Prva vožnja u novoj Opel Astri (2022.)

Imali smo prilike sjesti i provozati zakamufliranu Opel Astru. 'Per aspera ad Astra' – Kroz trnje do zvijezda, kaže stara latinska poslovica. Stiže nam jedanaesta generacija Opelovog kompakta. Kakvi su prvi dojmovi iz vožnje i je li nova Astra zbilja – zvijezda?

Iako je temeljito sakrivena iza naljepnica, nova će Astra zasigurno nositi Vizor prepoznatljivo novo Opelovo lice. Ono što znamo jest da će nova Astra dolaziti uz 1,2 litrene benzince (110 i 130 KS), 1,5 litrene dizelaše i plug-in hibridnu verziju uz 1,6 litreni motor (180 KS). Za sad se ne razmišlja o čisto električnoj izvedbi.

Znamo i da je Astra za 2022. jedva nešto duža, šira za pet cm i nešto niža. Kraći prevjesi mirišu na veću dinamičnost. Iz Opela obećavaju i 14 postotnu veću torzijsku čvrstoću karoserije, što smo u prvim vožnjama i osjetili. Također u novim modelima Opel se diči posebno dorađenim sjedalima, pa je kod i nove Astre isti slučaj. Ona čine sjajan balans između čvrstoće u držanju tijela i udobnosti koja je potrebna pri dužim putovanjima.

O infotainmentu možemo malo toga reći jer je sve i u unutrašnjosti bilo vješto skriveno. Nagađamo ipak da će se većinom funkcija upravljati i nadzirati putem tri digitalna zaslona, dok će se fizički upravljati glavnim funkcijama, kao npr. klima uređaja. Navodno, sustav multimedije već je spreman za rad.

Vozilo kojim smo upravljali, može se reći, 80 posto je onoga što će činiti novu Astru. Još se radi na nekim doradama, primjerice poput kalibriranja upravljača. Krajnja verzija na proizvodnim trakama trebala bi se naći s krajem ove godine, dok se prve Astre u salonima očekuju krajem siječnja 2022.

Nova Astra nastavlja svježu Opelovu liniju lansiranu s Corsom, ali prije svega s trenutnom Mokkom. Kombinira grupnu platformu sa svojim vlastitim stilom – kako u dizajnu, tako i u koordinaciji hardvera i intuitivnom radu uz istodobnu digitalizaciju. Misija je uspjela!