Pranje i voskanje – priprema automobila za zimu

Temeljito pranje vanjštine, a potom zaštita lakiranih površina voskom pripremit će vaš automobil za nadolazeće zimske mjesece čime se smanjuje negativan utjecaj soli, nečistoća i kemikalija

Lakirane površine na automobilu posebno su ranjive tijekom zimskih mjeseci, kad nastupe temperature u minusu, a ceste se počnu posipati solju. Osim toga, agresivne kemikalije i alkoholne otopine koje nalazimo u sprejevima za odleđivanje stakla, kao i zimske tekućine za pranje stakla, dugoročno mogu nagristi površinski sloj laka i umanjiti mu sjaj. Kako biste spriječili negativan utjecaj ‘zimskih radosti’ tu je Nigrinov carnauba vosak koji ima blagi polirajući efekt i osvježava boju, a još važnije – stvara dugotrajnu zaštitu od vanjskih utjecaja.

Jasno, prije nanošenja voska automobil treba temeljito oprati, za što smo odabrali šampon Armor All Heavy Duty, za najzahtjevnije zadatke, odnosno uklanjanje tvrdokornih zaprljanja i naslaga. Na kraju smo isprobali i dva sredstva iz serije WD-40 Specialist, namijenjene za posebne zadatke.

Šampon Armor All Heavy Duty

Brzo i jednostavno uklanja smolu, ptičji izmet, mušice, masnoće i katran s ceste. Ako auto nije jako zaprljan, u kantu s vodom dodajte tri čepa. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja i težih zaprljanja udvostručite dozu, odnosno u kantu s vodom ulijte šest čepova šampona. Nakon pranja automobil temeljito isperite i prebrišite krpom za brisanje. Cijena za šampon 69,99 kn, velika spužva za pranje 20,99 kn, krpa za brisanje 37,99 kn.

Tvrdi vosak Nigrin

U praktičnom pakiranju od 250 ml nalazi se i spužva za nanošenje. Parkirajte automobil u hladovini i kružnim pokretima utrljajte vosak na sve lakirane površine, a zatim pustite da se osuši te višak uklonite krpom za poliranje. Osim blagog polirajućeg efekta koji eliminira sitne ogrebotine, vosak dubinski prodire u lak i šiti ga od negativnih utjecaja. Svako sljedeće pranje bit će lakše i brže jer nečistoće se neće tako lako primiti, a nakon nekoliko mjeseci postupak ponovite jer sredstva je dovoljno za više primjena. Cijena 76,99 kn.

WD-40 odmašćivač

Serija proizvoda WD-40 Specialist namijenjena je za posebne zadatke, a Degreaser uspješno uklanja masnoću, ulja i prljavštinu. Isprobali smo ga za čišćenje motornog prostora gdje se pokazao učinkovitim, a s njime možete ukloniti mrlje od ulja na podu garaže, očistiti alate i strojeve, odmastiti lance i zupčanike, skinuti tragove naljepnica i slično. Navodno je dobar i u skidanju mrlja u pećnici. Cijena za veliko pakiranje od 500 ml košta 104,99 kn.

WD-40 silikonski lubrikant

Originalna limenka WD-40, koju nalazimo u gotovo svakom kućanstvu, zapravo nije namijenjena podmazivanju. Formula WD-40 Specialist Silicone Lubricant idealna je za podmazivanje i zaštitu metalnih, ali i gumenih, plastičnih te vinilnih površina. Sredstvo se brzo suši i ostavlja proziran film koji odbija prljavštinu. Na automobilu je idealan za podmazivanje bravica i mehanizama, kao i sajli, remenica, vodilica, šarki itd. Cijena za pakiranje od 400 ml košta 96,99 kn.

Proizvode potražite u prodajnim centrima Bauhaus, Konzum, Plodine, Interspar i bolje opremljenim benzinskim postajama