Rafale: Renault je otkrio ime novog kupe SUV-a

Ime Rafale poznato je još iz 1930-ih, kad je Renault proizvodio motore za zrakoplove. Premijera novog Renaulta Rafale održat će se na pariškom zrakoplovnom mitingu 18. lipnja 2023.

Renault je predstavio ime budućeg coupé SUV-a koji će predstavljati sam vrh njegove ponude: Rafale. Rafale zaokružuje ponudu Renaultovih modela pokretanih hibridnim motorima E-Tech i temeljenim na Renaultovoj platformi CMF-CD. Nakon Australa, SUV-a s pet sjedala, i Espaca, SUV-a s pet ili sedam sjedala, novu uspješnicu Renaultove ponude činit će posve novi Rafale, kojim će Renault osnažiti ofenzivu na D-segment.

Njegovo ime nadahnuto je Renaultovim uspjesima ostvarenima u zraku. Vratimo li se u prošlost, na početke 20. stoljeća, vidjet ćemo poveznicu između Renaulta i zrakoplovstva. U to je vrijeme Renault bio pionir proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem za automobile, ali i za vlakove i zrakoplove. Renault je 1933. preuzeo drugog proizvođača, Caudron, i tako je nastao Caudron-Renault. Svi njihovi zrakoplovi nosili su ime po poznatim vjetrovima. Tako je i C460, trkaći jednosjed namijenjen za rušenje brzinskih rekorda, 1934. preimenovan u Rafale.

Renault se ponovno povezuje sa svojom prošlošću i utjelovljuje karakteristike Caudrona Rafale u novom modelu s vrha ponude. Njegovo ime simbolizira vjetar, baš kao i njegova kamuflirana silueta, koja već na prvi pogled priziva vizije performansi, odvažnosti, uzbuđenja i karaktera.

Svjetska premijera novog Renaulta Rafale održat će se na 54. pariškom zrakoplovnom mitingu koji će se 18. lipnja održati u Le Bourgetu.