Test Suzuki Across 2,5 E-CVT E-Four PHEV – Tvoje lice zvuči poznato

Klon Toyote RAV4 u plug-in hibridnom izdanju odlično se uklopio u Suzukijevu gamu, ne samo zbog smanjenja flotne emisije CO2, već pružanja jednog sasvim novog, luksuznog i bešumnog iskustva vožnje netipičnog za Suzuki

K’o plitak potok. Upravo tako je Suzuki pregazio period tranzicije prema elektrifikaciji. Ali djelomičnoj, što je prema svemu sudeći i najbolji, odnosno najrazumniji put. Za razliku od potpuno električnih vozila koja kod velike većine vozača stvaraju blagu migrenu već u prvim kilometrima, što zbog relativno kratkog dosega, što zbog vrlo mršave infrastrukture punjača, ovdje to nije slučaj. Riječ je o dobro poznatom, rasnom SUV-u s provjerenom (plug-in) hibridnom tehnologijom.

I zapravo nema ništa loše kad se ‘petljaš’ s najboljima, jer to dobro opisuje uzrečica ‘s kim si – takav si’. Suzuki i Toyota otvorili su novo poglavlje suradnje, koja se temelji na razmjeni dobara, odnosno tehnologije. Toyota je Suzukiju ustupila gotove automobile (RAV4 i Corolla karavan), a Suzuki Toyoti motore za automobile nižih klasa. Detalji njihovog globalnog plana zapravo su poslovna tajna i nebitni krajnjem kupcu, ali što točno kupac Acrossa dobiva?

Pogled ispod obrva

Odmah na početku treba odgovoriti na pitanje – zašto bi se netko ‘zapalio’ za Toyotu sa Suzukijevom značkom? Kako sada stvari stoje, a ostat će takve još neko vrijeme, Toyota RAV4 u plug-in hibridnom izdanju nije dostupna u Hrvatskoj ni dobrom dijelu europskih zemalja. Klasičan hibrid je dostupan, ali varijanta s baterijom većeg kapaciteta koja se može puniti na kućnoj utičnici ili javnim punionicama, nije.

Tu je prva ‘opipljiva’ prednost na strani Suzukija, jer Across prevaljuje 60-70 km na struju bez ikakvih problema. Točnije, u dinamičnoj vožnji brdovitim krajolikom uspjeli smo prevaliti točno 75 km isključivo na struju, jer smo dobar dio kinetičke energije uspjeli regenerirati na nizbrdicama i tijekom kočenja pred zavojima. Ako vas privlači vožnja na struju, ali se ne želite odreći komocije koju pruža motor s unutarnjim izgaranjem, plug-in hibridi predstavljaju ‘sveti gral’. Suzuki Across može piti i elektrone i oktane, a može ih i kombinirati u istoj čaši kada vozača časti porcijom od 306 KS.

Riječ je o izuzetno poletnom SUV-u koji stotku hvata u svega šest sekundi, a u stanju je pojuriti do elektronički ograničenih 180 km/h. Pored 2,5-litrenog benzinca snage 185 KS, tu su i dva elektromotora, jedan od 182 KS, a drugi od 54 KS, dakle imamo i pogon na sve kotače. I upravo je nevjerojatno da SUV od dvije tone hvata stotku poput neke rasne hot-hatch jurilice, a u prosjeku se zadovoljava sa 7 l/100 km. I to kad je baterija prazna!

Suzuki ima pet kotača

Za razliku od Toyote koja u standardnoj opremi dolazi s kitom za krpanje guma, Suzuki nudi rezervni kotač pa su izleti u prirodu još bezbrižniji. No, pred masivni plug-in hibridni SUV s pogonom na sve kotače ne treba postavljati visoke zahtjeve, iako podnica odmaknuta od tla za 180 mm (+5 mm u odnosu na Toyotu) omogućuje bezbrižne silaske s asfaltiranih podloga. Po želji, Across može voziti kroz vodu dubine pola metra što je impresivno za vozilo s visokonaponskim instalacijama, ali uspon veći od 22 stupnja predstavlja problem.

U svakom slučaju, ovo nije terensko vozilo već sposoban SUV naglašeno ekološkog predznaka koji vješto prikriva dinamičan karakter. Zbog povišene karoserije naginjanje u zavojima je neizbježno, ali baterije su nisko u podnici pa je i točka težišta niža nego u vozila iste kategorije koja nisu plug-in hibridi. Ono što posebno impresionira je dugotrajno odupiranje efektu podupravljanja, jer elektronika u ključnom trenutku raspoređuje pogon između osovina s omjera 100:0 na omjer 80:20, što je taman dovoljno da dvotonski SUV malo čučne stražnjim krajem, odnosno ‘izglisira’ iz zavoja i zatim krene sa žustrih 306 KS do sljedećeg zavoja.

Važno je napomenuti da nema mehaničke veze između prednje i stražnje osovine. Naime, stražnje kotače pokreće onaj slabiji elektromotor od 54 KS, pa driftanje nije opcija. No, Across se nikada neće spotaknuti o vlastite noge, a desno stopalo vozača uvijek će precizno napipati točku najjačeg učinka kočnica. Veliko je inženjersko umijeće postići prirodan i transparentan osjećaj doziranja na kočnici kod elektrificiranih, odnosno električnih vozila, jer prijelaz između regenerativne funkcije i stvarnog pritiska kočnih pločica o diskove zna biti vrlo ćudljiv. Ovdje je to dosta dobro posloženo.

Isti, ali različiti

Iako ih možemo prozvati jednojajčanim blizancima, Across i RAV4 ipak nisu posve identični. Suzuki ima drukčija prednja svjetla, masku i branik, a nekolicina kolega prokomentirala je da im se Across više dopada nego RAV4. Stvar osobnog ukusa. Osim ranije spomenutog odmaka od tla koji je marginalno veći u korist Acrossa, automobili se manjim dijelom razlikuju i po elementima opreme. Iako su oba vrlo raskošno opremljena, Suzuki je nijansu pragmatičniji, pa nudi rezervni kotač umjesto kita za krpanje.

Across ima polugice iza upravljača za mijenjanje stupnjeva prijenosa (e-CVT) koje ne nalazimo kod Toyote RAV4, a s druge strane Suzuki se odrekao navigacije i head-up displeja, no tu je mogućnost spajanja pametnog telefona putem sučelja Android Auto, odnosno Apple Car Play, pa ćete lako ‘preslikati’ većinu aplikacija, uključujući i onu koja vas navigira do željenog odredišta.

Pitanje cijene

Ako se zaputite do Suzukijevog salona na susret uživo, vidjet ćete istaknutu cijenu od pozamašnih 402.938 kn. Na prvu se cifra može učiniti astronomski visokom, ali je posve na razini konkurentskih hibridnih SUV-a koji raspolažu s plug-in tehnologijom, odnosno većom baterijom s mogućnošću vanjskog punjenja. Nije lako povlačiti precizne paralele jer baterije se razlikuju po kapacitetu, a tu su i veća odstupanja po pitanju snage hibridnog sustava. Primjerice, Mitsubishi Outlander PHEV Premium (225 KS) košta 364.900 kn, no riječ je o prošlogodišnjem modelu.

S druge strane, Toyota RAV4 u klasičnom hibridnom izdanju (222 KS), s pogonom na sve kotače i top-opremom košta 375.831 kn, dok Honda CR-V Hybrid Executive AWD (184 KS) košta 365.155 kn. Zavirimo li u premium segment, pronaći ćemo Mercedes GLC 300e 4MATIC plug-in hibrid koji starta od 464.510 kn, ali bi ga zbog realne usporedbe trebalo dodatno ‘začiniti’ opremom pa će i cijena izaći izvan spomenutih okvira. U svakom slučaju, plug-in hibridi dosad su uživali beneficiju u vidu državnih subvencija u iznosu od 40.000 kn, pa cijena Acrossa pada na prihvatljivijih 362.938 kn.

To je prethodnih godina funkcioniralo na principu najbržeg prsta, što smatramo nepravednim i nadamo se da će se način promijeniti. Ali neće se promijeniti način kako postati vlasnikom Acrossa, jer količine su ograničene. Prodajni plan je skroman, no sudeći po interesu vrlo brzo bi mogao biti premašen. Stoga nije loša ideja razmotriti i neku od opcija leasinga.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
DxŠxV 4635 x 1855 x 1690 mm, međuosovinski razmak 2690 mm, prtljažnik 490-1604 l, masa 1944 kg, nosivost 560 kg

Motor
Četverocilindarski, benzinski atmosferski, obujam 2487 ccm, snaga 136 kW (185 KS) i 227 Nm, prednji elektromotor 134 kW (182 KS) i 270 Nm, stražnji elektromotor 40 kW (54 KS) i 121 Nm, litij-ionska baterija kapaciteta 18,1 kWh, ukupna snaga sustava 306 KS

Prijenos
Automatski mjenjač e-CVT, pogon na sve kotače

Performanse
Ubrzanje 0-100 km/h……………6,0 s
Najviša brzina……………………..180 km/h

Potrošnja
Deklarirano…………………………………..1,0 l/100 km
Deklarirani e-doseg………………………..75 km
Potrošnja na testu (prazna baterija)…..7,1 l/100 km
E-doseg na testu…………………………….70 km

Konkurenti
Toyota RAV4 Hybrid Premium AWD-i od 375.831 kn, Mitsubishi Outlander PHEV 4WD Premium od 364.900 kn

Cijena
Početni model……………….402.938 kn
Testni model………………… 402.938 kn

Ocjena
PLUS: vrlo bogata oprema, ukupne performanse, doseg na struju, varijabilnost
MINUS: relativno velika masa, obujam prtljažnika