Kako se stvara električni Renault 5

Globalni centar za inženjering proizvoda razvija prve primjerke budućih Renaultovih modela

Velika zgrada unutar Renaultovog tehnološkog centra u blizini Pariza, gdje je zabranjena upotreba mobilnih uređaja, a u nju može stupiti samo ovlašteno Renaultovo osoblje. Cilj je osigurati da 100 posto električni Renault 5, koji će se proizvoditi u tvornici u Douaiju na sjeveru Francuske, od samog početka ispunjava najviše standarde kvalitete. Metode i procesi koji se ondje primjenjuju podsjećaju na standardne linije za proizvodnju automobila: oponašajući proces proizvodnje automobila, centar nastoji proizvesti prototipove koji precizno odražavaju buduće proizvodne modele.

Prije nego što električni Renault 5 krene u masovnu proizvodnju potrebno je razviti njezine prototipove. Ta je dužnost povjerena Centru za proizvodnju prototipova u kojem se razvijaju pretproizvodne inačice svih budućih serijskih modela marke. Najprije se razvijaju testni prototipovi koji imaju tehnička obilježja budućeg serijskog modela. Testni prototipovi budućeg električnog Renaulta 5 proizvode se od listopada 2021., imaju siluetu po uzoru na Clio te su testirani u Laponiji.

Trenutačno se proizvode i „ogledni prototipovi” koji izgledom odgovaraju budućem serijskom modelu. Prije nego što se na njima izvrše završne prilagodbe, ta se vozila kamufliraju i potom ispituju na europskim cestama. Pomno osmišljeni procesi i pažljivo razvijeni alati i dijelovi omogućuju timovima tvornice da se prvenstveno usredotoče na povećanje proizvodnje. Dakako, uz podršku operatera tvornice koje su obučili stručnjaci Globalnog centra za inženjering proizvoda. Faza razvoja prototipova predstavlja most između oblikovanja proizvoda i njegove masovne proizvodnje te omogućuje da se radne hipoteze i brojčani podaci pretvore u opipljiva rješenja koja se zatim mogu ispitati i potvrditi. Sva programska oprema, priključci i elektronika također su podvrgnuti ispitivanju. Budući da timovi zaduženi za razvoj električnog Renaulta 5 rade u samoj blizini Tehnološkog centra, za sva se pitanja mogu brzo i izravno obratiti njegovu osoblju.

Globalni centar za inženjering proizvoda oslanja se na vještine stručnjaka Tehnološkog centra kako bi proizveo više od 60 prototipova budućeg električnog Renaulta 5. Nadalje, ta se vozila povremeno ispituju u ekstremnim uvjetima (iznimno niske ili visoke temperature, gorski tereni itd.) i na dugim stazama, čime se stječe dragocjen uvid u značajke koje valja poboljšati prije nego što model stigne u prodaju.