Renault 5 Genesis: Zoe dobiva nasljednika u legendarnom ruhu

Francuski proizvođač priprema se za električnu ofenzivu, prvi u nizu modela redefinirat će stanje stvari u B-segmentu

Renault je pripremio potpuno novu platformu za električna vozila CMF-B-EV na kojoj će ponuditi cijelu obitelj novih modela, a prvijenac će nastupiti u popularnom B-segmentu. Bit će to nasljednik modela Zoe, koji za razliku od futurističkog dizajna dolazi u simpatičnom retro pakiranju po šabloni legendarnog modela Renault 5.

I koga Renault R5 Genesis drži na nišanu? Prije svega treba naglasiti da su to električni automobili gradske klase, a kao najizravnijeg konkurenta možemo proglasiti nedavno predstavljeni koncept Volkswagen ID.2all. Francuzi ističi da imaju jake adute po pitanju cjenovne konkurentnosti, međutim, zasad nisu poznati nikakvi konkretni detalji. Ni ekonomski ni tehnički.

Ono što možemo razaznati sa studijskih fotografija su tek osnovne činjenice. Prototip R5 Genesis ima sprijeda smješten elektromotor (povrh kojeg je on-board punjač), pogon je prednji, baterija smještena u podnici ima 4 velika modula, a stražnji ovjes je multilink. Snaga elektromotora, kapacitet baterije i ostale performanse još se drže u tajnosti, pa jedino možemo vjerovati obećanju da će R5 Genesis biti cjenovno vrlo konkurentan, odnosno među najpovoljnijima u klasi.

Za to postoje dobre osnove, jer iz Renaulta poručuju da je nova platforma CMF-B-EV oko 30 posto jeftinija za proizvodnju od one koju koristi Zoe. Uz to, baterija koja se ugrađuje u R5 Genesis je 15 kg lakša i optimizirana je za rad na niskim temperaturama, iako nema decidiranog odgovora je li opremljena toplinskom pumpom. U svakom slučaju, odrađena su opsežna testiranja u Renaultovom razvojnom centru, koja su potom nadopunjena ispitivanjima na zaleđenim jezerima u zemljama Skandinavije.

O snazi elektromotora, kapacitetu baterije i posljedičnom dosegu možemo samo nagađati. No, pogledamo li Megane E-tech Electric koji se nudi sa 130 ili 220 KS, kao i s dva kapaciteta baterije (40 i 60 kWh), možemo pretpostaviti da će i R5 Genesis također imati nekoliko konfiguracija. U svakom slučaju, bit će cjenovno povoljniji od modela Zoe koji se priprema za mirovinu, a sukladno dinamičnom oblikovanju karoserije u formi legendarne Petice, očekujemo i primjerenu agilnost uz izražen faktor zabave u vožnji. Ovo bi mogao biti e-automobil za široke mase i zasigurno će privući pažnju onog dijela kupaca koji dosad nisu ni razmišljali o gradskoj mobilnosti uz pomoć elektrona.