Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid 48V (2022.) – Forma sada prati funkciju

Sve donedavno živio je u sjeni Vitare, a sada bi se pozicije mogle zamijeniti. Treća generacija S-Crossa dizajnerski je kudikamo odvažnija, dok se ispod lima skrivaju sve temeljne vrijednosti marke iz Hamamatsua

Sjetimo se na trenutak druge generacije Suzukijevog modela SX4 S-Cross predstavljenog 2013. Ubrzo je zaradio simpatičan nadimak ‘tapir’ ponajviše zbog neupečatljive prednje maske asocijativnog oblika. Bio je to automobil s brojnim kvalitetama, ali nekako nije uspio izazvati emocije kod kupaca. A onda je 2015. u Suzukijeve prodajne salone stigla nova Vitara, pa su kupci pored S-Crossa prolazili kao pored turskog groblja. Jednostavno, kupci nisu obraćali previše pažnje pored atraktivne Vitare, što potvrđuje da je dizajn vozila itekako bitna stavka. I baš zato što je subjektivan, dizajn je teško ‘pogoditi’.

A kad ga ne pogodiš, kad ne izazoveš emociju kod potencijalnog kupca, teško je postići zapažen prodajni rezultat. Treba li tome još koji dokaz? Pa upravo se dosadašnji S-Cross preporodio 2016., kada je stigao redizajnirani model. Odjednom su kupci počeli dolaziti u Suzukijeve salone upravo radi njega, jer je početna euforija s Vitarom splasnula. U međuvremenu se interes izjednačio, Vitara i S-Cross dijelili su prodajni uspjeh otprilike pola-pola, svaki na račun svojih atributa. Pritom je S-Cross bolje ispunjavao ulogu obiteljskog automobila, jer nešto je duži i samim time prostraniji.

Treći kao drugi

Suzuki novi S-Cross deklarira kao model treće generacije, u čemu nema ništa sporno, ali u suštini je riječ o temeljito dotjeranom modelu druge generacije. Platforma je poznata otprije, dimenzije su ostale identične, dužina od 4300 mm i širina od 1785 mm. Indikativan detalj je i međuosovinski razmak od 2600 mm, identičan kao i do sada, baš kao i obujam prtljažnika od 430 l. Odlične proporcije, odlična upotrebljivost, pa čak i dovoljno varijabilnosti na račun asimetrično preklopivog naslona stražnje klupe. Motor, mjenjač, pogon? Sve je dobro poznato, dokazano i provjereno, odnosno posve neproblematično. I tu nema dileme, izbor je samo jedan, a to je četverocilindarski turbobenzinac s blagom hibridnom tehnologijom. Uz malenu bateriju, kompletan hibridni sklop lakši je od 15 kg i efekt je postignut.

Potrošnja goriva i emisija CO2 u željenim su okvirima, a kupci nisu ‘opaljeni po džepu’, kako po pitanju prodajne cijene, tako ni troškova održavanja. Pritom, tradicionalistički orijentirani kupci ne moraju se zamarati, jer prilagodba stila vožnje nije potrebna. Kao što smo i navikli od Suzukija, sve komande su mekane i precizne, a promjene smjera vrlo agilne. Premijerno druženje bilo je kratko, ali dovoljno da prizove sva pozitivna sjećanja koja smo prikupili testirajući prethodnika u više navrata. I sve što smo više puta ponovili za prethodnika, vrijedi i za novi model, koji koristi istovjetnu platformu. Benefiti se prvenstveno odnose na aktivnu sigurnost, uslijed ugradnje sveobuhvatnog paketa sustava asistencija.

Mađarski kozmopolit

Da je riječ o zaista dobro pogođenom receptu, svjedoči jedna zanimljivost. Naime, S-Cross je čistokrvni europski proizvod, dizajniran je u EU i proizvodi se u EU (u susjednoj Mađarskoj), ali se izdigao izvan okvira Starog kontinenta jer se odnedavno izvozi i prodaje u Japanu. Nismo sigurni da postoji još koji primjer takve poslovne prakse u autoindustriji, ali to je dodatna potvrda globalnog potencijala Suzukijevog modela prvenstveno skrojenog po ukusu europskih kupaca.

A kako je prihvaćen kod Hrvata? Nema sumnje, trend prodajnih rezultata može biti samo uzlazni. Matematika je takva da početni model, kojem ne bi trebalo kačiti pridjeve poput bazni ili ulazni, košta kao solidno opremljen (i u pravilu podmotoriziran) automobil B-segmenta. A ovdje je ipak riječ o broj većem automobilu, sposobnom crossoveru koji ima podnicu udaljenu od tla 18 cm, kao i opcionalni pogon na sve kotače Allgrip, pa udaljavanjem od asfaltiranih podloga ne dolazi na ‘tanak led’.

Bogato opremljen i siguran

A nije nimalo tanak po kriteriju opremljenosti, štoviše, u Suzukiju su bili izrazito velikodušni pa od samog starta nude alu-naplatke promjera 17 cola, prednja i stražnja LED svjetla, infotainment sustav s ekranom dijagonale 7 inča čija intuitivnost i responzivnost ne ostavlja mjesta kritikama, manji LCD info-zaslon u boji smješten između analognih instrumenata, kameru za vožnju unatrag, kao i kompletan arsenal sigurnosnih sustava. Pored sustava upozorenja na napuštanje trake (svjetlosni signal i vibracija), zatim i korekcije (automatska intervencija na upravljaču), tu su i sustavi koji prepoznaju umor kod vozača, odnosno čitaju prometne znakove.

Pohvalno je što od starta stiže i aktivni tempomat, kao i sustav automatskog kočenja. Popnete li se stepenicu više po pitanju opremljenosti, S-Cross dolazi s nadzorom mrtvog kuta, sustavom za prepoznavanje pomičnih objekata sa stražnje strane automobila, ima parkirne senzore sprijeda i straga, automatski klima-uređaj i brojne druge funkcionalne i estetske detalje. Ni to vam nije dovoljno? Top modeli opremljeni su kamerama s prikazom od 360 stupnjeva, čija infografika djeluje vrlo efektno, a tu je i kožna unutrašnjost te panoramski krov, što znači da novi S-Cross ima dovoljno jake karte da sjedne za stol i sa znatno skupljim konkurentima.

Zaključak

Pobjedničkog konja ne treba mijenjati, stoga treća generacija S-Crossa ne predstavlja revoluciju, već prije svega dizajnersku evoluciju. Markantniji dizajn, napredniji infotainment, deblji sigurnosni štit i još izdašnija opremljenost imaju puno opravdanje za blagi porast cijene u odnosu na prethodnika. Kako god okrenete, za početnu cijenu od 150 tisuća kuna teško je pronaći crossover ovog kalibra koji djeluje vrlo konkretno, kako po pitanju motorizacije i opremljenosti, tako i ponude prostora te uporabne vrijednosti.

TEHNIČKI PODACI

Karoserija
D x Š x V 4300 x 1785 x 1580 mm, međuosovinski razmak 2600 mm, prtljažnik 430 l, masa 1180 kg, nosivost 580 kg

Motor
Turbobenzinac, četverocilindarski redni, obujam 1373 ccm, snaga 95 kW/129 KS pri 5500 o/min, 235 Nm od 2000-3000 o/min, starter generator 10 kW/13,6 KS

Prijenos
Ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, pogon na prednje kotače

Vozne osobine
0-100 km/h……………….…9,5 s
Najviša brzina……………….. 190 km/h
Potrošnja WLTP ………….5,3-6,1 l/100 km
Emisija CO2……….119-139 g/km

Cijena
Suzuki S-Cross 1.4 Hybrid 48V………..od 147.237 kn