Novi Nissan Qashqai stiže u proljeće

Potpuno nova generacija pionira crossover klase na tržišta diljem Europe stići će u proljeće 2021. godine

S njim je sve započelo još 2007., a do sada se samo na Starom kontinentu prodao u gotovo 3 milijuna primjeraka. Uskoro nas očekuje nova, treća generacija, a ona stiže s nove CMF-C platforme koja nudi brojne tehničke dorade modela.

Čvršća karoserija, manja masa

Tako će se iza e-Power sistema kriti elektrifikacija novog modela, a što se proporcija vozila tiče ona će ostati slična sadašnjima, jer u Nissanu smatraju kako su ove dimenzije idealne za ono što jedan crossover mora ponuditi. Nova će struktura biti čak 41 posto snažnija zahvaljujući korištenju čvršćih metalnih komponenti. Materijali u novom Qashqaiju su otporniji ali i lakši, pa će on od sadašnje generacije biti 60 kg lakši.

Uz pomoć struje

Elektrifikacija će uključivati hibridnu verziju, ali za razliku od klasičnog hibrida Qashqai će imati velik električni motor poput onog koji se obično nalazi u čistom EV, što daje trenutno ubrzanje koje poklonici EV vozila traže. Generator koji pokreće motor održava napunjenost baterije, ali također može isporučiti električnu energiju izravno u motor za dodatnu snagu.

Motor radi na optimalnom opsegu okretaja, promičući maksimalnu učinkovitost goriva, istovremeno pažljivo podešavajući se kako bi se smanjila buka i pružio prirodan, povezan osjećaj tijekom naglog ubrzanja.