Novi Nissan X-Trail (2022.)

Nissanova ofenziva elektrificiranih proizvoda nastavlja se regionalnom premijerom nove, četvrte generacije modela X-Trail

U svijetu je dosad prodano gotovo sedam milijuna primjeraka X-Traila, što ga čini jednim od najpopularnijih vozila za pustolovne obitelji. Novi X-Trail bit će dostupan u izvedbama s pet i sedam sjedala. Baziran na platformi CMF-C X-Trail je drugi model u Nissanovoj ponudi za europsko tržište u koji će se ugrađivati Nissanov inovativni pogon e-POWER. U X-Trailu se taj sustav sastoji od snažne baterije, benzinskog motora s varijabilnim kompresijskim omjerom, generatora, invertera i 150 kW snažnog električnog motora.

Taj se sustav već upotrebljava u modelu Note (za japansko tržište) čiji 1,2 litreni benzinski motor puni bateriju i razvija ukupno 106 KS. U X-Trailu za europsko tržište stvar je ponešto drugačija. Naime, u njega se ugrađuje 1,5 litreni benzinski turbomotor s varijabilnim kompresijskim omjerom, ukupne snage 150 kW (204 KS). Jedinstveno obilježje sustava e-POWER je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor.

Iako će većina kupaca birati inačicu s tehnologijom e-POWER, X-Trail će biti dostupan i s tradicionalnim, blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom s varijabilnim kompresijskim omjerom. Taj 120 kW (163 KS) snažan motor koji razvija okretni moment od 300 Nm bit će dostupan u kombinaciji s pogonom na dva kotača i bestupanjskim automatskim mjenjačem Xtronic. Novi X-Trail za europsko tržište bit će predstavljen s tehnologijom e-4ORCE, novim pogonom na sve kotače koji je posebno prilagođen za elektrificirane modele marke. Snažni dualni električni pogon razvija ukupnu snagu od 157 kW (213 KS) zahvaljujući 94 kW snažnom stražnjem motoru.

Zahvaljujući pametnoj konstrukciji Alijansine platforme CMF-C, novi X-Trail dostupan je i s trećim redom sjedala u području prtljažnika. Zasebna sjedala koja se jednostavno preklapaju u ravninu s podnicom posebno su dizajnirana za putnike visine do 160 cm. Preklapanjem dvaju sjedala u trećem redu, obujam prtljažnika X-Traila postaje jedan od najvećih u klasi – čak 585 l. Novi X-Trail bit će opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT.

Novi X-Trail utjelovljenje je Nissanove inovativne tehnologije. Od sustava e-POWER, elektrificiranog pogona koji pruža gotovo autentičan doživljaj električne vožnje, trenutačnog odziva i sigurnosti koju ulijeva naš elektrificirani sustav e-4ORCE preko naprednih sustava za pomoć u vožnji, dostupnih u svim inačicama, do fleksibilnosti putničkog prostora – novi X-Trail u potpunosti je dizajniran i konstruiran da ispuni konkretne zahtjeve naših kupaca. X-Trail je već više od 20 godina sinonim za udobnost, praktičnost, sigurnost i povjerenje. Dodajte tomu intuitivnu tehnologiju i robustan dizajn i uvjereni smo da će novi X-Trail ponoviti uspjeh prethodnih generacija”, dodao je Leon Dorssers, viši potpredsjednik regionalnog odjela za marketing i prodaju, regija Afrike, Bliskog istoka, Indije, Europe i Oceanije.