Novi Opel Crossland (2021)

Kompaktni Opelov SUV doživio je prijeko potreban redizajn. U četvrtoj godini postojanja modela Crossland je obogaćen prepoznatljivom maskom te novim tehnologijama, a mi smo ga imali prilike voziti

Svatko će odmah primjetiti kako se osvježenje najviše vidi sprijeda, gdje Crossland sada ima potpuno novu masku, svjetla i rešetku, dio Vizor novog Opelovog vizualnog identiteta predstavljenog prvo na novoj Mokki, a koji će egzistirati i na svim budućim modelima. Primjećujemo još i nešto drugačije maglenke koje su sada uokvirene srebrnim okvirom. Straga je olovka dizajnera imala manje posla, jedino što će znalci primjetiti jest drugačiji dizajn svjetala, velik natpis imena modela između njih te gubitak nastavka X u imenu.

Kada već govorimo čega se sve dotakla vizualna korekcija idemo zaviriti u interijer. Tu se nema previše za reći, gotovo sve je ostalo kako je i bilo, osim dodatka kotačića (IntelliGrip) pored ručne kočnice s kojim se bira način rada pogona (Normal, Snow, Mud, Sand i ESP off). Ali to ne znači, da se ne biste prerano poveselili, da Crossland ima pogon na sve kotače. Dodatno, kupci će u pojedinim paketima opreme moći dobiti sjedala u alcantari, što do sada nije bio slučaj.

Ergonomiji svakako pomaže i djeljiva (60:40) stražnja klizna klupa, koja se može pomicati naprijed i nazad u dubini od 15 cm. O tome ovisi i volumen prtljažnika, on tako varira između 410 i 520 l, kada je klupa pomaknuta prema naprijed. Kada se klupa položi tada korisnik na raspolaganju ima 1255 l. Kupcima se nudi šest paketa opreme (Edition, Business Edition, GS Line, GS Line+, Elegance i Ultimate) te tri benzinska i dva dizelska motora.

Benzinci kreću od 1,2 litrenog ‘atmosferca’ s 83 KS, a slijede ga dva snažnija turbobenzinca sa 110 i 130 KS. Dizelaši su 1,5 litreni motori sa 110 ili 120 KS. Potonji dolazi u kombinaciji i s automtskim šestbrzinskim mjenjačem. Svi benzinci obećavaju potrošnju ispod 5 l/100 km, dok se dizelaši hvale s ispod 4 l/100 km prosječne potrošnje. Svi su motori PSA grupacije, a Crossland s Edition paketom i početnom benzinskom motorizacijom stoji 133.300 kuna. Kupce će obradovati i launch ponuda modela u različitim konfiguracijama opreme i motora, koja je trenutno na snazi. Tako primjerice Crossland sa 110 KS i dopunjenim paketom opreme možete dobiti za već od 126.900 kuna.