Predstavljen Nissan Ariya – Japanski odgovor na VW ID.4

Japanski premium električni SUV cilja direktno na klasu u kojoj su nedavno predstavljeni VW ID.4 i Škoda Enyaq. Cijena početnog modela tek se nagađa, prve bi narudžbe trebale otpočeti sa studenim ili prosincem tekuće godine, dok bi se s početkom 2022. kupcima mogli isporučiti prvi primjerci

Upravo smo imali prilike sjesti u potpuno novi Nissanov model – Ariyju. Radi se o električnom kupe crossoveru koji će definitivno odrediti daljnje ‘namjere’ japanske marke. Dimenzijski, tehnološki i imidžom Ariya očito cilja na segment koji će biti novi hit među ‘električarima’. Kako su i sami istakli u unutrašnjosti se zbilja stječe dojam da sjedite u nekom lounge klubu, materijali su sjajni, tehnička rješenja također, a prostora sprijeda i straga ima napretek.

Središnja konzola između vozača i suvozača može se pomicati naprijed i nazad, a središnji retrovizor vam putem kamere projicira što se događa iza vozila. Ispred vozača i prema središnjici se nalaze dva velika moderna zaslona, koji su praktički spojeni u jedno. Ispod središnjeg zaslona su tek jedva primjetne upravljačke tipke klima uređaja, što će mnogi zbog popularnog minimalističkog uređenja pozdraviti. Uz mnoge klasične USB utičnice tu su i novi USB-C utori.

Eksterijer vidno odiše novim vizualnim identitetom tvrtke, kojeg možemo vidjeti i kod tek predstavljene treće generacije Qashqaija. Model Ariya može se također pohvaliti kao prvi Nissan koji na prednjoj masci ima novi logotip marke. Model u kojem smo sjedili volan je imao s desne strane jer je predprodukcijski automobil dopremljen direktno iz Japana u svrhu domaće prezentacije.

Pogledavši ispod prednjeg poklopca ostali smo pomalo iznenađeni. Naime, tu smo naišli na poveliku gužvu, kao da se sprijeda zbilja nalazi nekakav pogonski sklop klasičnog automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem. No to ne uzimamo kao nekakvu zamijerku, ono gdje bi smo mogli i smijeli legitimno prigovoriti jest da bi vozilo tog cijenovnog ranga trebalo imati pneumatske podizače prednjeg poklopca.

Što se pogona tiče kupcima će biti dostupni modeli s baterijom od 63 odnosno 87 kWh. Snaga kod početnog modela s baterijom manjeg kapaciteta iznosi 218 KS, u tom slučaju snaga se prenosi preko prednje osovine i obećan kombinirani doseg prema WLTP-u iznosi 360 km. Snažnija baterija donosi ili 2WD ili 4WD, dok snaga ovisi o modelu. Prednjepogonaš ima 242 KS, e-4ORCE model 306, dok top izvedba s 4WD pogonom donosi 394 KS. Ovdje dosezi iznose između 400 i 500 km.

Iako se cijene još ne nagađaju od našeg domaćeg Nissanovog ‘Product Managera’ uspjeli smo iscijediti da bi se cijena početnog modela mogla kretati oko 55 tisuća eura.