni benzinski motor s blagom hibridnom tehnologijom (starter generator). Isto je i sa snagom i performansama: 129 KS, 235 Nm okretnog momenta. Ovo je dovoljno da SUV, koji teži oko 1,3 tone, postože najveću brzinu 195 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,5 ili 10,2 s, ovisno o pogonskom sustavu.

Najvažnija inovacija u interijeru odnosi se na multimedijski zaslon koji više nije ugrađen u kontrolnu ploču, već je pričvršćen i samim tim je viši. S dijagonalom od devet inča, također je veći od prethodnika. Donji dio središnje konzole ostaje nepromijenjen, uključujući upravljačku jedinicu klima uređaja i okretni prekidač za programe vožnje. Ostaju i klasični analogni instrumenti s pokazivačima, ali s novom grafikom.

Mnogo toga se ipak promijenilo kod sustava pomoći i udobnosti. Novi Suzuki S-Cross može se, između ostalog, naručiti sa sustavom kamera od 360 stupnjeva, tu je i dodatni tempomat s pomoćnikom u prometnoj gužvi, prepoznavanjem prometnih znakova i asistentom za parkiranje. Osim toga, pametni telefon se može povezati bežično putem Apple Carplaya i Android Auto. Što se cijena tiče, kompletni cjenik možete naći u našoj galeriji fotografija. Novi S-Cross u naše će salone stići početkom prosinca.