ŽENEVA Nissan otkrio lice novog Qashqaija i hibridnu tehnologiju

Konceptno vozilo IMQ otkriva tehnologiju za novu vrstu hibrida koji mogu voziti samo na struju, ali i lice novog Qashqaija

Glavni novitet na Nissanovom štandu je superzanimljivo konceptno vozilo IMQ koji najavljuje novu treću generaciju Nissanovih crossover. Nije teško zaključiti što slovo „Q“ u njegovom nazivu znači, pa slobodno zamislite kako će izgledati nova generacija Qashqaija. Pokreće ga kućna tehnologija, odnosno serijski hibridni pogon, koji povezuje u liniju benzinski motor s generatorom, pretvarač, bateriju i električni motor. Benzinac služi isključivo za punjenje baterije, dok elektromotor pokreće kotače. Drugim riječima, benzinac je agregat, a vožnja je potpuno električna i to je vrhunac učinkovitosti. U konceptnom vozilu IMQ pogon je snažan 250 kW i 700 Nm, a kombiniran je sa 1,5-litrenim benzincem i ima pogon na sve kotače.
To je najava kako će pogon e-power doći u Europu i upotpuniti nama poznatu gamu vozila, dok se već danas u Notea ugrađuje u Japanu. Podsjetimo, Note je najprodavaniji model u Japanu i 70 posto prodanih modela u Japanu je opremljeno upravo tim pogonom.

ŽENEVA GTR za najmanje milijun eura…

Tu je i već viđeni, ali supersexy GTR Italdesign kojim se obilježava 50 godina famoznog sportskog automobila. Snažan je 720 KS, radi se ručno, a planirana proizvodnja je svega 50 primjeraka. A cijena? Starta sa 990 tisuća eura prije oporezivanja i bez opcija. Tako će se konačna cijena definirati tek kad kupac precizno odredi svoje želje jer je svaki auto unikata i ručno izrađen. Zaprimljeno je već 100 ozbiljnih upita.

Navodno je zaprimljeno već preko stotinu ozbiljnih narudžbi