Renault 5 Electric Retrofit – Nije R5 već E5

Ako ste propustili naše izdanje za srpanj, ponovit ćemo - Renault 5 je proslavio svoj 50. rođendan! Tijekom proslave jubileja u Parizu, uz klasik smo imali priliku provozati i modificiranu izvedbu na struju. Prenosimo iskustva iz vožnje

“Sve je vrlo jednostavno. Pritisnete spojku, ubacite u drugu brzinu, otpustite spojku pa tek potom dodajete gas. Izmjene stupnjeva ne zahtijevaju usklađenost kretnji lijeve i desne noge, zapamtite to… Sve ostalo je isto kao i na klasiku koji ste maloprije vozili”, bio je to uvodni govor jednog od zaposlenika Renault Classica u Flinsu prije odlaska na probnu vožnju elektrificiranog Renaulta 5. Ne, ne radi se o budućoj, vrlo atraktivnoj verziji ‘Petice’ koja prema aktualnim službenim informacijama stiže 2024., već o klasiku čiji je benzinski ili dizelski motor zamijenjen tvorničkim električnim konverzijskim kitom naziva ‘Retrofit’.

Isti uključuje baterijski paket (LiFePO4) kapaciteta 10,7 kWh (masa 92 kg) koji je smješten u prtljažniku, on-board charger snage 3,0 kW te sinkroni tekućinom hlađeni e-motor snage 22 kW. A zašto kretanje u drugom stupnju prijenosa? “Prvi je zabranjen jer bi pozamašan okretni moment mogao oštetiti stari mjenjač, ali i jer je odaziv na gas poprilično oštar i grub”, upozorili su nas. Iskusili smo to već i tijekom vožnje unazad.

Dakle, za razliku od modernih jednobrzinskih električnih automobila, u R5 Retrofitu ćete morati raditi na ručici mjenjača (u Renaultu kažu da duh klasike mora ostati i u e-verziji) kako biste pratili tijek prometa i ubrzavali. Iako, nakon što smo automatizirali radnju, većinu vremena naš smo R5 ostavili u trećem stupnju prijenosa, što je pak bilo dovoljno za brzinu kretanja od 40 do 70 km/h. Sasvim dovoljno za gust promet na cestama pariške periferije.

Razlike e-izvedbe u odnosu na klasik? GTL sa 1289 ccm i 45 KS djeluje poletnije i brže, no e-izvedba pruža glatku, uglađenu i tihu isporuku snage. Razlika je evidentna i prilikom vožnje na blagim usponima, jer tu je električna izvedba potkapacitirana – iako ni benzinac ne treba doživljavati kao čudo akceleracije. Međutim, ono što Retrofit eliminira su vibracije i treskanje motora, loše podešen rasplinjač te nestabilna električna instalacija.

A to znači da možete uživati u opuštenoj vožnji i ovjesu koji upija neravnine, i to tako da bi i neka moderna limuzina bila ljubomorna. Naravno, sve to vrijedi pod uvjetom da je tempo kretanja blag, te da ne pretjerujete s brzinom kroz zavoje. Jer, u tom slučaju kretnje karoserije postaju vrlo izražene, a gume su neprestano na granici gripa. Isto tako, vozač vrlo brzo postaje svjestan i pozamašnog tereta u prtljažniku. Baterija se nalazi visoko iznad stražnje osovine, a poznata je stvar da visok centar težišta negativno utječe na voznu dinamiku vozila. Stoga upravljivost nije tako precizna kao kod originala.

Baterija skromnog kapaciteta u ovom klasiku pruža sasvim dostatan doseg. Naime, u ovisnosti o konfiguraciji ceste i stilu vožnje, u igri je od 60 do 80 km. Baterija se puni na kućnu utičnicu u trajanju od 3,5 sati, a opcija brzog punjenja nije predviđena. Važno je napomenuti da Retrofit ni u kojem slučaju nije posao predviđen u stilu ‘uradi sam kod prijatelja u garaži’, već ima punu podršku Renaulta te da je homologiran za legalnu upotrebu na cesti.

S obzirom na stroga francuska pravila kada su u pitanju modificirani automobili, to nije nimalo bezazlen potez. Kit se isporučuje kao komplet, a ugrađuje se u certificiranom Renaultovom servisu u trajanju od 25 radnih sati. Cijena kita Retrofit varira u odnosu na državu, tj. tržište, a iznosi od 12.000 do 15.000 eura, što – naravno – ne uključuje automobil.

Zaključak

Ideja konverzijskog e-paketa za klasike nije novost, Mini i Ford je već neko vrijeme imaju u ponudi. Renault je očito uvidio njegov potencijal te ga isprva nudi za R5, a uskoro slijede izvedbe i za druge klasike. Električni R5 funkcionira besprijekorno, doseg je upotrebljiv i realan, a komfor vožnje podignut na evidentno višu razinu. S druge strane, cijena Retrofita je prema našem mišljenju ipak malo (pre)visoka.

Koncept uskoro postaje serija

Električni Renault 5 uskoro će postati stvarnost. Atraktivni koncept uskoro će zamijeniti serijska izvedba koja je zamišljena kao zamjena za Zoe, pozicionirana ispod Meganea E-techa. Dolazit će na platformi CMF-B EV, a na cesti bismo ga trebali vidjeti tijekom 2024. godine.