Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hybrid – Inženjer niske potrošnje

Tehnologija iz Clija E-Tech koji smo vozili krajem 2020. dotjerivanjem softvera dobila je dodatnih pet 'konja'. Hibridni je Clio odsad nešto živahniji, ali je i dalje vrlo štedljiva gradska opcija

Kod vozila B-segmenta hibridna tehnologija, zbog nemalih troškova proizvodnje, nije baš čest slučaj. No Renault se ipak i u svog pulena gradske klase odlučio ugrađivati hibridni sustav koji se krije iza imena E-Tech, i to još 2020., kada smo ga prvi put imali prilike isprobati. Sada je pred nama novi model s pet KS više, no ovdje se radi samo o revidiranom punom hibridnom pogonu, snaga je tako narasla sa 140 na 145 KS, a okretni moment sa 144 na 148 Nm. Uz pomoć elektromotora, najveći okretni moment ostaje na 205 Nm.

Tehnički istovjetan, ali živahniji

Gledano s tehničke strane, osnovne komponente su iste kao kod E-Techa sa 140 KS – 1,6-litreni četverocilindarski benzinski motor bez turbopunjenja, dva mala elektromotora, baterija od 1,2 kWh – i ‘multi-mode’ prijenos koji ne zahtijeva spojku. Promijenila se samo jedna varijabla – performanse benzinskog motora s izravnim ubrizgavanjem, pa ima 94 KS umjesto 91 KS. Snaga elektromotora je nepromijenjena sa 20 i 49 KS, kao i njihova raspodjela zadataka i tehnička funkcija.

Čini se kako povećanje performansi i nije prespektakularno, ali dvije stavke pokazuju da se na papiru novi E-Tech ima čime pohvaliti.

Tri grama manje CO2 na 100 km, no to u kabini nikako nećete osjetiti. Ono što hoćete jest bolje ubrzanje, Clio je postao živahniji pa do 100 km/h sada stiže 0,6 sekundi brže, a i kod međuubrzanja od 60 do 100 km/h treba mu samo 5,6 sekundi. Što se ‘multi-mode’ prijenosa tiče, on ima dvije funkcije – onu za sami pogon i promjene šest stupnjeva prijenosa, četiri za benzinski motor te dva za glavni elektromotor. Oni se mogu kombinirati na različite načine, a rezultat je 15 zasebnih postavki. Još impresivnije od samog broja je raznolikost vrsta pogona. E-Tech Hybrid 145 jednako radi kao čisti električni, kao i serijski ili paralelni hibridni pogon – ovisno o potrebnim performansama i sadržaju energije baterije.

Na kraju da tehnikalije prevedemo na hrvatski – u laganom krstarenju gradskim prometnicama većina se kilometara prijeđe zaslugom rada elektromotora (neki tvrde i do 80 posto vožnje), što naravno smanjuje potrošnju, pa nam je tako u prosjeku testa E-Tech tražio 4,2 l/100 km. To je vrlo lako ostvarivo jer se Clio Hybrid oslanja na snažnu izvedbu rekuperacije. U B-modu smo ga uglavnom vozili samo uz upotrebu papučice gasa – obično je rekuperacija dovoljna za usporavanje.

Kao dizelaš

Na otvorenim smo magistralnim cestama potrošnju uspjeli smanjiti na samo 3,6 l/100 km – vrijednost koja odgovara najštedljivijim dizelašima. Razina udobnosti je kao i kod modela koji smo vozili prije dvije i pol godine, ovjes nikada neće iznenaditi snažnim prijenosom udaraca u kabinu, niti će vas zaskočiti proklizavanjem pri bržim prolascima kroz zavoje. Naravno, ako ne pretjerujete.

Kompromis koji odlično odgovara hibridnom i štedljivom gradskom automobilu. U unutrašnjosti ‘sve je isto ko i lani’ – kvalitetni materijali i izrada zadovoljit će većinu kupaca. Prostranost sprijeda je više nego zadovoljavajuća, dok će se straga žaliti jedino oni koji visinom nadmašuju 185 cm. S druge strane, prtljažnik je manjeg obujma nego što je slučaj kod, primjerice, klasičnog benzinca, ali to nije nikakvo iznenađenje jer dio prostora oduzima baterija.

Većinom pozitivni dojmovi o revidiranom E-Tech Cliju nisu nam narušeni ni time što se pri žustrijoj vožnji sustav ponekad dvoumi u kojem bi stupnju prijenosa trebao biti. Tada je sustav i bučniji, pa se na tom polju ponešto gubi u dinamici. Sve u svemu, hibridni Clio hrabro se postavio kao punokrvni igrač u segmentu gradskih hibrida te svakako nudi svoje jake adute, prije svega u udobnosti i niskoj potrošnji.

TEHNIČKI PODACI
Karoserija
D x Š x V 4050 x 1798 x 1440 mm, međuosovinski razmak 2720 mm, prtljažnik 254 l, masa 1313 kg, nosivost 450 kg

Motor
Benzinski atmosferski, 1589 ccm, 69 kW (95 KS) pri 5600 o/min, 148 pri 3600 o/min, pogonski elektromotor 36 kW (49 KS), baterija kapaciteta 1,2 kWh, starter-generator, ukupna snaga sustava 145 KS, automatski mjenjač Multi-mode

Vozne osobine
0-100 km/h…… 9,3 s
Najviša brzina….. 180 km/h
Potrošnja (WLTP)…. 4,2 l/100 km
Emisija CO2………95 g/km
Potrošnja na testu…..4,2 l/100 km

Konkurenti
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Style (cijena na upit) , Honda Jazz 1.5 Hybrid Elegance za 26.989 eura

Cijena
Osnovni model…….…od 26.090 eura
Testni model………….od 27.290 eura
Testni s doplatama….29.190 eura / 219.932 kn

Ocjena
Plus – visok udio e-vožnje u gradu, niska potrošnja, ponuda prostora u putničkoj kabini, put kočenja od 100 km/h

Minus – hibridni motor grub i bučan pri većim opterećenjima, slabija preglednost straga, smanjeni obujam prtljažnika u odnosu na benzinac