Škoda Karoq (2021.) – Redizajn

Usred svog životnog vijeka, nakon četiri godine od predstavljanja, Škoda je odlučila pomladiti svoj kompaktni SUV, koji se nakon Octavije smjestio na drugom mjestu interne prodaje

Nasljednik simpatičnog Yetija važan je izvor prodaje za Škodu i bio je na drugom mjestu interne prodajne hit liste 2020., odmah iza Octavije. Sastavljen na modularnoj platformi (MQB) grupe VW izravni je srodnik Seat Atece i VW T-Roca. S obzirom na veliki trud kojim se Škoda unaprijed pripremala raznim teaserima za facelift, rezultat je prilično oprezan. Vizualno se izmijenilo samo nekoliko detalja, dodatno izbočenje rešetke prema bočnim stranama automobila stvara uži oblik za prednja svjetla, koja se sada također sužavaju prema sredini vozila.

Promjene na stražnjem dijelu vizualno su upečatljivije, što je uglavnom vidljivo kod novo oblikovanih stražnjih svjetala, gdje LED tehnologija sada dolazi kao standard. Duži spojler kod ruba krova također bi trebao poboljšati otpor zraka. Sveukupno, koeficijent otpora je poboljšan za više od devet posto u odnosu na svog prethodnika, navodi Škoda. Full LED matrix svjetlo sada se može naručiti kao opcija za prednja svjetla, a dnevna svjetla ubuduće će biti podijeljena u dva dijela.

U unutrašnjosti nailazimo na presvlake sjedala izrađene od recikliranog materijala, a prema Škodi, ovdje se koriste reciklirane PET boce. Zaslon multimedije ima dijagonalu od osam inča, dok uz doplatu možete dobiti zaslon infotainmenta od 10,25 inča. Android Auto i Apple Carplay dostupne su korisnicima, a automobil se može locirati i zaključati ili otključati pomoću aplikacije. Ploča za punjenje za bežično punjenje odgovarajućih pametnih telefona dostupna je kao dodatna oprema.

Još uvijek nema hibrida, uostalom kao i kod obnovljenog T-Roca. Osnova je trocilindrični Evo benzinac sa 110 KS, iznad toga dolazi TSI motor sa 150 KS s četiri cilindra i obujma 1,5 litara. Najsnažniji benzinac kod Sportline opreme donosi 190 KS. S dizelske strane tu je dvolitreni TDI koji se može naručiti sa 116 i 150 KS. Za sada nema na vidiku alternativnih pogona, bilo standardnih ili plug-in hibrida.

Facelift ne donosi Karoqu nikakve revolucionarne inovacije, već solidno fino ugađanje trenutnog stanja (korporativne) tehnologije, posebice sa svjetlima, infotainmentom i sustavima pomoći.