Vozili smo novi Audi Q2

Malo toga se promjenilo pri redizajnu Audijevog kompaktnog SUV-a? Nema veze jer je to u ovom slučaju – dobra vijest. Izvještaj o vožnji

Modificirani prednji i stražnji kraj, više načina povezivosti i sustava asistencije, LED farovi u seriji – to su ključne riječi kod Audijevog redizajna modela Q2, koji se već može naručiti u našim salonima. Premalo? U redu, tu je i novih pet boja kao i nanovo konfigurirani paketi oprema te redizajnirana ručica mjenjača.

Nakon 360 tisuća izrađenih jedinica u četiri godine, stigla je lagana evolucija, i to je dobra stvar. Jer ako ne vidite automobile kao proširenu platformu za tablet računala, odmah ćete se osjećati ugodno i snaći se u najmanjem Audijevom SUV-u.

Osjetna je nešto viša razina kvalitete i izrade od primjerice braće iz koncerna, a središnji dio kokpita na sreću zadržao je određene upravljačke mehanizme analognim. Ne mora sve biti skriveno u bespućima infotainmenta koji je uzgred rečeno i dalje besprijekoran. Njime se lako upravlja kotačićem s desne strane vozačeva sjedala, tu su i dva dodatna ‘shortcut’ gumba, a sve se lijepo vidi na 8,3 inčnom zaslonu fine rezolucije. Istakli bi jedan lijep detalj: Vođenje do rute obogaćeno je ukrašenim pejsažnim slikama na kojima se mogu vidjeti čak i pojedinačne farme, vrtovi, crkvice i dvorci.

Ono je što veseli i možemo reći smiruje u obnovljenom Audiju jest – jednostavnost. I gušt upravljanja: Zavoji se savladavaju bez puno muke, nivoi opreme su funkcionalniji i upravljanje funkcijama lišeno kompliciranosti. U Q2 se lako ulazi i izlazi, a zbog povišenog položaja sjedenja preglednost je zadovoljavajuća. Uz ovjes koji dozvoljava više dinamike u vožnji po nama najbolje se slaže vrckavi TSI trocilindarski motor sa 110 KS i 200 Nm, uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa. Takav Q2 sa Select paketom opreme platit ćete 193.324 kuna, što je i početna cijena za Audijev mali SUV.

Nešto opremljeniji Q2 s Advanced+ paketom koji nudi Matrix LED prednja i LED stražnja svjetla, veće 17 inčne naplatke, dvozonski automatski klima uređaj i tempomat nudi se za 221.383 kuna. Za usporedbu za slično opremljeni VW T-Roc s istim pogonom morate izdvojiti oko 180 tisuća kuna. Audi Q2 nudi se s dva benzinska (110 i 150 KS) i dva dizelska motora (116 i 150 KS), uz automatski mjenjač kod snažnijih pogona i 4×4 pogon uz dizelaša sa 150 KS. Kupci mogu birati između Select, Advanced+ i S line+ paketa opreme.