Premijera: predstavljen redizajnirani Renault Clio

Danas je europskim novinarima u Parizu premijerno prikazana dotjerana peta generacija popularnog francuskog automobila B segmenta

Za početak nekoliko brojki: Renault Clio na tržištu egzistira od 1990. godine, a do sada je ukupno prodan u 16 milijuna primjeraka, što ga čini jednim od najprodavanijih modela u Europi. Posljednja generacija predstavljena je 2019., a sada je stiglo vrijeme za zatezanje bora. I to su francuzi odlučili učiniti vrlo drastično pa ćemo sprijeda jasno vidjeti potpuno novu masku koja okružuje novi Renaultov logo, nova svjetla te poseban svjetlosni potpis koji se nastavlja niže na prednjem odbojniku. ‘Preciznost i hrabrost’ dvije su riječi koje je šef dizajna Gilles Vidal izdvojio kao niti vodilje pri dotjerivanju postojeće generacije Clija.

Straga Clio nije toliko drastično zahvatio kist redizajna, možemo primjetiti nove dizajnerske umetke na osvježenom odbojniku, blago dotjerana svjetla te novi logo tvrtke. Bruno Vanel, razvojni inženjer Clija, osvrnuo se na interijer vozila, gdje ćemo prije svega naći nove materijale. Pohvalio se činjenicom kako se u proizvodnji u prosjeku koristi oko 60 posto recikliranih materijala, dok su primjerice sjedala izrađena od 72 posto recikliranih vlakana, što dokazuje koliko je u Renaultu bitna održivost.

Digitalizacija je također snažno utjecala na osmišljavanje interijera pa će tako svi budući modeli imati multifunkcionalne digitalne zaslone kojima će se bežično moći povezivati mobilni uređaji putem Apple Car i Android auto aplikacija. Znamo kako će RS Line paket zamijeniti Esprit Alpine paket koji će uobličiti sportski i elegantan dizajn u jedno. E-Tech potpuni hibrid sada sa snagom od 145 KS dolazit će u paketu sa spomenutom opremom, sustav pogona s kojim su u Renaultu vrlo ponosni. Ono na što se posebno oslanjaju jest prosječna potrošnja od 4,1 l/100 km, 93 g CO2/100 km i mogućnost da ga se u gradu vozi do 80 posto isključivo na struju. Brojke koje smo i sami potvrdili u našem testu.

Na kraju prezentacije novinarima se obratio izvršni direktor Renault brenda Fabrice Cambolive: “Clio uživa konstantan uspjeh. To je najprodavaniji francuski automobil na svijetu i vodeći u kategoriji u Europi. Novi Clio naglašava svoj moderan nastup otkrivajući novi, izražajni prednji kraj. S potpuno hibridnim pogonskim E-Tech sklopom ispod poklopca motora užitak ga je voziti, emitira manje štetnih plinova i ima velik doseg od gotovo 900 km. Idealan skup tehnologija za kupce koji žele zamijeniti svoja dizelska vozila.”